[ot] Jak się jeździ kantem?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam kilka pytań do DF-owców: Jak się taki poczciwy kant sprawuje w codziennej jeździe? Jakie są koszty eksploatacji? Co jest jego słabym punktem? Czy odpala zimą itp...

słaby punkt to hamulce. I chyba słabszego punktu w tym samochodzie nie ma. Ogólnie jak jeździłem tym samochodem byłem zadowolony, raczej nie miałem poważnych usterek, w zimie palił bez problemu na gazie, tylko w zime stulecia musialem odpalać na benzynie i czekać aż się zagrzeje i wszystko rozmrozi . Ogólnie w miare przyjemnie i wygodnie sie podróżuje prędkościa spacerową.

mi palił jakies 10-11 w miescie, na trasie 6,5-7 (Brodłej-Gda 180 km ) i nigdy nie popsuł się tak że stop i koniec jazdy...zawsze sie doczłapał komfort?- w koncu to limuzyna

A jak blacharka? Bardzo delikatna jest? Ogrzewanie jest wydajne czy trzeba zimą śmigać w kożuchu? Wiem że takie troche dziwne pytania zadaję, ale zastanawiam się ostatnio nad kupnem 125p i chciałbym wiedzieć co nieco o tym autku. A na co zwracać uwagę przy kupnie?

A za ile chcesz kupić Fiata...?

Hmm no gdzieś tak do 2000 (ale ja jeszcze nie wiem czy chce kupić Fiata )

co do ogrzewania to mi w pikusiu sauna sie robila, tak bylo goraco, mimo ze dziury w skorupie byly

ps: pozdrawiam nowego ownera (z blonia) mojej fiaciny

w moim egzemplazu w zime było zimno a blachy-sprawdz stan podwozia-tylne podłóżnice lubią byc zjedzone, mocowania zawiechy itp. jak to bedzie w dobrym stanie to cała buda pewnie tez

słabym punktem fiata 125p jest to że jest to ... fiat...

Hamulce ...cóż jak sie o nie dba to są OK , 4 tarcze daja rade.Ja kupiłem nówki przednie zaciski za 40 zł ... i kant staje w miejscu.

trzeba trafić nie zamęczona sztke , uważac na blacharke , podłóżnice przód i tył , generalnie wygodne auto , stare i kapryśne ale cóż , ja wole kanta niz golfa , albo BMW

ps kupuj pomarańczowego bo czewone nie hamują w zielonych przekręcają się silniki , niebieskie mają tndencje do przewracania się , a na żółtych peka szpachla

Cytat:
2006-10-02 14:07:51, Blady pisze:
bo czewone nie hamują

Prowda, ale czerwone są najszybsze. Poza tym: "HAMUJESZ, PRZEGRYWASZ"

Cytat:
kupuj pomarańczowego bo czewone nie hamują w zielonych przekręcają się silniki , niebieskie mają tndencje do przewracania się , a na żółtych peka szpachla

a co z granatowymi ??

Jesli do tej pory nie jedziles lepszymi autami to ci sie bedzie dobrze kantem jezdzic,ja z hamulcami nigdy nie mialem klopotow,poprostu co pol roku zagladalem do nich,dzien roboty i swiety spokoj na kolejne pol roku.troszke glosnawo w nim,szczegolnie jak sie nie ma wygluszen jesli chodzi o spalanie to przy silniku 1.5 fiatowskim na trasie mialem ok 10 na miescie ok 13,takich spalan jak radas pisal nigdy nie osiagnole a mam juz 4 fiata. przy silniku 2.0 spalanie na trasie 9 na miescie 12-15 zalerzy jak jezdze,oczywioscie pisze o gazie. ogrzewanie hmmmm roznie to bywalo,jak jest wsyztsko ok,nagrzewnica,obieg wody ok itp to w zimie mozna nawet bez kurtki jedzic,przy dohcu wydaje mi sie nawet lepiej jest niz przy ohv

to racja, co bomber gada, troche to pali, moj palił mało bo...mało palił hehe. no i te hamulce...w moich łapach 4 zaciski po kolei

Hmmm... muszę dokładnie przemyśleć sprawe... A chce ktoś zamienić kanta na kadeta 1.3 z LPG?

nie

Przefajnie.

Generalnie obowiązuje zasada, że jak się dba to się ma - dobre hamulce, dobre ogrzewanie, dobrą blacharkę.

A jak się nie dba, to dezintegracja postępuje raczej szybko niestety.

[ wiadomość edytowana przez: jacekes dnia 2006-10-02 15:49:09 ]

kantem sie jezdzi bardzo przyjemnie, jest wygodny ma duzy bagaznik. warunkiem jest taki ze musisz kupic nie zajeżdzonego kancika, bezwypadkowego w dobrym stanie.

jesli chcesz wydac 2000 to napewno uda ci sie kupic dobry egzemplarz.

kantem napewno jezdzi sie lepiej niz polonezem

Jezdzi sie wypas nie ma zadnych problemow z odpalaniem na gazie w zime ani z innymi rzeczami. Ale po 2 latach jezdzenia az mnie nosi zeby go wymienic na cos bardziej komfortowego. Taki urok, z wiekiem czlowiek chce wygodniej dupsko wozic :/ A moze to tylko ja...

Bez problemow z odpaleniem, jedne co to moj egzemplarz (zielony) nie lubi wiloci, ale to bardziej moja wina niz fiata, spalanie zalezy od wojka Marcina :p ale tak sredni to przy mojeje nie okonomicznej jezdzie w cyklu mieszanym 11-14 LPG, a trasa schodzi do 10, wyodny, pojemny i napewno lepszy niz kadet (jak dla mnie)

Szukaj powoli i raczej nie przez allegro.... ogloszenia w prasie to najlepszy sposob

A wazna sprawa, to jest stare auto!!! trzeba to lubiec.

Ogolnie to nie tak dobrze jak 20 letnia Bejca Zastanow sie 2 razy zanim kupisz...

Dzięki wszystkim za opinie... na pewno mi pomogą w ewentualnym zakupie.
Pozdro!