Witam. Pod klapą silnika w SAMARZE jest tzw. złącze serwisowe. Mam starą samarę (13 lat) i szukam opisu tego złącza oraz programu do jego obsługi. Może ktoś wie coś o tym złączu?
tzn. jakie złącze? do podłączenia czego? bo ja zupełnie nie kumam.
ja mam złącze servisowe, owszem, ale do podłączenia komputera i nie pod maską a w miejscu pułki po prawej stronie w kabinie.
tyle że moja jest 6 letnia
He he. Złącze jest w kształcie prostokąta i znajduje sie nad układem wspomagania do hamulców. Wychodzi z niego kilka przewodów min. jeden do silnika. A tak przy okazji może ktoś wie do czego jest przewód elektryczny biegnący od skrzyni biegów w SAMARZE??? Pozdrawiam
Przewód elektryczny od skrzyni biegów????Może to od wyłacznika światła cofania???
A jesli chodzi o to gniazdo to w moje tez znajduje się taki wynalazek( tez 13 latek) ale nigdy go nikt do niczego nie podłączał...Muszę zerknac do ksiązki co to jest ale to później (ksiazka jest w samochodzie)))
Pozdr
paweł
Ten przewod biegnie do czujnika polozenia kola zamachowego. Do tego gniazda o ile dobrze pamietam podlacza sie ustrojstwo diagnostyczne, ktorym mozna zbadac zaplon, napiecie w instalacji itp. Tak jest napisane w mojej ksiazce. Ale w Polsce to pewnie nikt tego nie ma )
Fajnie. Ale jakby ktoś wiedział coś o tym złączu to niech da znać. Jakieś programy by się przydały i jakby coś mógłbym popracować nad interfejsem.... a teraz jeszcze jedno pytanko. Czy komuś SAMARA szarpała tak dziwnie jakby brakowało paliwa, przy pszyspieszaniu???? I jak to naprawiliście??
Programy do czego? Tam jest wlasciwie tylko gniazdo czujnika polozenia kola zamachowego oraz zasilanie No chyba, ze masz na mysli samare z ukladem wtryskowym.
Szarpanie przy przyspieszaniu wystepowalo u mnie z powodu padniecia uszczelki pod gaznikiem i poluzowania nakretek mocujacych gaznik.
Przy okazji wyczyscilem tez gaznik, nie wiem co pomoglo )
Ale pomoglo
WItam z rana Czyli uszczelka pod gaznikiem i sruby mocujace. Ok. Zobacze. A apropo zlacza serwisowego to i zawsze sie przyda info apropo kola zamachowego... Bede szuklal schematow. Pobawie sie. Oki. A teraz kolejne pytanko. Czasem jak sobie jade spuszcze noge z gazu i mi strasznie raczka do zmiany begow wibruje i lekko stuka. Czy ktos mial z tym problem???