Problem z automatem omega cd diamant 91 rok

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam omege cd diamant w automacie( skrzynia z opcją S ) z 91 roku
problem polega na tym że kiedy wrzucam pozycje D to zapala mi się kontrolka od skrzyni biegów- chyba przełącza się w tryb awaryjny ponieważ rusza z 3 biegu
na innych biegach tzn 1 2 3 N R P działa normalnie ale gdy wrzucę D to ma muła (rusza bardzo powoli) i zapala się kontrolka
czyściłem selekcjoner i nadal to samo
może przyczyna tkwi w innym elemencie elektryki?

a jesteś pewnien, że podczas czyszczenia selektora nie odpadł kawałeczek ścieżki ..?? nawet taki 2 mm..??

Po 1 zczytaj bledy

pierwsze co przychodzi na myśl : MAŁO OLEJU!!

z tym olejem to może być prawda ponieważ zauważyłem że poziom na rozgrzanym silniku jest niższy niż ma być tj. na HOT

Jeżeli ruszasz na 3 i jedzie normalnie(nie zapala się check), oczywiście do 3 , to sprawdz jeszcze raz selektor , tak jak Res pisze może jest uszkodzony, lub dokładnie nie oczyszczony i jak masz wazeline techniczną to posmaruj , jak nie to zastaw suchy, nie wolno smarować tam żadnym smarem .

u mnie była wina selektora ale samo czyszczenie nie pomagało bo styki były już wytarte wymiana selektora kosztowała mnie ok 300 zł

dolałem oleju i nic
rozebrałem selektora i zauważyłem istotną rzecz otóż ręcznie przestawiam styki i tam gdzie wchodzi D oraz 2 zapala się kontrolka - na wszystkich innych jest ok
po odłączeniu selektora odrazu zapala się kontrolka
myślę więc że właśnie w tym jest wina - nie łączy na 2 i D
teraz nie wiem co robić - wymienić czy próbować naprawić???

[ wiadomość edytowana przez: banano dnia 2006-08-04 23:37:49 ]

sprawdzałem ścieżki - wszystkie łączą
może wiecie co może być nie tak ?????

odczytałem błąd skrzyni biegów nr 82-dźwignia zmiany biegów - brak możliwości określenia położenia
co może być przyczyną????

pieprznięty selektor, zadzwoń do Mariosa czy ma całość, albo spróbuj samemu coś tam podziałać...
może nie łączyć, w poprzedniej domowej omedze tak było że trzeba było czasem pomerdac dźwignią żeby zaskoczyło

Wymieniłem pozycjoner i nadal to samo - tryb awaryjny
Odczytałem kody błędów - ciągle wyskakuje nr 82
Co może być przyczyną???
Czy może być walnięty sterownik ASB???
Proszę o poradę