Ktora lepsza - Lemm AT1200 czy Alan 9 PLUS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ktora antena bedzie lepsza, Lemm AT1200 czy Alan 9 PLUS? Sa one podobnej dlugosci.
Samochod to Fiat Punto II, a antena zamocowana jest na uchwycie na tylnej klapie, przykreconym ponizej szyby.
Czy cewka anteny powinna byc powyzej dachu, bo slyszalem taka opinie i czy pod antena musi byc jakas plaska powierzchnia? U mnie takiej nie ma. Czy takie miejsce zamocowania anteny znacznie wplynie za zasieg i jakosc odbioru, kiedy okolo 30 cm anteny razem z cewka jest ponizej dachu i bez powierzchni blasznej od pod antena??

Witam ! Jesli chodzi o zasieg, to te anteny sa podobne. Antena na uchwycie to chyba najgorsze rozwiazanie. Postaraj sie aby uchwyt mial dobre polaczenie z masa - to jest najwazniejsze ! I niech ktos ustawi SWR na antenie.

Uchwyt ma mase na 100%, dodatkowo zrobilem takze mase samej klapie. SWR byl ustawiany i wynosi 1.1 . A dla czego uchwyt na klape to najgorsze rozwiazanie? Chyba jest lepsze niz magnes.
Ciekawi mnie najbardziej to, czy pod antena musi byc plaska powierzchnia karoserii.

Cytat:
2006-10-04 12:58:43, mdenka pisze:
Uchwyt ma mase na 100%, dodatkowo zrobilem takze mase samej klapie. SWR byl ustawiany i wynosi 1.1 . A dla czego uchwyt na klape to najgorsze rozwiazanie? Chyba jest lepsze niz magnes. Ciekawi mnie najbardziej to, czy pod antena musi byc plaska powierzchnia karoserii.

Jesli antena jest na stale w dachu, to dach staje sie czescia anteny tzw przeciwwaga. Dlatego magnes i uchwyt to mniejsze zlo.

Magnes jest lepszy od uchwytu

Po swoich doswiadczeniach mam odmienne zdanie. U mnie antena na magnesie dzialala slabiej niz gdy obecnie jest zalozna na uchwycie. Byly wieksze zaklocenia i znieksztalcenia.
Druga sprawa, po magnesie mam teraz slady na dachu.
Po trzecie antene na magnesie latwiej stracic - zlodzieje tylko czekaja.