MotoNews.pl

Jak podlaczyc lampki z tylu auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Znalazlem w wyszukiwarce ale jakos rozne sa tam wersje i stare posty, wiec odswiezam. CHcialbym zrobic aby przy otwarciu drzwi swiecily mi 3 lampki, lecz kiedy zostanie wlaczona ktoras tylnia to tylko aby ona swiecila. Jak to zrobic oraz co jest potrzebne:

diody prostownicze 2 szt
licze z 4 metry kabla jakiegos cienkiego bo sie ciagnie jeden kabel do lampki z tylu czy sie myle?

do tyłu ciągniesz jeden kabel do każdej lampki
Od przedniej ciągniesz od minusowego styku żarówki do minusowego styku żarówki w tylniej lampce.

Jak chcesz zrobić wypas to lepiej od razu kup sobie takie coś
i niech ci elektryk wszystko zmontuje

ja juz mam sciemnacz. z twojego opisu wynika ze trzeba ciagnac 4 kable tzn po 2 do kazdej lampki

Cytat:
2006-09-23 18:39:37, pablo_ns pisze:
ja juz mam sciemnacz. z twojego opisu wynika ze trzeba ciagnac 4 kable tzn po 2 do kazdej lampki

gdzie to wyczytales??
Napisałem:
Cytat:
do tyłu ciągniesz jeden kabel do każdej lampki

ok sorry. a gdzie dokladnie nalezy umiescic diode prostowicza i jaki jest jej koszt

Cytat:
2006-09-23 19:02:42, pablo_ns pisze:
ok sorry. a gdzie dokladnie nalezy umiescic diode prostowicza i jaki jest jej koszt

dioda prostownicza nie mniej niż 1A (lepiej dla pewności nieco większa) kosztuje około 1 zł.
Montujesz ją na drodze przewodu pomiędzy przednią a tylnymi lampkami. Jeśli źle zamontujesz - lampki z tyłu nie będą świecić. Wystarczy wówczas diodę odwrócić.

juz podlaczylem. Ile musze jutro wlutowac diod 2 czy 1. Oraz moga one byc wlutowane jak najblizej tych lampek do czytania?

[ wiadomość edytowana przez: pablo_ns dnia 2006-09-23 21:31:17 ]

Cytat:
2006-09-23 19:23:06, pablo_ns pisze:
Ile musze jutro wlutowac diod 2 czy 1.

Po jednej na każdą lampkę/kabel.

ok fajnie. wiec w pon zabieram sie do lutowania. Jeszcze jedno pytanie z innej beczki Espero jest dostosowane do haku? Jezeli tak to gdzie sie laczy te wszystkie kable od haka bo moze sobie kupie jak nie bedzie duzo roboty z tym

[ wiadomość edytowana przez: pablo_ns dnia 2006-09-23 22:54:45 ]

Cytat:
2006-09-23 22:53:15, pablo_ns pisze:
gdzie sie laczy te wszystkie kable od haka bo moze sobie kupie jak nie bedzie duzo roboty z tym

Najpierw pytanie? Potrzebny Ci hak? Ciągniesz przyczepę?
Odpowiedź na Twoje pytanie. Praktycznie każde auto może mieć hak, a lampy łączy się w banalny sposób. Przy standardowych lampach, a w złomero nie ma z tym najmniejszego problemu.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-09-23 22:57:58 ]

wujek ma przyczepe kempingowa i tego lata pozyczylem od niego auto i przyczepe. Powiedzcie mi jak sie dokladnie mocuje hak? nie trzeba ciac zderzaka i jak to zalatwic w urzedzie. na allegro znalazlem taki hak klik

Cytat:
2006-09-23 23:34:06, pablo_ns pisze:
Powiedzcie mi jak sie dokladnie mocuje hak?

Skoro pytasz, to sobie odpuść. Jedź do fachowca

Cytat:
jak to zalatwic w urzedzie.

1.Hak - HOMOLOGOWANY!!!
2.Diagnosta
3.Urząd

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-09-23 23:51:00 ]

chodzilo mi o to cczy sa juz dziury gdzie nalezy przykrecic hak czy trzeba je wiercic

Cytat:
2006-09-24 10:16:42, pablo_ns pisze:
chodzilo mi o to cczy sa juz dziury gdzie nalezy przykrecic hak czy trzeba je wiercic

Trzeba wiercić. Dziury są w nowych autach, ale tam znowu cena oryginalnego haka zmusza klienta do kolejnego kredytu, lub sprzedaży organów (nerka).

ok dzieki za info.