A1 - AmberOne (pierwsza autostrada w Pomorskim)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka,

Wlasnie dzisiaj o 10 przed południem sam minister transportu otworzył pierwszy 25 km odcinej autostrady w woj. pomorskim. Wielkie to wydarzenie dla mieszkańców w/w województwa. Dla mnie ma to wielkie znaczenie - czesto jezdze do rodziców do Tczewa. Obecna DK1 do Tczewa jest w masakrycznym stanie, a w okresie urlopowym jest nieprzejezdna i permanentnie zakorkowana, także A1 bedzie wybawieniem dla kierowców. Przez 2 miesiace, a może nawet do listopada 2008 ten odcinek bedzie bezpłatny (do oddania kolejnego odcinka - węzel Nowe Marzy/Grudziądz).

Za chwilę wlaśnie jade do Tczewa wiec powiem wam jakie wrażenia z jazdy

Ołaaaa, potega....
To juz mamy kuuupeee tych autostrad...
Konczy sie tak jak oba odcinki kolo Lodzi? W polu? Nagle?

I czym jedziesz? Z obijajacego sie kokpitu widze, ze nie lada....

możnaby powiedzieć że mamy autostrady z całej POlsce...

Cytat:
2007-12-22 19:37:05, adasco pisze:
Ołaaaa, potega.... To juz mamy kuuupeee tych autostrad... Konczy sie tak jak oba odcinki kolo Lodzi? W polu? Nagle? I czym jedziesz? Z obijajacego sie kokpitu widze, ze nie lada....

Zdjęcie zapożyczone z innego forum - ja jeżdżę jak wiesz Ładą

Ta autostrada zaczyna się na końcu drogi S6 (obwodnica trójmiasta), a narazie kończy przy węźle z DW22 (tzw. berlinka). W listopadzie 2008 gotowy bedzie cały 90km odcinek do Nowych Marz, czyli do miejsca gdzie zaczyna się droga S5.

Czesc przejazdu spod domu teściów do mojego domu - 40 min. Poprzednio trwało to min. 1h.

Ps. Przy wjezdzie i wyjezdzie, koło bramek stoja radary na ograniczeniu 70km/h.

Witam
To i ja dołożę trochę wrażeń z autostrady A1, oddany odcinek płynnie zaczyna się z gdańskim końcem obwodnicy, kończy się niestety na razie trochę w polu. Generalnie odcinek jest pod klucz, bramki, ekrany, oświetlenie, oznakowanie OK, nawierzchnia całkiem, całkiem, chociaż w 2 miejscach przy końcu na dylatacjach przy wiaduktach Temperka lekko zajęczała zawieszeniem
A tak w ogóle super jazda, dieselek leniwie sobie pomrukuje, 115 na budziku, z głośników leci sobie "Highway Star" Deep Purpli i co chwilę jakiś typ mnie wyprzedza
Miejmy tylko nadzieję że nie będzie tak jak z Krakowsko-Śląską autostradą - co raz w remontach
PS muszę Ładnej zafundować taką przejażdżkę, bo ostatnio biedaczka służy jako wóżek na zakupy

Również muszę się tam przejechać bo Samarka od kilku dni stoi pod domem i gotowa się jeszcze obrazić .

Cytat:
2007-12-24 00:13:44, sheriffnt pisze:
Witam To i ja dołożę trochę wrażeń z autostrady A1, oddany odcinek płynnie zaczyna się z gdańskim końcem obwodnicy, kończy się niestety na razie trochę w polu.

Jak w polu kończy się przy DK22 - toż to jedna z główniejszych szlaków na Pomorzu

Cytat:
Generalnie odcinek jest pod klucz, bramki, ekrany, oświetlenie, oznakowanie OK, nawierzchnia całkiem, całkiem, chociaż w 2 miejscach przy końcu na dylatacjach przy wiaduktach Temperka lekko zajęczała zawieszeniem

Co do dylatacji to się zgadzam w 100%. Dodam jeszcze od siebie, ze znaki były wieczorem niewidoczne z powodu mrozu i wilgoci - kaszana. No i na południe jest ostro pod górkę - przy 130km/h musiałem ostro deptać na gaz.

Cytat:
Miejmy tylko nadzieję że nie będzie tak jak z Krakowsko-Śląską autostradą - co raz w remontach

Tamta to co innego - wykonana w latach, kiedy materiały nie były najlepszej jakosci delikatnie mowiac.

Witam
co do wilgoci, to urok świeżych nawierzchni, jakiś czas jescze odparowują sporo wilgoci, warto zwrócić na to uwagę kiedy wjezżdża się na nowowyasfaltowane odcinki, by się nie dać zaskoczyć..
A co do końca w polu, ot takie marzenie, chciałoby się po prostu gdzieś dalej dojechać, ale na to jeszcze zaczekamy

Cytat:
2007-12-24 14:39:31, sheriffnt pisze:
chciałoby się po prostu gdzieś dalej dojechać, ale na to jeszcze zaczekamy

Jeszcze 10 miesiecy

Cytat:
2007-12-25 13:52:33, Leszek_Gdynia pisze:
Jeszcze 10 miesiecy ::

Oby . chociaż muszę przyznać, że jak unia rzuciła groszem i narziciła terminy w których inwestycje muszą być wykonane, inaczej - zwrot kasy, to czestą udaje im się wyrobić ( przykład: chociażby droga różowa czy wiśniewskiego)

[ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2007-12-25 14:19:24 ]

Cytat:
2007-12-24 00:13:44, sheriffnt pisze: Miejmy tylko nadzieję że nie będzie tak jak z Krakowsko-Śląską autostradą - co raz w remontach

Rzeczywiście masakra na tej autostradzie jest.
Dla mnie natomiast fakt, iż za jazde autostrada trzeba płacić to smutny fakt...

Na temat A1 nie moge sie wypowiedziec, bo nie jechalem.
Autostrade "krakowska" omijalem ze wzgledu na oplaty, pomimo, iz jezdzilem w firmie i zwracali koszty roznych oplat.

Natomiast moge sie wypowiedziec na temat A2. Jechalem nia kilka, a moze nawet kilkanascie razy. Nawierzchnia porownywalna z europejskimi (Niemcy, Francja, Anglia), nawet troche lepsza niz w Belgii (osobiste stwierdzenie), ale moze tylko dlatego, ze A2 jest nowa, a drogi w Belgii istnieja juz od JAKIEGOS czasu. Oznakowanie w porzadku i cala reszta chyba tez. A! oczywiscie poza cenami paliw na stacjach benzynowych przy A2. Przed A2 i po A2 mozna zatankowac litr LPG o KILKANASCIE groszy taniej!!!
Co do oplat za przejazd to uwazam o za HARACZ, bo skoro placi sie podatki, akcyzy i inne oplaty w benzynie, to za jakie grzechy mamy placic jeszcze oplate przejazdowa ?!?!?!?!?!?!, ale jezdzac codziennie, to majatek! Przejezdzajac okazyjnie (jak ja) NAPRAWDE WARTO JEST!!! zaplacic za jazde w normalnych warunkach niz tluc sie "stara" poznanska, zwlaszcza po przejechaniu okolo 1.400km. Caly odcinek A2 ma jakies 250km i kosztuje 33PLN (jak do tej pory).

Jazda polskimi autostradami (przynajmniej A2) nazywa sie jazda w NORMALNYCH EUROPEJSKICH WARUNKACH !!!

PS. Po prawie roku ujezdzania aut na angielskich drogach zaczynam uwazac, ze sa one dziurawe! Co ja Q... powiem jak przyjade do Polski na urlop ?!?!?!?!?!?!?!?