MotoNews.pl

Problem z bebnami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich, niedawno zauwazylem ze jeden beben grzeje sie zdecydowanie bardziej niz drugi,zajrzalem wiec do srodka i nic dziwnego nie zobaczylem poza tym ze szczeki sa zuzyte nierownomiernie. nie wiem czy to normalne bo malo sie na tym znam.z jedej i z drugiej strony szczeki "przednie' sa prawie dwa razy bardziej starte niz tylne. zastanawiam sie czy wymienic same szczeki, czy zalozyc rowniez zestaw nowych sprezyn(czy to ma sens?)jesli ktos ma poysl dlaczego ten beben sie grzeje i czemu zuzycie szczek jest nierownomierne to prosze o info (cylinderek wyglada ok, zadnych wyciekow, nie jest tez zapieczony)

u mnie bardzo mocno grzały się przednie koła.okazało sie ze nie odbijają klocki hamulcowe ponieważ cały układ hamulcowy był po prostu zasyfiony-moze i u Ciebie tylne szczeki nie odbijają Ci równomiernie i dlatego jedna trzyma i sie grzeje i tym samym szybciej sie ściera.?

Szczęki zawsze zużywają sie nierównomiernie, co wynika z zasady działania hamulca bębnowego.
Ale to że się grzeje to już nie jest OK. Może regulacja szczęk jest zapieczona / zardzewiała, może trzeba coś rozruszać, np. ustrojstwo hamulca ręcznego. U mnie pomogła wymiana samych szczęk, jakoś wszystko sie samo nastawiło i wyregulowało.

pozdr

leon99

kupilem wlasnie szczeki i bede wymienial w sobote, moze to pomoze,a swoja droga linki od recznego tez mogo nie odbijac,aczkolwiek nie bylo tego czuc jak krecilem bebnem na podnosniku,zastanawiam sie jeszcze nad tym samoregulatorem(moze to jego wina),zobaczymy co sie bedzie dzialo po wymianie szczek,dzieki za info i pozdrawiam

wymieniłem szczeki,hamulce sa w porzadku,bylem dzisiaj na przegladzie, jedak odnosze wrazenie ze prawy beben grzeje sie bardziej niz lewy, nie jest to wielka roznica ale da sie wyczuc, czy jest to normalne???

Cytat:
2007-04-23 20:35:39, wojtas82 pisze:
... jedak odnosze wrazenie ze prawy beben grzeje sie bardziej niz lewy, nie jest to wielka roznica ale da sie wyczuc, czy jest to normalne???

jeśli nie ma dużej różnicy to daj spokój tym bębnom. Nigdy nie będzie idealnie