| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2006-09-16 22:05:46 A jak bardzo rdzewieje? Dziury już są? |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-16 22:16:14 Dziur jeszcze nie ma ( na szczęście) ale korozja jest dość rozległa
Blacharz który go oglądał stwierdził ze drzwi i progi są do wymiany |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-17 09:54:59 Drzwi musze kupić nowe i pomalować, bo tych "już nie warto ratować"
chciałem kupić młodszy model, ale mój ojciec stwierdził że i tak bede musiał robić w nim blachy (chyba jak w każdym Espero) a jeszcze moge bite kupić albo po kimś kto poprostu go nie szanował. Mam nim przejechane 230 000 i chce zrobić przynajmniej drugie tyle, mam do niego ogromny sentyment bo się wychowałem w tym samochodzie. |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-09-17 11:14:51 widze ze kolega ma wrecz identyzny przebig do mojego, ja mam 232.000 km |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-17 11:48:00 Bo Espero były by niezniszczalne gdyby nie blachy. Jeszcze nigdy niezawiódł mojego ojca ani mnie. Raz był problem na trasie ale to przez brak konserwacji instalacji gazowej... |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2006-09-19 10:50:45 witam szanownych kolegów,
ja wczoraj wróciłem z traski Wawa-Krak-Wawa i mimo pewnej złości na esperaka z powodu problemów z nierówną pracą (pomogla wymiana świec w koncu) - to auto jest naprawdę super! Tak mi się fajnie nim jechało, że aż żal wysiadać - tnie pięknie, świetnie wchodzi w zakręty (mam 15tki z et 13 - może to zasługa właśnie szerokiego rozstawu kół). Jak była fajna droga to spokojnie leciałem 180. No i do rzeczy - nie mam nic do tego auta, prawie się nie psuje, a z powodu pewnej planowanej inwestycji, nie bardzo będzie kaska na zmianę. Chciałbym wieć pojeździć nim jakieś 3 lata jeszcze. U mnie z tą rdzą nie jest tak bardzo źle - praktycznie tylko drzwi narazie. No właśnie i co tu robić - wymieniać na nowe - drogo, szpachlować i lakierować - będzie ok przez jakiś czas, później znów wyjdzie. Ja chyba jednak to zostawię - póki nie wyjdzie rdza na zewnątrz dzwi. Wtedy albo wymienię drzwi, alebo go spuszczę do wisły - hehe |
![]() czytom Espero Kaniów | 2006-09-19 11:37:18 Pytanie zatem do zorientowanych: ile u Was kosztuje pomalowanie całego Esperaka? Mam podobnie jak kolega (spody drzwi, progi, klapa bagażnika, jakies ogniska na błotnikach) więc to już chyba lepiej całe autko pomalować. Tylko czy warto? W sumie do dobrze służy |
Brejdaki Daewoo Espero 1.5 16 ... Lublin | 2006-09-20 19:22:41 Tez sie rozgladam za jakims dobrym lakiernikiem w okolicach Lublina bo troszke rdzy sie pokazalo :| ja raczej sie zdecyduje na pomalowanie calego samochodu. Po ostatnim incydencie w ktorym niestety najbardziej ucierpialo moje autko (kiedy to pewien osobnik kopna mi w drzwi) mam straszny problem z dobraniem koloru (poprzedni wlasciciel pomalowal go- lub taki kolor juz byl- na bardzo nietypowy kolor. I tak wlasnie lakiernik poszukuje mi lakieru tego wlasnie juz od maja, a ja jezdze z jednymi drzwiami wyrozniajacymi sie (psoje to STRASZNIE efekt wizualny samochodu ). Dlatego po zimie maluje go na bardziej dostepny na rynku kolor.
|
Koni Espero Warszawa | 2006-09-20 19:26:10 Rozmawiałem wstępnie z lakiernikiem i powiedział mi że za pomalowanie całego z wymianą częsci (również progów) kosztowac mnie bedzie około 9 tyś złotych. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-20 19:34:40
To DUPA a nie lakiernik, bo prawdziwy lakiernik nie dobiera koloru do koloru na tabliczce, a do koloru w jakim jest auto. Potem komputer, dozowanie, mieszanie i ma lakier praktycznie w dowolnym kolorze. A 9 tys zł to chyba malowanie w kolorze "kameleon". |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-20 19:43:35 Z wymianą części (prawie wszystkich) to chyba rozsądna cena, tak mi się przynajmniej wydaje bo nigdy się tym ni interesowałem i jestem totalnie zielony... |
szandrzej KIA Cerato Mińsk Mazowiecki Wrocław | 2006-09-20 19:49:08
Za tą cenę to wolałbym już nierdzewiejącą Nubirę, lub Lanosa. |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-20 19:51:22 Ale Lanos nie da Ci takiego komfortu...
Ja też z czasem coraz bardziej skłaniam się do zakupu... innego Espero wyjdzie taniej i zawsze lepiej miec dwa Espero niż jedno |
szandrzej KIA Cerato Mińsk Mazowiecki Wrocław | 2006-09-20 19:54:54
Zawsze z dwóch można złożyć jeden |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-20 19:56:30 Dokładnie
Ale boje się troche kupować używany samochód |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-09-20 20:07:03
Jejku! Co Ty masz za trupa? 9 tys... sprzedaj złomero za 5 tys, dołóż posiadane 9 i już masz 14 tys. Bez sensu reanimować trupa, tym bardzie, że reanimacja będzie zewnętrzna. |
Koni Espero Warszawa | 2006-09-20 20:12:21 no nie wiem czy w tym stanie co on teraz jest ktoś da mi 5 tyś
trup to mało powiedziane, przedemną jeździł nim mój ojciec i wymieniane i serwisowane były tylko elementy które MUSIAŁY być wymienione nie działa tłok w drzwiach od centralnego, nie opuszcza się jedna szyba, nie działa klima i jest zerdzewiały. Zato silnik działa (chyba cudem) bez zarzutu |