MotoNews.pl

Przeróbka 70 kucyków na 90! Dieselek...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie z czym sie wiąże zmiana 70 kucyków na 90?! Czy poza intercoolerem i przepływką coś jeszcze trzeba zmieniac?! Jak wygląda robota tego?! Ma juz ktoś doświadczenie z tym?!

Z tego co wiem to roboty troche jest. Ten 90 kucykowy ma np. wzmocnione tloki. Byl juz taki wątek - poszukaj a znajdziesz

No to odpada Myslałem ze tylko dołożyc coolera i przepływke zmienic, ewentualnie komp i lala!

nie mam pojęcia jak jest z 70 konnym ale 90 konny ma wzmocnione tłoki i podpięte elektroniczne urządzenie sterujące czyli potocznie kompa.

Cytat:
2006-10-12 16:02:24, FAROW pisze:
No to odpada Myslałem ze tylko dołożyc coolera i przepływke zmienic, ewentualnie komp i lala!

zbyt proste by to było też myślałem żeby coś ze swoim D zrobić ale to nie tak... nawet samej turbiny dołożyć nie moge żeby te 10KM dodać.. prawda?:/

No to inne pytanie czy dieselka 70 kucyków mozna jakoś zachipowac? Oczywiście nie mówimy o chip z allegro za 3,80 + Vat tylko o czyms normalnym! A moze jakies inne metody tuningu?

W jednym z ostatnich Auto Świat było (co jest wiadome), że niestety, tutaj niespecjalnie da się coś zrobić programistycznie. Tu komp nie wylicza i nie dawkuje paliwa, jak w nowocześniejszych konstrukcjach. Można (według Auto Świat) ręcznie przestawić dawkę paliwa, a żeby zwiększyć jednocześnie ilość powietrza dołądowującego, należy zmienić (skrócić) długość cięgła zaworu upustowego. Jednak zabawa dawką jest niebezpieczna, przy źle dobranych nastawach tłoki wypływają wydechem

No to ryzyko jest... :/ Nie wiem czy warto sie bawic, i silnik dodatkowo zajeżdżać! A ile to ma mocy dodac?! moze ktos tak próbował?