| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2007-01-02 20:27:43 Wiatm!
Jakis czas tem juz prosilem o pomoc bo mialem problemy z hamulcami a mianowicie z lewym kolem ( bardzo sie grzalo i czyszczenie cylinderkow itp. nie pomagało) robierałem to koło odpowietrzalem przeczysciłem caly uklad wszystko tak jak trzeba i nic!Aha no i jeszcze na dodatek nie halowalo to lewe koło.Grzalo sie strasznie ale nie hamowało.Robiłem wszytsko co sie dało i nic.Dopiero po jakims czasie jazdy bo nie mialem juz do tego sily i jezdziłem tak jak bylo zauwazylem ze problem sam sie rozwiazal!Mianowicie koło zaczelo hamowac i tak bardzo sie nie grzało.Ostatnio jakos slaby byl moj pony wiec po przejechaniu doslownie 5km sprawdziłem to koło i prawie sie opazyłem!Kolo było tak gorace ze strach ( prawa strona zumniutka) rozebralem kolo i okazało się ze nie da sie krecic!!tak bylo zacisniete.Wszystko rozebralem i wyczyscilem mimo ze te wczesniejsze dzialania bylo okolo miesiac temu.Wyczyscilem cylinderek przewody itp.Zalozylem klocki i zacisk, odpowietrzylem, nacisnąłem hamulec ruszam kolo a ono ani rusz.A najciekawsze jest to ze jak patrze na tłoczek to przy nacisnieciu na hamulec wysuwa sie a po puszczeniu wyraznie widac ze odchodzi!!Niewiem co moze byc tego przyczyny!Juz mam tego dosyc!!OD poczatku jak mam to auto ciagle sa problemy z tym hamulcem, a zeby bylo ciekawie kiedy dzisiaj po ponownym przeczyszczeniu odpowietrzylem dokladnie wszytskie kola zniknely mi hamulce!!Poprostu pedal jest sobie luzny i zadne kolo nie hamuje.Serwo jest sprawne i wszystko z nim ok. Co to moze byc moze ktos wie?Ba ja juz jestem bezsilny. |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-01-02 21:21:40 CZesc.
Ja bym obstawial na pompe hamulcowa z tego wzgledu ze nie masz teraz wogole hamulcow. Mialem podobnie w wartburgu jak hamowalem to za kazdym razem auto mi zwalnialo i mialo coraz ciezej poniewaz plyn nie wracal do zbiorniczka przez pompe, Pozniej to juz tak padla pompa ze nie mialem hamulcow (pedal wpadal w podloge) Po wymianie pompy hamulcowej wszystko ok. |
djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2007-01-02 21:29:03 Wiesz no wlasciwie troche hamuja!Ale tak minimalnie!!I to jest to ze jeszcze kilka dni temu bylo dobrze a jak to poczyscilem to przestalo hamowac, pedal sachowuje sie za by byl uklad zapowietrzony!Ale co moze byc z tym ze nie odbijaja klocki?Moze byc cos takiego ze klocek jest zbyt luzny i sie klinuje? |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-01-02 22:39:20 Jesli nie powraca tloczek to albo pompa nie puszcza plynu zpowrotem do zbiorniczka lub przewod gumowy moze byc zalamany w srodku
Co do klockow to mozesz miec tak ze tarcza juz jest ostro wytarta i klocek klinuje sie pomiedzy zaciskiem a tarcza. Mi kiedys w toyocie wyciagnelo tak klocek i podczas hamowania wypadl sobie. |
djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2007-01-03 22:42:25 Rozebrałem dzisiaj pompe i kurcze nie wiem jak wygladaja uszkodzone oringi bo na moich nie ma jakis pekniec czy zadrapań.Nasmarowalem je specjalnym sylikonem do uszczelek i staralem sie odpowietrzac.Nawet zaczely hamowac ale i tak ledwo ledwo.Jak popapuje to troche hamuja.Musze sie rozezec za pompa.Wiece moze ile ona kosztuje? |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2007-01-03 22:57:44 za niecale 300zl jest nowa
Ale rozejzyj sie za uzywana albo regeneracja starej. Sa do kupienia nowe gumki do cylinderkow ,ale czy do pompy da sie je dokupic to nie wiem. Link do nowejPompa nowa [ wiadomość edytowana przez: karol208 dnia 2007-01-03 22:58:46 ] |
djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2007-01-05 22:22:37 Zrobilem chyba wszystko co sie dalo i nic nie pomoglo.Jestem prawie pewnien ze to pomoa, i nie moge uwierzyc ale znalazlem na szrocie ponego!!Jutro jade po pompe juz jestem ciekaw czy to pomoze. |
djharus HF MEMBER HYUNDAI Pony/Opel CO ... Jastrzębie zdrój | 2007-01-08 15:37:19 Boze cud!!!
Udalo mi sie naprawic te hamulce!!Wymienilem klocki i po ciezkich poszukiwaniach i bojach kupilem na szrocie pompe, aha no i udalo mi sie wykrecic odpowietrzniki ( w ciekawy sposob jaki wymyslilem, mianowicie we wiadrze zagotowalem wode i wsadzilem do niej zaciski, oczywiscie pozbawione gum itp. gotowalem je jakies 20 miunut wyciagnalem, do imadla popryskalem WD40 i puscily ) i hamulce jak nowo narodzone!!Wszystko fajnie hamuje.
Dziekuje wszystkim za pomoc!! Pozdrawiam |