| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-11 17:46:10 Pali mi się kontrolka ABS, ale czasami gaśnie po odpaleniu auta... jak ruszę i jadę chwilkę zgaśnie, to znów się zapali, ale zaraz zgasnie i pali się non-stop i ABS nie działa, ale w momencie jak zgaśnie na chwilkę to ABS działa (sprawdzałem na błocie)
Myślę sobie, ze może to jakieś połączenie, ale gdzie znajdują się jakieś kabelki, czujniczki... Trzeba zawalać koło by coś pomajstrować przy czujnikach? Gdzie one w ogóle są? To moje pierwsze auto z ABSem i wiem tylko jak to działa, ale nie zagłębiałem się zabardzo... |
bebo Omega A 2.0 i bolesławiec | 2003-05-11 20:12:07 Ja też mam problem z ABS, prawie cały czas się pali kontrolka. Poprzedni właściciel miał to samo, czy to może być wina modułu lub przekaźnika, bo kabelki mi sprawdzali i rzekomo wszystko jest ok. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-05-11 20:56:19 Jeśli na coś się przydadzą moje doświadczenia z SIERRY to proszę, oto opis + metoda naprawy. Sierra była z 92r, więc sądzę, że system ABS podobnej generacji.
Objawy- w lecie działał bez zarzutu, jeśli temperatura zewnętrzna spadała poniżej 10 stC wyłaczał się po ok 10 min jazdy( zapalała się kontrolka) Im zimniej tym sszybciej się wyłączał. Oczywiście w zimie zapomnij o ABS Naprawa- trafiłem na gościa w Ursusie, mały warsztat i ten NATYCMIAST stwierdził "zwalony czujnik". Problem był tylko w określeniu "który", gdyż pomiar parametrów elektrycznych nic nie wykazał. Jak został wykryty winowajca nie wiem, bo nie chciał mi tego zdradzić, ale zaożył dobry czujnik i przeszło jak ręką odjął. |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-12 09:15:17 Hmmmm, to stoimy w miejscu... nie wiem, czy jechać na jakiegoś kompa do serwisu Boscha czy co... bo ni chu nie wiem co jest... Przekaźnik mam w skrzyneczce, może to rzeczywiście on... Ale wydawać kasę na przekaźnik... Lepiej pożyczyć od innej bestii i już - jak zadzaiała to jesteśmy w domku.
Seba_13 miałeś to samo? Zupełnie identyczne objawy jak moje? |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-12 11:29:41
Mam w tej skrzyneczce tylko jeden przekaźnik. Jedna podstawka jest wolna, a jeszcze jeden przekaźnik wisi sobie obok puszki (ktoś grzebał), ale ten wiszący jest podłączony m.in do rozrusznika, więc to pewnie od rozruchu. Ten w skrzyneczce może być od ABS, musze pogrzebać. Wyciągałem go i wkładałem... stukałem - cisza. Kumpel siedział w aucie i obserwował kontrolkę ABS i paliła się non-stop. Mam nadzieję, ze to nie sprawa poważna. Myslicie, ze ten przekaźnik (jedyny) w puszeczce jest od ABS? |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-12 11:41:14
Tak to wygląda... ![]() |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-05-12 11:45:28 |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-12 11:49:21 Tam gdzie ta podstawka, to wydaje mi się powinien być przekaźnik od elektrycznej reg. zawieszenia. Ale ktoś wymienił amorki na zwykłe i wtyczki sobie wisza i to pewnie ten przekaźnik tam powinien siedzieć. Ale gdybym nie miał przekaźnika od ABSu wcale to nie działałby ABS, a były przypaki, że sobie normalnie zadziałał na kilkanaście sekund Może Robert się odezwie, bo ma takiego samego Seniorka. Robercie zalukaj pod maskę jak tam sprawa przekaźników się ma? Może w Omach A było inaczej ciutek... |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-05-12 11:56:02 Możliwe że ta podstawka jest od zawiasu, ale powinien tam być jeszcze jeden od ABS-u i powinien być oryginalnie na podstawce a nie wisieć na kablach. |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-12 12:39:15
A ten co jest w podstawce to co to za jeden? Wyjąć go i odpalić auto? hihihi |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-05-12 13:01:10 Heva dalej walczysz z autem ? Bite czy cos?
To tylko moje uszczypliwosc. Heva sprubuj tak .Do kazdego kolo dochodza kabelki polaczone z czujnikami. Odkrec kolo nie sposob tego nie zauwazyc, no bo jaki inne kabelki elektryczne moga biegnac do koła. Obejrzy je poruszaj moze wtedy sie kontrolka zapali (chyba silnik musi pracowac) , oczysc z rdzy rozlacz i odpal samochod tak aby kontrolka zgasala potem odlacz czujnik i zobacz czy zapal sie kontrolka. Jak tak to znaczy ze jest ok i tak dokola. Wlasnie te czujniki sa odpowiedzialen ze kontrolke sie zapal i abs nie dziala. Oczywiscie w ten sposob nie dowiesz sie ktory jest walaniety chyba ze zabawa z poruszaniem cos da, jesli wogole jest to ich winna, ale moze cos dotrzezesz. Jak jezdzisz to sprubuj jedna stona samochodu wjechac na tory/inne nierownosci, i obserwuj kontrolke moze sie zapali wtedy bedzisz wiedzial ktora strona jest uszkodzana, i wlacza sie kontrolka gdy dochodzi do przerwy w obwodzie na skutek drgań. U mnie raz na jakis czas (ostatni w styczniu) zapala sie kontrolka gdy wjade lewa strona samochodu na tory. Domyslam sie ze to jeden z czyjnikow a raczej kabelek ktory do niego dochodzi jest winnowajac. Ot tyle moze cos pomoze. |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-05-12 13:11:20
Nie wiem od czego on jest, może być od pompy paliwa lub wtrysku, w innych samochodach właśnie się umieszcza w tym miejscu takie przekaźniki. |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-05-12 13:26:29
hihi A co do walki to kupiłem je dwa miechy temu i chę zrobić z niego idealne autko. Moje ustereczki, które sš w aucie bardzo zaważyły na cenie - były wietnym elementem przetargowym. A co do wjechania na tory. Zauważyłem, że kontrolka ganie po odpaleniu auta najczęciej jak stoję pod górkę (tył niżej)... jaja jakies.... |
Seba_13 OPEL OMEGA B CARAVAN Lublin | 2003-05-12 13:53:32
Czujniki ABS działają na zasadzie magnetycznej, więc tory mogą mieć wpływ na ich działanie |