MotoNews.pl
8 Elektryka-prosze o porady (165323/45) - NT

Elektryka-prosze o porady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Przeszukałem forum w sprawie porad i troszkę jestem mądrzejszy ale nie do końca
Problem w tym że nie grzeje mi dokładnie pół szyby przedniej od strony kierowcy.
Czy to oznacza że wszystkie bezpieczniki i przekaźniki są OK i należy szukać przyczyny gdzieś "na kablach"?? Czy może każda część szyby ma osobne bezpieczniki i przekaźniki??
Wiem że kabelki z szyby wychodzą w podszybiu pod maską. Czy żeby tam się dostać trzeba ściągać wycieraczki i tą plastikową czarną obudowę??
Jeśli to kwestia styków to gdzie najczęściej go nie ma i tam "zaglądając" rozwiąże problem.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
POzdrawiam

Szyba jest podzielona na dwie części , zasilanie do niej poprowadzone jest w lewym dla lewej strony i prawym dla prawej strony dolnym rogu syby. Żeby dostać sie do styków pod samą szybą musisz sciągnąć ramiona wyciaraczek i plastikowe podszybie(czarną kratke.Potem weż miernik przyłóż do miejsc gdzi dwa przewody są przylutowana do szyby i włącz ogrzewanie oraz sprawdź czy pojawił sie tam prąd.Przeprowadź to też dla drugiej strony szyby.Jeśli masz tam prad a szyba nie grzeje to popprzepalały sie w niej scieżki,a założe sie z Tobą że tak właśnie u ciebie jest. Co do przekażnika jest wspólny dla obydwu stron, bezpiecznik też. Ewentualnie nie łączy na wtyczce tuż poniżej szyby. Wtyczka ta ma punkt masowy od wewnetrznej strony błotnika i + koloru czarno fioletowego łączony jednopinowym stykiem.

Dzieki za info. Będę jutro czarował z tym ustrojstwem
Ale żeby dokładnie pół szyby się przepaliło?? Wszystkie ścieżki naraz?? Ja mam nadzieję że to kwestia styków

Jestem już po teście. Zdjąłem wycieraczki i osłonę plastikową i dostałem się do tych kabli po obu rogach szyby.
Po stronie kierowcy (czyli tej niedziałającej) dochodzi prąd do szyby. Czy to oznacza definitywnie że mam spaloną całą połowę szyby od kierowcy i nic nie da się zrobić??
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

up
nikt nie jest w stanie mi pomóc??

no niestety jak prąd do szyby dochodzi to wina leży po stonie szyby.. a jak wiadomo... naprawić szyby się nie da .. tylko wymiana

jak dla mnie to oznacza ze cos nie ma dobrego polaczenia w srodku szyby. nie jest to dobra wiadomosc.

sprobuj tam moze cos wbic metalowego i doprowadzic prad jesli przerwa nie jest gleboko. jesli jest glebiej to tez mozna kombinowac.
trzeba tylko wiedziec ktoredy biegnie wiazka w szybie. (ja nie wiem bo takiej nie mam). i tam moze jaka dziurke nawiercic i cos tam podlaczyc.

takie mam pomysly na moj obecny stan mozgu.

pozdro.

tak, jak pisze VinCe - szyba do wymiany. Cena od 600 w górę.