Hamulce tył naprawa + info o sprzęgle

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Znalazłem watek MSS-a z czerwca w którym ktoś podał link do fotorelacji z wymiany hamulców na tylnej osi. Niestety link jest zły i nie mogę tej fotorelacji nigdzie znaleźć.

Proszę o wszelkie wskazówki dotyczące wymiany szczęk, regulacji itp. Czy zrobię to sam czy mam od razu do mechaniora jechać ? I jeszcze pytanie jakiego typu bębny są w płońskim MKVII 1,6 16V rocznik 2000, 7 czy 8 cali ?

Druga sprawa, przesiadłem się ostatnio do innego auta i strasznie zdziwiło mnie sprzęgło...działa lekko (auto prawie nowe). W moim essim ...do połowy drogi sprzęgło chodzi dośc lekko ale póżniej aby docisnąc do końca trzeba włożyć sporo siły....co może być przyczyną? Zardzewiała linka ?

Pozdrawiam
CODI

[ wiadomość edytowana przez: CODI dnia 2006-10-11 11:37:01 ]

[ wiadomość edytowana przez: CODI dnia 2006-10-12 08:42:01 ]

Co do sprzegla to raczej problem z dociskiem

Hmmm docisk jest dośc prostym urządzeniem. Jeśli juz to często psuje się powodując efekt w druga stronę praktycznie nie ma oporu przy wciśnięciu sprzęgła.

Czy można bezkarnie zdemontować linkę sprzęgła przeczyścić ją i założyć spowrotem ? Jakim szuwaksem ją nasmarowac wewnątrz ?

A jak ze szczękami ktoś ma pomysł ?

Pozdrawiam
CODI

Sprawa z wymianą szczęk jest dosyć prosta i przy odrobinie chęci można to zrobić samodzielnie.
Moja propozycja jest taka: zdemontować jedną stronę dokupić właściwe szczęki i zmontować. W razie wątpliwości przy składaniu zostaje druga strona i można się przyglądnąć. Nie wiem jak mocno siedzą dekielki na smar chroniące nakrętkę bębna- może warto od razu kupić nowe.
Problem może też być z samoregulatorami i albo trzeba nowe (około 40 PLN szt) albo się pobawić rozruszeć je wyczyścić i nasmarować.

Powodzenia