Spalanie oleju - Opel Astra tdci 100km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Opla Astre III tdci 100km, przejechane dopiero 6.000km przez pierwsze 2 miechy i zwróciłem uwagę na dość spore spalanie oleju . Przez pierwsze 6.000km spalił mi już jakieś 2/3l (od max do min jest litr) czy to jest normalne? i czy tak już zostanie? Dzięki za sugestie !

silnik sie dociera i mozliwe ze po przekroczenie 10000km zupelnie przestanie brac olej, ale niekoniecznie. zajrzyj do instrukcji obslugi, tam gdzies powinna byc norma zuzycia oleju.

To raczej normalne w Oplach starszego typu, ale ze nowy bedzie lykal tyle oleju nigdy bym nie przypuszczal. 2-3 l przy 6000 km to b.duzo jak na nowe auto. W zeszlym roku jezdzilem nowym Golfem V 1,9 tdi 105km i dopiero po 12000km dolalem ok 0,5 l oleju, w tym roku docieralem od nowego Alfe 159 1,9 jtdm 150km i po 14000 km komputer zasugerowal dolewke - niecaly litr. Wiec tak duze zuzycie w twoim przypadku jest zastanawiajace....

moze troszke nie w temacie, ale z tego co wiem, to astra II bierze do 0,7 l oleju na 1000 km. to jest max, jak wiecej, to cos nie tak... moze jakas analogia istnieje?

bryka się dociera, daj jej jeszcze 4 tys i zobacz co będzie się działo dalej.

Z tego co wiem to w oplu to normalne, ze troche sobie "wypije" oleju czy tez cytujac kumpla, ktory sie zna na oplach "opel sie poci".

Zrobilbym tak jak koledzy radza czyli poczekal az sie silnik dotrze i wtedy sprawdzil ubytki oleju.

BTW moja corsa 1996 rok przy przebiegu 137 tys km bierze okolo 0,5 litra na 5000km.

pozdrawiam