Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-11-30 12:43:21 Po co ten wątek? Pozostaje Ci się przyzwyczaić, albo zmienić złomero na 16 letniego francuskiego trupa. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-11-30 14:23:50
Jeżeli już to nie lampy a żarówki. Tak się składa, że każda technika ma swoje plusy i minusy. Żarówki H1 lata świetności mają już za sobą. Obecnie w technice halogenowej w miarę trzymają się żarówki klasy H7. Niby technika prawie ta sama a jednak żarówka - żarówce nie jest równa. Na ten temat można napisać cały elaborat. Moja praca inżynierska obejmowała go dość obszernie. Jeśli sam temat Cię interesuje proponuję zapoznać się z dostępnymi na rynku badaniami nad żarówkami halogenowymi stosowanymi w technice motoryzacyjnej. W naszym kraju tego typu badania przeprowadza PIMot oraz ITS (Instytut Transportu Samochodowego). Poza tym jest kilka ciekawych pozycji książkowych, traktujących tą problematykę w sposób naukowy. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-11-30 14:33:30 nie możnaby zaadoptować H7 do naszych reflektorów? |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-11-30 14:52:17 wyczyść jeszcze reflektory, a na pewno zauważysz róznicę.....
co do żarówek H4... miałem w nubirze i świeciło to tylko ciut lepiej niz w espero.... w mercedesie mam teraz H7 , świecą duuużo lepiej.... światła w espero to przy tym świeczki..... ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-11-30 15:23:31 kiedyś jechałem astrą II (tzn byłem wieziony)
zadałem kierowcy dwa pytania: 1. "ładnie świecą te ksenony" (okazało się oczywiście że to nie są ksenony, ae byłem w szoku porównując te światła do esperowych) 2. "ile pali ten dizelek?" heh okazało się że to silnik 1,6 benzyna, tylko warczy okrutnie z racji dużo gorszego niż w espero wygłuszenia... Więc każdy kij ma dwa końce - ja wybieram espero |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-11-30 20:11:15
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ...wiem że Święta blisko ale za wczas się urywać z choinki ![]() ![]() Sooorki za OT...jak mawia Adaś ...NMSP ![]() |
![]() markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-30 23:34:32
![]() [ wiadomość edytowana przez: markon dnia 2006-11-30 23:36:05 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-12-01 07:07:52
Ojć... przepraszam najmocniej. Niestety prawda jest taka, że obojętnie co zrobisz to i tak będzie chu*nia w porównaniu z wieloma autami z 2-giej połowy lat 90-tych. Obawiam się też, że grubsze kable nie spowodują polepszenia oświetlenia bo niby czemu. Oryginalne okablowanie się przegrzewa, wywala bezpieczniki? Nie! Znaczy jest wystarczające, a kablem o grubości 1 cm nie prześlesz więcej mocy niż pobierają żarówki. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-01 07:37:11
..Być może nie mam racji z tymi grubszymi przewodami, ale w takim razie dlaczego żarówka(i) 100W świeciły ciemniej niż 60W ? i dlaczego na zaciskach żarówek było ok. 11V a nie 12 - 13V ? Teraz jeżdżę ponownie na 60W i napięcie na nich zbliżone jest do 12V (dokładnie nie pamiętam ile było przy pomiarze). Tak mi się wydaje, że obydwa reflektory zasilane są z jakiegoś wspólnego ...miejsca, ..punktu, ..zacisku ... i kiedy zastosuje się żarówki 100W x 2 = 200W A 200W : 12V = 16 - 17A... Po drodze jeszcze jakieś złączki, styki, zaciski i.... wg. mnie te oryginalne przewody i punkty połączeniowe "liźnięte" znakiem czasu, ciężko radzą sobie z przewodzeniem takich prądów. Skoro napięcie na zaciskach żarówek wynosiło ok. 11V to znaczy, że po drodze był opór, grzanie się , straty i... ot efekt. Jeśli od czegoś sie nie rozpocznie to światła się nie poprawią.. ....A kiedyś w gazecie branży motoryzacyjnej natrafiłem ogłoszenie firmy, która zajmowała się przerabianiem czy montowaniem reflektorów ksenonowych w miejsce tradycyjnych - podobno w większości samochodów - .Wtedy jeszcze espera nie miałem więc mnie to nie zainteresowało. Teraz z chęcią powróciłbym do tematu. ciekawe za ile ten luksus.... |
jery44 Espero Malbork | 2006-12-01 07:49:50
Zgadza sie i nawet pracuje w siedzibie Wielkich Mistrzów Zakonu Sorry jeżeli kogoś obraziłem. Temat wywołem ponieważ moim zdaniem reflektory i żarówki H1 są przestarzałe i chyba nigdy nie będą odpowiednio oświetlały drogę [ wiadomość edytowana przez: jery44 dnia 2006-12-01 07:51:10 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-12-01 07:51:21
Bo jak sam zauważyłeś przewody, jak i sam reflektor dostosowane są do żarówek 60W. Przy 100W nie dość, że będzie słabo świeciło, to jeszcze przewody mogą się grzać.
Jeśli to prawdziwe ksenony to... sprzedaj złomero, dołóż kasę przeznaczoną na te ksenony i kup lepsze auto. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-01 08:11:42 ...No i pewnie jesteśmy u sedna sprawy i w punkcie wyjścia. Reflektory w espero są do d.... czyli konstrukcyjnie niedopracowane. Podobnie sprawa się ma, czy się miała we Fiacie punto I. On też miał podobnie wąskie i beznadziejne oświetlenie. Punto II z reflektorami typu "projektor" też nie zdało egzaminu. Dopiero wersja punto III i ta najnowsza z ..normalnymi okrągłymi reflektorami, zdaje egzamin - co widać na drodze - pierwotna linia punto została mocno zliftingowana, ale światła ma konkretne. A co do zmiany espero na coś innego to narazie nie planuję ....może kiedyś Chairman... ![]() No to niech ktoś wymyśli ...jak zaadoptować żarówkę H7 do potrzeb espero |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-12-01 08:32:22
No widzisz... dlatego napisałem "po co ten wątek". Lepiej będzie jak... się zmieni auto ![]() |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-12-01 08:39:42
Bierzemy żarówke H1 idziemy do zlotnika i przegraweroeyeujemy 1 na 7 i mamy H7. ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-12-01 09:42:53
Ja mam oryginalne cienkie przewody i zarówki 100W świecą mi o ok. 50% mocniej od Tungsramów 55W+50. Zarówki 100W u Ciebie świecą ciemniej ponieważ cały prąd idzie bezpośrednio przez przełącznik pod kierownicą. Przy okazcji wypalając styki w tymże przełączniku. Wystarczy zamontować przekaźniki na swiatła aby zobaczyć dużą porawę już przy standardowych żarówkach. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-12-01 10:36:18
Taka przyjemność kosztuje 6-7 tyś zł.Piszę tu o prawdziwych xenonach, gdzie stosuje się specjalny reflektor, system samopoziomowania snopu światła,spryskiwacze reflektorów itp.Przeróbki kosztujące 200-500zł są to pieniądze wyrzucone w błoto.Szkoda sobie dupy zawracać czymś takim, a potem przerabiać na serię,żeby odzyskać dowód rejestracyjny ![]() ![]() ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-01 11:20:05 To fakt... jak każdy "pies" przy kontroli bedzie zabierał dowód za brak homologacji na swiatła to ......niech se odrazu weźmie cały samochód ![]() ![]() ![]() Zastosuje to o czym pisałem wcześniej czyli grubsze przewody, przekaźniki w układzie zasilania, załączanie jednoczesne reflektorów św. krótkich i drogowych, żarówki 100W z biedronki oczywiście ![]() (a może jest możliwość zastosowania wymiennie wkładu dalekosiężnego zamiast p-mgi) I w ten sposób musi być jaśniej ![]() |