Rezystor wentylatora

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
pytanie kieruje szczególnie do znających elektrykę. Po raz drugi spalił mi się rezystor wentylatora (wpina się go pod wentylatorem i jest w ksztalcie walca dł 10cm, śr. 1,5cm). Rezytsor ten odpowiada za załączanie I i II biegu wentylatora, przy klimatyzacji jak i przy chłodzeniu silnika. Gość w sklepie powiedział, że jeśli ponownie spalił się ten rezystor po 4 miesiącach to wina jest najprawdopodobniej wentylatora.
Zalecił przesmarowanie łożysk wentylatora, bo teraz może mieć duże opory i za bardzo obciąża rezystor przez co szybko go uśmierca. Czy to może rzeczywiście być przyczyną, a jeśli tak to jak zabrać się za "poprawienie" wentylatora, czy go całkiem demontować, oczyścić co się da i przesmarować łożyska jakimś olejem?

Łożyska w wentylatorze masz na baryłkach. Pasują od silnika wycieraczki. Są montowane na wcisk, także trzeba ściągacza. Ale rozebrać się da.

czyli w takim razie nie obejdzie się bez demontażu wentylatora, pewnie się z tym pomęcze

zobacz tutaj to moj post, mialem podobny problem z tym ze nie mam klimy ale przyczyna moze byc ta sama

dzięki Robberto to może być właściwa droga. Zrobie jak Ty, na początek wyciągnę wentylator sprawdze jak wygląda, przetestuje i zobaczymy czy będzie lepiej. A czy możesz króciutko napisać jak z demontażem wentylatora, czy trzeba mieć kanał, czy trzeba coś jeszcze odkręcać?

jest troche zabawy poniewaz nie ma tam zadnych srubek, dwie pokrywy wentylatora sa zprasowane ,musisz to poodginac dosc ostroznie aby mozna bylo to do kupy zlozyc ale przed demontazem samego wentylatora musisz go wyciagnac i tu tez jest troche zabawy, moze kanal nie jest niezbedny bo ja wyciagnalem go od gory (silnik 1,4) moze w 1,6 bedzie latwiej, u siebie musialem rure z filtra powietrza demontowac

Jak zerkniesz w ogłoszenia to mogę CI bardzo okazyjnie sprzedać komplet, który sobie dopieścisz i od razu wymienisz a zostanie Ci Twój zapasowy.

orczyk 5 - REZYSTOR TERMICZNY I SILNIK DMUCHAWY - to całkiem do czego innego, chyba troszkę Ci się pomyliło (wiadomość wysłałem na priv)