Gdzie najlepiej stawiać antenę magnesówkę na aucie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Ostatnio kupiłem sobie Unidena 510 z anteną Hustler (ok. 1 m). Zastanawiam się gdzie stawiać antenę od CB
W chwili obecnej jeździ ze mną na klapie bagażnika mojego Opla Astry F Sedan. Stawiam ją po przeciwnej stronie jak jest antena od radia czyli radiówka po lewej a CB po prawej stronie bagażnika auta. To rozwiązanie jest dla mnie o tyle wygodne że szybko mogę antenę od CB schować do bagażnika.

Ale może wy koledzy możecie zaproponować mi inne równie wygodne rozwiązanie

73

[ wiadomość edytowana przez: kszyhoo11 dnia 2006-10-07 10:36:49 ]

antenę najlepiej stawiać na środku dachu, podbno im dalej od anteny radia tym lepiej

Stawiaj ja na dachu gdzies w tylniej czesci miedzy lewym slupkiem a prawym, a dlaczego :
1. Przy strojeniu najlepszy bedzie SWR
2. Dach w tym miejscu ma najsolidniejsza podstawe.
3. Promieninik na koncu emituje fale i niezdrowo jest miec go na wysokosci glowy tak wiec krotkich antenek niewarto jest stawiac na tylniej klapie

a jak z tyłu dachu (w kombiaku) mam antenę, to gdzie postawić żeby było najlepiej?

tak samo dobry jest tyl dachu. Jezeli wezmiesz do reki SWRmiarke to zobaczysz ze miedzy tylnimi slupkami zawsze bedzie najlepszy odczyt

a nie bedzie mi zakłócać antena od radia FM odbioru na CB?

Mi facet ze sklepu z cb radiami powiedział, że magnesówkę na środku dachu gdzie zbiegają się przekatne. I tak mam.

W sklepie to tylko sprzedac klijentowi sprzet i powiedziec cos na dowiedzenia. Jak bys kolego cos kojazyl z tematu to bys wziol SWR miarke w reke i sprawdzil gdzie najlepiej sie stroi antenka, a nie po wrozkach łaził.

[ wiadomość edytowana przez: pawel0240 dnia 2006-10-10 20:38:58 ]

Potwierdzam.
U mnie bez strojenia najmniejszy SWR jest z tyłu dachu, tuż przy antenie FM.

Cytat:
2006-10-10 20:37:18, pawel0240 pisze:
W sklepie to tylko sprzedac klijentowi sprzet i powiedziec cos na dowiedzenia.

Sorki ale ja akurat u tego gościa sprzętu nie kupowałam tylko przywiozłam gotowy Facet nie dośc że nie spieszył się i nie robił "na odwal" to wszystko fajnie wytłumaczył, pokazał co jak działa itd. - a nie musiał bo chciałam tylko zestroić antenkę.
Wiec po wróżkach nie łaził.

Madzia, gosciu tlumaczyl Ci zasade dzialania CB bo nie codziennie przychodzi do sklepy z cb kobieta ktora jeszcze wie co w takim sklepie szukac A moze poprostu wpadlas gosciowi w oko i chcial sie z toba umowic....

Szkoda, ze mieszkamy daleko od siebie bo bym pokazal zainteresowanym gdzie jest najmniejszy SWR-ek.

Cytat:
2006-10-11 20:14:11, pawel0240 pisze:
Szkoda, ze mieszkamy daleko od siebie bo bym pokazal zainteresowanym gdzie jest najmniejszy SWR-ek.

Jesli to do mnie to czuje sie zawstydzony

Zabłysnołeś, ze HEJ !!!