Wymiana oleju w automacie - byłem w warsztacie i...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
... Panowie na Fordońskiej 133(czy coś około tego) powiedzieli, że w żadnym wypadku oleju w skrzyniach automatycznych się nie wymienia :/ co ma się nijak do opini czytanych na naszym forum. Powód jaki podali: mogą się biegi rozprogramować proszę o info posiadaczy automatów bo ja się troszkę pogubiłem. kuba

Cytat:
2006-09-29 14:17:18, dESPEROl pisze:
... Panowie na Fordońskiej 133(czy coś około tego) powiedzieli, że w żadnym wypadku oleju w skrzyniach automatycznych się nie wymienia :/ co ma się nijak do opini czytanych na naszym forum. Powód jaki podali: mogą się biegi rozprogramować proszę o info posiadaczy automatów bo ja się troszkę pogubiłem. kuba

jedź do innego warsztatu... Albo pojedź do nich i powiedz, że są porypani
W manualnych się może i nie wymienia, ale w automacie okresowa wymiana to obowiązek! Automat ma w swoich trzewiach kilka zespołów tarczek działających podobnie jak sprzęgło i podobnie się zużywających (tylko wolniej). Drobiny materiału które podczas tarcia się tworząsą zabójcze dla skrzyni i dlatego stosuje się w nich filtry oleju i wymienia często olej. W espero chyba co 40 kkm.

Cytat:
2006-09-29 14:17:18, dESPEROl pisze:

.Spytaj się ich,czy olej w silniku wymienią,i czy komputer od wtrysku się nie rozprogramuje od tego .
Skwituję ich krótko:pojeby,które rżną ważnych mechaników, a automatyczną skrzynię widzieli na filmie amerykańskim

a co najlepsze to chyba największy warsztat w Bydgoszczy
i jeszcze do Rabbita z tego co czytałem nie ma w naszych automatach filtra dobrze mówię?

Owszem jest filtr oleju,ale wewnętrzny.Czyści się go (albo wymienia-nie wiem) dopiero przy demontażu skrzyni.
Zresztą poczytaj sobie o skrzyniach tutaj

Trochę bzdur,ale i sporo cennych uwag.

Ja to skomentuję tak: