| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Prezes2000 Opel Omega Kraków | 2006-03-07 08:43:27 Witam!
Znalazlem cos takiego na allegro i pomyslalem sobie,ze spytam sie doswiadczonych LOB-owcow,czy warto jest kupic cos takiego,czy to zwykla tandeta z chwytem reklamowym: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=88717656 Pozdrawiam |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-03-07 22:24:33 Wiesz? niby nie słyszałem żeby było głośno o jakichś "wzmocnionych" kolektorach, są co prawda kolektory 4w1 czy też 4w2w1 lub tzw "barany". nie bardzo wiem czy ten kolektor jest taki dobry i nigdy nie pęknie choć wygląda solidnie. Ważne żeby był dobrze wykonany, z kolei weź pod uwagę że nie polecają go do wersjii 20LET więc czy to jest taka rewelka to nie dam sobie ręki uciąć. Z drugiej strony byłbym skłonny zaryzykować biorąc pod uwagę cenę.
Nie wiele Ci pomogłem wiem, ale na Twoim miejscu pojeździłbym po lepszych warsztatach (w szczególności tych co zajmują się tuningiem) i spytał czy znają taką firmę i co myślą o produktach tej firmy, i czy rzeczywiście tyle kosztuje u importera Ze swojej strony mogę Ci dać lepszą odpowiedź jutro. Zadzwonie do chłopaków z różnych firm tuningowych w okolicach wawy i się popytam pozdro |
Prezes2000 Opel Omega Kraków | 2006-03-08 06:58:35 Katanos: No wlasnie i tu mam dylemat.Ale dzieki za pomoc i bede wdzieczny jesli uda ci sie dowiedziec czegos wiecej.
Czacha: Jak ci padla uszczelka pod glowica to troszke wydasz.Mam nadzieje,ze nie wyjdzie nic wiecej.A ile placiles za uszczelke do kolektora jesli mozna spytac? |
Prezes2000 Opel Omega Kraków | 2006-03-08 11:31:46 Dzieki juz znalazlem o uszczelce do leganzy.Chyba tak zrobie jesli jakosciowo lepiej sie sprawuje.
|
Prezes2000 Opel Omega Kraków | 2006-03-08 11:46:17 Pierwsa i podstawowa sprawa: jaki bylby koszt zrobienia takiego kolektora do omy?Bo pamietam sprawe,chyba wlasnie kolektora robionego na zamowienie za ok. 1000pln. A to kwota relatywnie niemala zwazywszy na fakt,ze moza teraz kupic uzywki na niewielkie pieniadze. Tylko nie pamietam,czy to o tamta sprawe chodzi |
rafcio19 omega b caravan bochnia | 2006-03-08 11:50:47 cha ja też mam X20xev i od dłuższego czasu chodzi mi to po głowie, w tych wszystkich programach typu monster garage, jak narodziła sie terenówka itp, faceci wymieniaja kolektory na rurowe. poszperam po necie za czymś takim i dam znac. a najfajniesze jest to że dla miłośnikóe wszelkich odmian fiatowskich silników 1.6 starszej generacji czyli FSO, Lady, Mirafiori itp jest taki kolektor w sprzedaży, od ploneza PLUS tam zastosowali takie ustroistwo bo z silnikiem już więcej nic nie dało sie zrobić to siegnęli do rezerw tuningowych. |
rafcio19 omega b caravan bochnia | 2006-03-08 12:47:20 no i znalazłem jakis ślad
http://calibragroup.pl/forum/viewtopic.php?p=53730&sid=c5a543ed433a87851fe7012a435e9a29 przy Calibrze, Astrze, Vectrze silnik jest poprzecznie do osi pojazdu i to jest największy ból bo do Omesi po prostu może sie nie zmiescić, a szczególnie w wersji z klima gdzie tamtedy przechodzą węże ssssssssss. |
katanos LOB SYMPATYK MV6 Góra Kalwaria | 2006-03-08 18:34:58 no i gadałem z ludźmi.
Prezes daj sobie spokój z tym kolektorem cp znalazłeś na allegro bo to nic innego jak zwykły zamiennik i to w dodatku nie zaspecjalny. Poza tym praktycznie nikt nie słyszał o kolektorach Twin-Tec więc jestem pewien że nie chciałbym się ładować w kolektor o którym w sumie nic nie wiadomo. Po prostu odpuść. Co do tematu kolektora rurowego tzw "barany" to jest to świetny pomysł Rafcio. Zrozumiałe że dorobienie będzie kosztowało ale koszta w porównaniu z późniejszą eksploatacją są relatywnie opłacalne. Kolektory takie mają małe opory i dużo szybciej opróżniają spaloną miesszankę czyli po prostu szybciej wydychają syf poza auto. Drogie są ztego powodu że pracy jest w pyte żeby to dobrze zrobić (trzeba każde zakrzywienie przymierzać i przeliczać dane). Ogólnie robota dla fachowca. Z drugiej strony nie sądze żeby koszt był mniejszy niż 700 pln ale też nie powinien przekroczyć 900. W porównaniu z kolektorem który znalazł Prezes ( obniżka na 480 z 900) to nie sądzicie że lepiej już zainwestować w kolektor rurowy i pozwolić silnikowi na swobodne oddychanie? I tak trzeba wyłożyć kasę a kolektor ze względu na niskie opory przepływu jest praktycznie elementem nie ulegającym pęknięciom. Niema zamkniętych profili i zakrzywień których od groma w seryjnych kolektorach. Wolność oddechu dla silnikaaaa!!! |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-03-08 21:50:51 mam spawany i jeżdze juz 2 lata i w miare jest spokój, ale najlepszym sposobem mam nadzieje który wprowadze w życie to 3.o v6 |
czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2006-03-09 09:25:22 ja mój próbowałem spawać u dwóch "fachowców". Żaden nie dał rady. Zaraz pękało obok, itp. spawali na różne sposoby, i nic. Jeden gość ślusarz mówił, że te kolektory ciężko spawać, bo są mocno zasiarczone. Nie wiem jak jest z nimi, wywaliłem kupe kasy na nowy i ten też już przepuszcza pod uszcelką. Przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą chłopaki splanują go na nowo i powinno być git. Czekam za moim pojazdem, mna być gotowy do soboty |
Prezes2000 Opel Omega Kraków | 2006-03-09 09:32:28 Dzieki Katanos za zbadanie spawy. Juz zamowilem uzywany kolektor+usczelki pewnie od leganzy-tez polecane na forum i powinno byc dobrze ![]() |
rafcio19 omega b caravan bochnia | 2006-03-09 16:35:58 czacha spieszę cie poinformować że spawanie kolektora powinno sie przeprowadzać metodą tig czyli elektrodą wolframową w osłonie gazów szlachetnych . Druga sprawa to materiały, zwykła stal się nie nadaje i trzeba dobrać odpowiedni stop o niskiej rozszerzalności termicznej. w polsce firma Michael robi takie kolektory ale tylko do fiatów. [ wiadomość edytowana przez: rafcio19 dnia 2006-03-09 16:37:56 ] |
rafcio19 omega b caravan bochnia | 2006-03-09 16:37:27 jeszcze jedna sprawa
czy ktos z was ma zamontowaną strumienicę w miejsce katalizatora, bo ja swojego kata musiałem wyciąć bo sie rozsypał i blokował wydech. |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-03-09 17:02:58
nie tak szybko......... od leganzy pasuje przy silniku ale wylot na dwururke jest zupełnie inny......... próbowałem
mam kolektor do leni nowy za 500 pln |
Prezes2000 Opel Omega Kraków | 2006-03-10 12:28:40 To moze lepiej zostane przy orginale GM. Dzieki za przestroge Fomin! |