Wysprzęglanie czasem coś haczy.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Od pewnego czasu mam takie objawy przy wysprzęglaniu (wciskaniu pedału sprzęgła):
Gdy wciskam, czuję lekki opór, który forsuję, ale coś strzela, jakby pedał się zahaczył o coś, chrup - i wciśnięty, później objawu nie ma. Pojawia się to co jakiś czas, ani regularnie, ani w żadnej konkretnej sytuacji - przynajmniej nie zauważyłem, żeby tak było. Po prostu czasem haczy. A z racji tego, że ogólnie chodzi w miarę lekko, jest to w takim momencie zaskakujące.
Czy możecie zdiagnozować taki problem? Czy może za mało danych?
Gdzie ew. mógłbym zaglądnąć i sprawdzić?
Wiem, że łatwiej by było, jakby objaw był cały czas, ale tak nie jest...
Bardzo proszę o pomoc.

Cytat:
2006-09-23 11:05:54, Kerry pisze:
Witam. Od pewnego czasu mam takie objawy przy wysprzęglaniu (wciskaniu pedału sprzęgła): Gdy wciskam, czuję lekki opór, który forsuję, ale coś strzela, jakby pedał się zahaczył o coś, chrup - i wciśnięty, później objawu nie ma. Pojawia się to co jakiś czas, ani regularnie, ani w żadnej konkretnej sytuacji - przynajmniej nie zauważyłem, żeby tak było. Po prostu czasem haczy. A z racji tego, że ogólnie chodzi w miarę lekko, jest to w takim momencie zaskakujące. Czy możecie zdiagnozować taki problem? Czy może za mało danych? Gdzie ew. mógłbym zaglądnąć i sprawdzić? Wiem, że łatwiej by było, jakby objaw był cały czas, ale tak nie jest... Bardzo proszę o pomoc.

samoregulator pewnie pada ??

Chyba ten regulator, bo zauważyłem także, że często gdy zahaczy, to sprzęgło łapie wcześniej.
Czy do tego regulatora można dostać się od wewnątrz, czy trzeba wchodzić pod samochód? No i czy to może zrobić prawie każdy? ))

Cytat:
2006-10-07 16:47:18, Kerry pisze:
Chyba ten regulator, bo zauważyłem także, że często gdy zahaczy, to sprzęgło łapie wcześniej. Czy do tego regulatora można dostać się od wewnątrz, czy trzeba wchodzić pod samochód? No i czy to może zrobić prawie każdy? ))

wymiana by Kiełek

prosze bardzo

Super Dzięki.