Długosc kabla a antena??? czy to ma znaczenie przy swr??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam passata radyjko Cobre. I antene jakies badziewie z batem 90 cm chodzi dobrze ale niestety za krotko okolo 3 km, chce kupic inna antene zastanawiamsie nad presidentem albo lemma w kazdym bądz razie dłuzsza ale mam juz kabel w samochodzie pod tapicerką iczy do tego kabla moge podpiąc inna antene czy ma to wpływ na ustawienie dobrego swr??? pomózcie

w Mobilnych instalacjach Cb długosc kabla ma znikoma role czy to bedzie 3 m czy 6 metrow roznica jest tak mała ze nie zauwazysz strat na odbiorze

73!

no ale jak pytalem w sklepie czy moge podpiąc nowa antene pod mój stary kabel to gosc mi mowieze nie bedzie bo ma byc tyle co jest oryginalnie z anteną a dla mnie to za mało bo mam długie auto. na tej co mam to odbiera dobrze gorzej z nadawaniem a swr mam 1,3 bo ostatnio sprawdzalem.

Cytat:
2006-09-29 13:09:59, LaZaR pisze:
no ale jak pytalem w sklepie czy moge podpiąc nowa antene pod mój stary kabel to gosc mi mowieze nie bedzie bo ma byc tyle co jest oryginalnie z anteną a dla mnie to za mało bo mam długie auto. na tej co mam to odbiera dobrze gorzej z nadawaniem a swr mam 1,3 bo ostatnio sprawdzalem.

słuchaj dalej gosci ze sklepu chca wcisnac ci osobno kabel i znow kilka zł dla nich tak samo jak mowia ze do unidena nie da sie podpiac mica z alana 48-78 a d sie i chodzi ok wszystkie kable do CB maja 50 ohm oporu wiec bedzie działać tak samo

Wiem co mowie a jak nie wierzysz pytaj innych potwierdza to co napisałem

73!! szerokosci

Potwierdzam slowa kolegi !
Jak chcesz tania, dobra i w miare krotka antene to polecam Presidenta Indiane, ma 125 cm. dlugosci.

Cytat:
2006-09-29 21:57:06, zp pisze:
Potwierdzam slowa kolegi ! Jak chcesz tania, dobra i w miare krotka antene to polecam Presidenta Indiane, ma 125 cm. dlugosci.

bardzo dobra antena a do tego HELIKAL-na ( cewka nawinieta na całej dłuhosci anteny) mało sie rzuca w oczy wyglada jak długa antena FM co jest jej zaleta bo jest mniej widoczna dla złodzeji

do teho mozna dodac jeszcze sirio DV 27 ale strasznie trudno ja dostac to blizniacze anteny

73!