Zmieniał ktoś w końcu sam ten olej w automatycznej skrzyni?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
przede wszystkim jak, gdzie i ile!
-tzn, ile tam wejdzie ileju,
-czy warto sie zabierac za to samemu
-ile to ewentualnie kosztuje u mechaniorów
-no i czy zmieniać z filtrem czy wystarczy bez, i czy jeżeli z filtrem to czy trzeba jakis większy element rozebrać i czy trzeba jakąś uszczelke zmieniać..

To na razie wszystkie moje pytania, jezeli chodzi o automatyczna skrzynię w espero. Dzięki

W ASO na Kotsisa mies. temu za taką usługę zapłaciłem mniej niż 100pln (96chyba)

Nie wymienia się żadnego filtra, podnosisz auto i odkręcasz korek przy skrzyni, spuszczasz olej - nie używa się dotego nawet wysysarki - kup 4 litry DEXTRONA III

Ja zmienialem sam.
Faktycznie nie ma tam zadnego filtra. Skrzynia ma pojemnosc ok 7.5 litra oleju ale jak spuscisz to wyleci tylko ok 4L, wiec ja wymienilem tylko te 4L. Dlatego robie to co 30tys a nie jak zaleca producent co 45tyś.

Ja zmienialem sam.
Faktycznie nie ma tam zadnego filtra. Skrzynia ma pojemnosc ok 7.5 litra oleju ale jak spuscisz to wyleci tylko ok 4L, wiec ja wymienilem tylko te 4L. Dlatego robie to co 30tys a nie jak zaleca producent co 45tyś.

to jeszcze jedno podsumowujące pytanie, rozumiem że żeby spuścić wystarczy wyleżć pod auto i odkręcieć korek spustowy, czy dżwignie wybieraka trzeba ustawić w jakies położenie czy może być na "P" i czy wlać potem nowy olej przez otwór bagnetu którym się sprawdza poziom oleju?

dokładnie tak - po wlaniu najlepiej jest unieść lekko prawe koło podnośnikiem, dać na D i niech się trochę pokręci (rozprowadzi to olej po skrzyni) później tylko sprawdź czy wystarczająco dużo wlałeś - na bagnecie masz dwie podziałki 20 i 80stC jak będziesz sprawdzał na ciepłym auto weź kogoś kto będzie ci trzymał auto na biegu z wł. silnikiem. Powodzenia - czas operacji półbrowarogodziny (brh)

dzięki Elchopin za informację.. tzreba będzie rozpracować półtorabroworogodziną akcję w tygodniu..