Kilka pytan od poczatkujacego uzytkownika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam lanre 1.5 z roku 94, wlasnie wymieniam wszystki plyny i zastanawiam sie co zrobic z olejem w popychaczu sprzegla, nie miem na czym jezdzil poprzedni wlasciciel a sam nie wiem na jaki wymienic i jeszce olej do wspomagania jaki tam wlac.

jeszcze taka mala spraw moze wie ktos gdzie mozna kupic instrukcje do tego modelu.

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam Mati!

[ wiadomość edytowana przez: themati dnia 2006-10-03 01:56:45 ]

[ wiadomość edytowana przez: themati dnia 2006-10-03 10:28:47 ]

witam!
nigdy nie jezdzilem lantra,ale dotychczas w moich autach w pompie sprzegla zawsze byl plyn hamulcowy,a nie olej.

kolega themati, który jest początkującym UżYTKOWNIKIEM, a nie "URZYTKOWNIKIEM", jeżeli dysponuje Lantrą 1.5 z 94' to raczej nie ma "hydraulicznego sprzęgła" lecz "linkowe".

Cytat:
2006-10-03 09:20:22, e-gen pisze:
kolega themati, który jest początkującym UżYTKOWNIKIEM, a nie "URZYTKOWNIKIEM", jeżeli dysponuje Lantrą 1.5 z 94' to raczej nie ma "hydraulicznego sprzęgła" lecz "linkowe".

Oj to kiepski ze mnie uzytkownik (moze i bledy robie) ale co do tego ze jest hydrauliczne sprzeglo to jestem przekonany. Po pierwsze mechanik ktory mi to pokazal raczej zna sie na samochodach. Po drugie to poco mi jakis dziwny zbiorniczek na plyn kolo silnika i jakies silowniczki w okolicach sprzegla tak ze raczej jest hydrauliczne. A po ttrzecie...bo tak jest!

lantra z tego roku bez znaczenia z jakim silnikiem powinna mieć hydrauliczne sprzegło a nie linkowe.

do sprzegla hydraulicznego (a z opisu wynika ze takiem masz)lejemy ten sam plyn co do hamulcow,jezeli niewiesz jaki masz w hamulcach to wylej go i zalej DOT-4(wylac mozesz odkrecajac odpowietrznik przy wysprzegliku kolo sprzegla i naciskajac sprzeglo kilka razy az plyn przestanie kapac,oczywiscie po zalaniu trzeba sprzeglo odpowietrzyc),a co sie tyczy wspomagania to najwazniejsze jest kolor oleju a mniej wazna firma, generalnie sa dwa kolory czerwony i zielony i uzupelniaz takim samym kolorem ,olej do wspomagania to ten sam co do automatycznej skrzyni biegow ( najlepszy klasy DEXTRON) o ile dobrze pamietam

Co do instrukcji w języku polskim to niestety nie istnieje.
Jestem tym faktem rozczarowany-podobnie jak inni.
Jest szansa dla tłumaczy na zarobienie niemałych pieniędzy!!!