Silnik od strony formalnej.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko: jak wyglada sprawa wymiany silnika na uzywan od strony formalnej. Musze miec jakas umowe kupna-sprzedazy?
jak to sie zalatwie w urzedzie (zmiana num.) Czy musze zmieniac tablice czy robic przeglad?

BTW. szukam takze niedrogo silnika i skrzyni V. Szcegoly na gieldzie.

tak, tak, dobrze widzicie. Moj silnik w stanie przed-przedzawalowym. Konieczny przeszczep.

Chyba na 100% tak jest ,ze musisz mieć umowe kupna sprzedazy z wpisanymi danymi silnika i jego numerami ( no i oczywiście podatek tez trzeba zapłacić). Potem niestey ze wzgledu na zmianę wpisów w dowodzie również czeka Cię jego wymiana( nie wiem czy tablic również ,ale chyba zgodnie z nową ewidencją - tak). Niestety są to również koszty dodatkowe , któr pewnie musisz doliczyć do kosztów zakupu silnika po nawet bardzo atrkacyjnej cenie.Czasem więc bardziej się opłaca zrobic porzadny remont tego którego masz ( chyba ze faktycznie sie całkiem rozsypuje) niż zakup silnika z niepewnego źródła i niepewnośc czy mozna tym gdzies dalej pojechać.
Ale oczywiście trafiaja sie okazje
Pozdrówka
paweł

kurde, tego sie obawialem.chyba W PONIEDZIALEK POPYTAM W urzedzie ja to z tym jest. mam nadzieje, ze wystarczy wymiana dowodu i hologramow.
zeby sie oplacilo, nowy silni musialby kosztowac najwyzej 400-500 zl. Pytanie, co za to moge kupic...

A jeszcze dobrzeby było żeby sprzedający dał ci dowód potwierdzający legalność tego silnika czyli mówiąc krótko dowód rejstracyjny samochodu z którego jest ten silnik.

Pozdrawiam, Stegienny

Wymiana tablic raczej cię ominie. Dzisiaj byłem na przegladzie i pytałem o to co będzie z moimi czarnymi blachami za rok, bo nie mam już miejsca w dowodzie rejestracyjnym. Powiedział , że te nowe białe blachy idą na przemiał i jeszcze do czasu wejścia w życie przepisów zgodnych z Unią Europejską będzie można używać czarnych. Ci co wygrali przetargi na produkcję tablic zacierają ręce... w następnych przetargach na tablice zgodne z unijnymi będą bezkonkurencyjni z racji zdobytego doświadczenia. Super biznes i to wcale nie High Tech tylko spryt zdolnych prawodawców uczyni kilku kolesiów bogatymi...Sorry , że trochę poza tematem.

ja też mam czarne blachy i brak miejsca w dowodzie na następne pieczatki.Ale nie musze go zmieniac , bo stacja wystawi mi dodatkowe zaświadczenie o przeglądzie
paweł

Adaś jak chcesz to ja mam silnik i skrzynie (5). Z silnikiem jest wszytko ok. okazało się że zawory były za luźne i dlatego gorzej szła. Więc jest tak - w silniku trza wymienićpompe oleju (ale to może zrobić mój mechanior podczas przekładki na 2.0), skrzynia jest po remoncie, jedyne co trzeba wymienić to zatrzask na 3 biegu i jeden synchronizator (30 min roboty).

Silnik 400 zł + skrzynia 400 zł - jak bardzoooo chcesz to mogę Ci nawet dać na nie gwarancje.

niecały rok temu w skrzynie władowałem prawie 1000 zł a w silnik 700 zł

silnik ma nowe: wałek rozrządu, zawory, prowadnice, dźwigienki, gaźnik, uszczelniacze, kolektor dolotowy, sprężyny na zaworach, pasek rozrządu, napinacz paska, zimeringi, aparat zapłonowy, świece też ma nowe, a do końaca maja napewno ich nie zjeżdże.

W kwestii dokumentów to wszytko jest legal ale to już trza ustalić osobiście.

Skrzynia miała ogólny remont.

Oczywiście wymiana pompy i zatrzasku masz wykonane w cenie.

[ wiadomość edytowana przez: Bartek-Lodz dnia 2003-05-09 23:13:44 ]

mam tel do kolesia który ma 2.0 do sprzedania ale nie wiem za ile i czy ma papiery , jak cię interesuje to moge wysłać na poczte

Adaś najlepiej jak zawitasz do urzędu bo w Polsce przepisy zmieniają się z dnia na dzień więc....
Kiedyś przy wyrejestrowaniu fiata zostawili mi dowód z uciętym rogiem właśnie dla udokumentowania posiadania silnika..... jak to jest teraz trudno powiedzieć i lepiej poświęcić dzień na zbadanie tematu w urzędzie niż wydawać kase i nie mieć z tego zadowolenia ..

Kacper, po "skasowaniu" mojej poprzedniej Samary w maju zeszłego roku też pozostała mi taka pamiątka

Pozdrawiam, Stegienny

Bartek, jezeli zgodzisz sie na obejrzenie silnika przez mojego mechana i on nie bedzie mial zastrzezen, to spoko.

Nie ma żadnego problemu. Kacper, jak Adaś nie zdecyduje na skrzynie to będziemy mogli podjąć temat zmiany właściciela

oki jak by co to czekam na wiadomość/telefon/spotkanie

Pytałem się w stacji PZMotu o przekładki silnika. Musisz mieć dokumenty potwierdzające legalność i musisz przejść dodatkowe badania techniczne (ok 160zł). O blachach nic nie wspomniał.