| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kamyk_11 końskie | 2007-04-06 16:29:39 w jakim miejscu moge zamontować antene na dachu w oplu onega b |
arek137 CB FORUM nadajnik Opel rekord Omega Katowice | 2007-04-06 19:18:32 magnes na środku
jak montazowka to osobiscie tez w omedze wywaliłem antene FM i tam siedzi big antena CB |
markoos CORSA - B Zgierz | 2007-07-10 22:25:58 Panowie mam pytanie co do zasiegu
Co ma wplyw na lepszy (lub gorszy) zasieg anteny napewno długosc ale np czy umiejscowienie jej rowniez? albo kabel (jak jest poskladany bo jest za dlugi i czesc jest zlozona zeby nie latał po calym autku Oraz co to normalny objaw jak wlaczam wycieraczki to slysze je jakby w radiu (takie zaklocenie) cyz cos jest nie tak? pozdrawiam 73 |
arek137 CB FORUM nadajnik Opel rekord Omega Katowice | 2007-07-11 00:12:33
na zasieg ma wpływ mocowania anteny tzn czy to uchwyt krawedziowy czy magnes czy dziura w dachu jalepszym miejscem dla anteny jest sam środek dachu tzn przeciecie obu przekatnych powierzchni dachu, jednak to czesto stosowane miejsce jesli chodzi o magnes bo ciezko wywalic dziure na samym srodku dachu najgorszym miejscem dla anteny sa rogi dachu i kraweszie klapy nie wspomne tutaj juz o montowaniu anteny na lusterku (ciezarowki) co do wycieraczek słyszanych w radiu - powiedzmy normalny obiaw, powinien zniknac po podłaczeniu radia bezposrednio pod akumulator - pamietaj o bezpieczniku jaknajblizej aku. |
markoos CORSA - B Zgierz | 2007-07-11 23:44:58 dzieki za odp
a powiedz mi jeszcze czy jak umiejscowie antene 20 cm od anteny FM to moze miec wplyw na dodatkowe zaklocenia? a co do kabla mam rozumiec ze moze sobie byc w czesci zlozony? bo po co ma sie 2 m walac po aucie a ucinac nie bede.. Aha mam corse a kabel wypuszczam przez tylna klape bagaznika, wiec troche kabel jest przygniatany ale nie ma zandych naciec ani nic na nim .. jednak wole zapytac... czy to dopuszczlane i nie wplywa w jakis sposob na jakosc nadawania i odbioru? pozdrawiam |
arek137 CB FORUM nadajnik Opel rekord Omega Katowice | 2007-07-12 04:41:19 20 cm od anteny fm moze być roznie tzn mozesz wchodzic na radio fm podczas nadawania ciezko to stwierdzic nie sprawdzajac wszystko zalezy od instalacji antenowej FM i radioodbiornika
kabel moze byc zwinniety nie ma to wpływu na nadawanie i odbior Wypuszczenie przez klape tez nie ma wpływu tzn zgniot kabla tylko trzeba uwazac na stan izolacji aby nie była uszkodzona, ja w takim miejscu owijam kilkakrotnie tasma izolacyjna w celu lepsego zabezpieczenia przewodu antenowego |
maniek6210 BMW E34 520i bialystok | 2007-08-22 20:48:50 Witam.Podepnę się trochę z moim problemem.
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Zakupiłem nową antenę Megawat 4000 do niej uchwyt klapowy i kabel z grzybkiem.Uchwyt założyłem na tylnej klapie pod szybą,oczywiście miejsca styku wkrętów mocujących wydarłem do gołej blachy i oczyściłem uchwyt na stykach z grzybkiem.Masa powinna być elegancka, miernik pokazuje, że jest ok.Po założeniu bata na swoje miejsce i podłączeniu swr-a okazuje się, że swr jest 1.7 na 40 a na 1 -ym1.3 i regulacja promiennikiem nie daje nic.Sytuacja się zmienia po puknięciu w cewkę,1.0 na całej 40-ce po kilku próbach znowu to samo.Wymieniłem na 2-gi egzemplarz anteny i to samo, więc zamieniłem się na anteny z kumplem i u niego jest ok..A mój zestaw szwankuje na okrągło raz jest oki a raz nawet do 3 na swr pokazuje. [ wiadomość edytowana przez: maniek6210 dnia 2007-08-22 20:49:35 ] |
danielewicz CB FORUM nadajnik 3BG Gdynia | 2007-08-30 19:04:47 Ma ktoś doświadczenia z montażem anteny CB na przednim podszybiu/błotniku przednim/masce? Chodzi mi o to jak się stroi w tym miejscu i jak jest z zasięgiem?
Obecnie mam Hustlera ale nie chcę z różnych względów magnesówki, po poprzednim aucie został mi nowy Alan 9+. Wiem że najlepszy byłby dach ale trochę szkoda mi dziurawić blachę. |