| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2007-12-22 18:27:50 Hejka,
Wlasnie dzisiaj o 10 przed południem sam minister transportu otworzył pierwszy 25 km odcinej autostrady w woj. pomorskim. Wielkie to wydarzenie dla mieszkańców w/w województwa. Dla mnie ma to wielkie znaczenie - czesto jezdze do rodziców do Tczewa. Obecna DK1 do Tczewa jest w masakrycznym stanie, a w okresie urlopowym jest nieprzejezdna i permanentnie zakorkowana, także A1 bedzie wybawieniem dla kierowców. Przez 2 miesiace, a może nawet do listopada 2008 ten odcinek bedzie bezpłatny (do oddania kolejnego odcinka - węzel Nowe Marzy/Grudziądz). Za chwilę wlaśnie jade do Tczewa wiec powiem wam jakie wrażenia z jazdy
![]() |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2007-12-22 19:37:05 Ołaaaa, potega....
To juz mamy kuuupeee tych autostrad... Konczy sie tak jak oba odcinki kolo Lodzi? W polu? Nagle? I czym jedziesz? Z obijajacego sie kokpitu widze, ze nie lada.... |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2007-12-23 13:38:38 możnaby powiedzieć że mamy autostrady z całej POlsce... ![]() |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2007-12-23 13:52:07
Zdjęcie zapożyczone z innego forum - ja jeżdżę jak wiesz Ładą
Ta autostrada zaczyna się na końcu drogi S6 (obwodnica trójmiasta), a narazie kończy przy węźle z DW22 (tzw. berlinka). W listopadzie 2008 gotowy bedzie cały 90km odcinek do Nowych Marz, czyli do miejsca gdzie zaczyna się droga S5. Czesc przejazdu spod domu teściów do mojego domu - 40 min. Poprzednio trwało to min. 1h. Ps. Przy wjezdzie i wyjezdzie, koło bramek stoja radary na ograniczeniu 70km/h. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-12-24 00:13:44 Witam
To i ja dołożę trochę wrażeń z autostrady A1, oddany odcinek płynnie zaczyna się z gdańskim końcem obwodnicy, kończy się niestety na razie trochę w polu. Generalnie odcinek jest pod klucz, bramki, ekrany, oświetlenie, oznakowanie OK, nawierzchnia całkiem, całkiem, chociaż w 2 miejscach przy końcu na dylatacjach przy wiaduktach Temperka lekko zajęczała zawieszeniem
A tak w ogóle super jazda, dieselek leniwie sobie pomrukuje, 115 na budziku, z głośników leci sobie "Highway Star" Deep Purpli i co chwilę jakiś typ mnie wyprzedza
Miejmy tylko nadzieję że nie będzie tak jak z Krakowsko-Śląską autostradą - co raz w remontach
PS muszę Ładnej zafundować taką przejażdżkę, bo ostatnio biedaczka służy jako wóżek na zakupy |
Huey KASIARZ BYŁA KOLOROWA SAMARK ... Gdynia | 2007-12-24 11:33:59 Również muszę się tam przejechać bo Samarka od kilku dni stoi pod domem i gotowa się jeszcze obrazić . |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2007-12-24 11:57:22
Jak w polu kończy się przy DK22 - toż to jedna z główniejszych szlaków na Pomorzu
Co do dylatacji to się zgadzam w 100%. Dodam jeszcze od siebie, ze znaki były wieczorem niewidoczne z powodu mrozu i wilgoci - kaszana. No i na południe jest ostro pod górkę - przy 130km/h musiałem ostro deptać na gaz.
Tamta to co innego - wykonana w latach, kiedy materiały nie były najlepszej jakosci delikatnie mowiac. |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2007-12-24 14:39:31 Witam
co do wilgoci, to urok świeżych nawierzchni, jakiś czas jescze odparowują sporo wilgoci, warto zwrócić na to uwagę kiedy wjezżdża się na nowowyasfaltowane odcinki, by się nie dać zaskoczyć.. A co do końca w polu, ot takie marzenie, chciałoby się po prostu gdzieś dalej dojechać, ale na to jeszcze zaczekamy |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2007-12-25 13:52:33
Jeszcze 10 miesiecy |
Huey KASIARZ BYŁA KOLOROWA SAMARK ... Gdynia | 2007-12-25 14:18:06
Oby . chociaż muszę przyznać, że jak unia rzuciła groszem i narziciła terminy w których inwestycje muszą być wykonane, inaczej - zwrot kasy, to czestą udaje im się wyrobić ( przykład: chociażby droga różowa czy wiśniewskiego)
[ wiadomość edytowana przez: Huey dnia 2007-12-25 14:19:24 ] |
robal SYMPATYCZNY GOŚĆ Astra Hatchback GB/M ... Kettering (Northants, England) | 2007-12-30 18:02:16 Na temat A1 nie moge sie wypowiedziec, bo nie jechalem.
Autostrade "krakowska" omijalem ze wzgledu na oplaty, pomimo, iz jezdzilem w firmie i zwracali koszty roznych oplat. Natomiast moge sie wypowiedziec na temat A2. Jechalem nia kilka, a moze nawet kilkanascie razy. Nawierzchnia porownywalna z europejskimi (Niemcy, Francja, Anglia), nawet troche lepsza niz w Belgii (osobiste stwierdzenie), ale moze tylko dlatego, ze A2 jest nowa, a drogi w Belgii istnieja juz od JAKIEGOS czasu. Oznakowanie w porzadku i cala reszta chyba tez. A! oczywiscie poza cenami paliw na stacjach benzynowych przy A2. Przed A2 i po A2 mozna zatankowac litr LPG o KILKANASCIE groszy taniej!!! Co do oplat za przejazd to uwazam o za HARACZ, bo skoro placi sie podatki, akcyzy i inne oplaty w benzynie, to za jakie grzechy mamy placic jeszcze oplate przejazdowa ?!?!?!?!?!?!, ale jezdzac codziennie, to majatek! Przejezdzajac okazyjnie (jak ja) NAPRAWDE WARTO JEST!!! zaplacic za jazde w normalnych warunkach niz tluc sie "stara" poznanska, zwlaszcza po przejechaniu okolo 1.400km. Caly odcinek A2 ma jakies 250km i kosztuje 33PLN (jak do tej pory). Jazda polskimi autostradami (przynajmniej A2) nazywa sie jazda w NORMALNYCH EUROPEJSKICH WARUNKACH !!! PS. Po prawie roku ujezdzania aut na angielskich drogach zaczynam uwazac, ze sa one dziurawe! Co ja Q... powiem jak przyjade do Polski na urlop ?!?!?!?!?!?!?!? |