VECTRA 1,8 16V problemy z silnikiem-spalaniem proszę o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
proszę o pomoc , mam opla vectrę B 1999 rok. 1,8 16V , problemy są z silnikiem , zapala się kontrolka silnika, po djagnostyce komp. wykazało błąd sondy , po wymianie problem wrócił po kilku dniach , następna diagnostyka - wymiana czujnika obrotów wałka rozrządu, dalej bez poprawy , wykazało rownież zbyt bogatą mieszankę podawaną,świece nowe ale po kilku miesiącach wszystkie okopcone ,

Zbyt wysoie ciśnienie paliwa może być jedną z przyczyn bogatej mieszanki

dzięki za odpowiedź , ale może wiesz dlaczego zbyt wysokie ??

Cytat:
2006-09-04 23:00:48, piotrG1977 pisze:
proszę o pomoc , mam opla vectrę B 1999 rok. 1,8 16V , problemy są z silnikiem , zapala się kontrolka silnika, po djagnostyce komp. wykazało błąd sondy , po wymianie problem wrócił po kilku dniach , następna diagnostyka - wymiana czujnika obrotów wałka rozrządu, dalej bez poprawy , wykazało rownież zbyt bogatą mieszankę podawaną,świece nowe ale po kilku miesiącach wszystkie okopcone ,

Zmień mechanika, a "okopcenie" świec to normalka, ważniejszy jest kolor elektrod powinien być żółto-piaskowy i z lellik białawym nalotem to byłby dowód że jest wszystko ok. a ile ci pali ponad normę ? i czy masz LPG (jaką) ? Gdy jest zbyt bogata mieszanka to sąda lambda powinna dać sygnał o zmniejszeniu dawki paliwa i odwrotnie, a kontrolka czek engine dalej się zapala ?

wiesz... kolor elektrod ? są całe czarne... więc jak mam ci je opisać... instalacja sekwencyjna ale problem powstał jeszcze przed zainstalowaniem jej, mechanika zmieniłem i stwierdził że sonda zawiesza się i dlatego podaje zbyt bogatą mieszankę, zawiesza z powodu zbyt dużego napięcia, podawanego przez sterownik wtrysków, jutro wstawiam auto do niego ma to sprawdzić , więc zobaczymy...

Niewiem ale podobno zasada elektroniki w vectrze jest podobna do zasady działania w maluchu czyli FIAT 126p i młotek p

hmmm... i to jest fachowa konkretna i szczera pomoc...
dobrze bawisz się ?? ja i wiele osób czytających te wiadomości oczekuje porady nie nabijania się czyżbyś jeździł rowerem marki "wigry 3" nie trudź się nie czekamy na twoją odpowiedź
pozdrawiamy

... no i co, dałeś sobie z tym radę ?? Powiedz co to bylo i co zrobiłeś ?

wiesz... facet stwierdzil ze jest winien sterownik wtrysków , wymienił i żeczywiście było dobrze przez... 2 2 dni - majtki opadają!!! potrzebne szelki bo dobrego fachowca bardzo trudno znależć zareklamowałem naprawę jak na razie szuka następnego sterownika wtrysków bo jak stwierdził to jest na pewno problemem. pozdrawiam