| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-08-01 12:18:40 Czesc,
Ze wzgledu na rozwoj technologii na przestrzeni 8 lat kiedy to zostala wyprodukowana moja omega a dniem dzisiejszym, postanowilem ja troche podgonic i zamontowac w samochodzie odtwarzacz mp3 zamiast zmieniarki. Kabel do niej idzie taki dlugi gruby I to wszystko co wiem na jego temat, zmieniarka standard CDC2. Czy macie jakis pomysl z wpieciem sie w instalacje sygnalem Lewy Prawy glosnik? Wyjscie z mp3playera to maly jack. moge go rozgalezic na dwa cincze bez problemu, ale co dalej? Macie jakis pomysl jak to pozenic?
Pozdrawiam liczac na konstruktywna krytyke lub pomoc ![]() |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-08-01 12:35:20 chyba nie chwytam.
chcesz mieć równolegle: RM, wexlarkę, i MP3 wpiętą pod kabel od zmieniarki? |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-08-01 12:37:55 Nie, chce poprostu po wybraniu opcji CDC w radiu uslyszec sygnal ktory podam z mp3playera wpietego gdzies w kabel od zmieniarki.
Pytanie jest o zyly kabla, czy ktores z nich odpowiadaja za kanaly glosnikowe w ktore moge sie wpiac. pzdr |
abacus Omega25TD Kutno | 2006-08-01 13:02:42 Ja raczej na kablu od zmieniarki poszukałbym kabla (kabli) od sygnału który idzie do radia a później z radia idzie na głośniki.
Żebyś dobrze rozdzielił sygnał musisz go wpuścić do radia. Według mnie dwa wyjścia: 1. Wpuścić sygnał w kabel od zmieniarki którym idzie sygnał do radia (IN) 2. Jeśli masz radio na kasety i na takie stawiam kup sobie taki adapter i będzie lux. P.S. Taki adapter mam u używam tylko że z discman-em i jest super - jeśli nie jesteś audiofilem a myślę że nie skoro chcesz mp3 słuchać powinno to rozwiązanie wystarczyć. Można się ewentualnie pokusić o rozkręcenie radia i włożenie tej kasety tak żeby kabel od niej wychodził z tyłu radia a MP3player schować np w popielniczce. |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-08-01 13:15:46 O tym wlasnie pisze, chce sie wpiac w ten dlugi kabel ze zmieniarki.
Adapter posiadam, niestety magnetofon (ale dawno nie uzywalem tego slowa ) mieli nim i po chwili wylacza, prawdopodobnie dziala system zapobiegajacy wciagania tasmy.
Chce sie wpiac w kabel bo wg mnie jest to najmniejsza linia oporu samochodu przed modyfikacjami, a mp3player umiescic w podlokietniku. Z tego co widze bede musial poeksperymentowac poprostu, ale moze chociaz podpowiecie mi ktoredy oryginalnie idzie przewod ze zmieniarki do radia.. jest przykryty maskownica kolo drzwi pasazera? pzdr |
mrozek1 Volvo S80; Rav4 lodz | 2006-08-01 13:43:39 Czolem,
A ja za to dokladnie wiem o co Ci chodzi )
Sam nawet mam takie wejscie zrobione. W moim przypadku NCDC2015 zmieniarka nie czytala plyt wcale, wiec mp3 player byl jedynym rozsadnym rozwiazaniem. FM transmiter, wejscie via casette adapter to rozwiazania slabe ze wzgledu na jakosc dzwieku. Testowalem oba. Wiec trzeba bylo wydlubac radio i dorzezbic wejscie. Abacus> dokladnie zastosowalem Twoja wersje nr 1
U mnie pomiedzy radyjkiem a zmieniarka jest tasma 12 żył (o ile dobrze pamietam). Dorobilem taka we wlasnym zakresie (zeby nie pruc oryginalu). 2 z tych żył, to sygnal L i P. 2 kolejne to masy - dzwieku i masa 'mowiaca' o obecnosci zmieniarki. Po roznych testach wnioski sa takie: - wpinasz sie w zyly kanalow - mase sygnalu dajesz ze zrodla sygnalu - mase sterujaca obecnoscia CDJ - zostawiasz podpieta do zmieniarki, ew ze zrodla dzwieku. Nie bedzie dzwieku, radyjko nie widzi zmieniarki. Nie poradzilem sobie ze zjawiskiem 'petli masy', czy jakos tak. Playerek gra na bateriach - wszystko klasa, jak tylko podpinasz zasilanie z zapalniczki - pojawia sie szum jak cholera. W moim przypadku znalazlem wszystkie podpowiedzi na stronie: www.migrosser.de.vu. Prowadzi ja Niemiec - zapaleniec i wszystko jest dobrze udokumentowane. Ja wykoncypowalem akurat mocno uproszczony patent tej przerobki, ktora gosc opisywal (on zbudowal caly uklad monitorujacy obecnosc playerka - jak jest obecny, to dziala player, jak nie - zmieniarka). Mysle, ze nie bedziesz mial trudnosci ze znalezieniem schematow wejscia na zmieniarke do Twojego radyjka. Powodzenia, |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-08-01 13:56:47 No i o to chodzi Dzieki! Mozeciez mi tylko jeszcze podpowiedziec gdzie jest ten kabel? zmieniarka <-> radio ?
Czy masa sygnalu audio moze byc podlaczona odwrotnie ? Tzn, czy jak nie trafie w odpowiedni przewod to cos zjaram? A strona jest w jezyku barbarzyncow ktorego nie kumam ![]() |
mrozek1 Volvo S80; Rav4 lodz | 2006-08-01 14:16:10 ja po niemiecku tez 3 slowa. Za to jest translate.google.com, czyli tlumacz na ludzkie:
66.249.93.104/translate_c?hl=en&langpair=de%7Cen&u=http://mitglied.lycos.de/hardwarekiller03/lcd.htm - tu masz linka do konkretnej podstrony z przerobka i po angielskawemu Ja kombinacji robilem co nie miara i nie bylo problemow z potencjalnym zfajczeniem czegokolwiek. Jak nie podepiniesz +12V pod zadna z zyl to radyjko na bank przezyje
pozdr., mrozek |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-09-20 15:44:50
Odgrzeje temat bo w weekend chce sie tym zajac. Gdzie jest kabel idacy od zmieniarki do radia? po stronie kierowcy czy pasazera? Zdro T |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-09-20 16:07:19 A czy na pewno lepiej zajmowac sie tym w weekend niz przyjechac na spocik ktory moze w koncu bedzie? Posluchasz sobie muzy via moj FM transmiter - strasznie sie tego balem wzgledem jakosci dzwieku, ale przed zakupem poprosilem o mozliwosc przetestowania na spokojnie w samochodzie i musze przyznac ze bylem milo zaskoczony. Koszt okolo 30 - 40 zl (nie pamietam). Jedyny minus to problem z najnizszymi tonami, ale zauwazylem ze w moim starym radyjku sony wystarczy basy dac +2 (w skali -7 do +7 przy 0 standardowo) i efekt jest praktycznie zniwelowany A na pewno mniej roboty... |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-09-20 23:40:21
Kabel idzie po stronie pasażera. Polecam jednak podpięcie się do złączki w nogach pasżera, tam masz wejście aux. Podając masę automatycznie aktywujesz wejście w CCR600/800 (na wyświetlaczu pojawi się napis PHONE, bo to służy do podpinania zestawów głośnomówiących). Jest tam też masa i +12. A zmieniarkę możesz wtedy zostawi w spokoju. pozdr, Robert |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-09-21 10:38:32
Byloby super ale uzywam zestawu glosnomowiacego podpietego wlasnie do tej zlaczki. Ale dzieki za info o kablu
Zdro! |
katan zajebista MV6 :) Raszyn | 2006-09-27 15:49:37 |