| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jacekm_ Mazda 323F BJ 2.0 GT ... Łódź | 2006-09-30 15:09:41 Siemka.
Założyłem sobie sekwencje do Essiego 1.6 Wszystko chodzi ładnie poza jednym niepokojącym objawem - szarpie silnikiem przy hamowaniu silnikiem (masło maślane, ale inaczej nie umiem tego ująć). Objaw ten występuje tylko przy jeździe na gazie. Z mojej skromnej wiedzy tehnicznej nie mogę wywnioskować za wiele, poza tym, że wygląda to tak, że samochód spala paliwo przy hamowaniu silnikiem ( ) Były ustawiane wtryski na gazie - porównane z tymi na benzynie i wszystko ok. Czy to możliwe, że problem jest w przewodach zapłonowych - jak twierdzi gazownik? Przewody są w aucie od nowości (czyli 10lat, 78tys. przebiegu), z tym, że na benzynie problem nie występuje, a poza tym, jak to jest z tym paliwem podczas hamowania silnikem, dostaje je, czy nie? Szarpanie pojawia się przy 2000obr/min i nasila się do 1500obr/min, póżniej trochę słabnie, ale nie zawsze
Pomocy |
Jacekm_ Mazda 323F BJ 2.0 GT ... Łódź | 2006-10-02 10:58:06 Świece mają 18tys. km Jak bym zmieniał przewody to dla spokoju zmienię również świece, ale, ja się zastanawiam, czy to ma sens. Przecież podczas hamowania silnikiem nie następuje zapłon mieszanki paliwowo powietrznej, więc gdzie tu rola świec i przewodów? Dodam, że po dodaniu gazu wszystko wraca do normy, czyli właśnie w momencie, kiedy świece i przewody zabierają się do roboty. (to moja teoria, ale mechamikiem nie jestem, więc jak coś poprawcie mnie) Ma ktoś jakiś pomysł? |