| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
profil-usunięty | 2006-06-18 19:30:19 Jakie ciśnienie masz z tyłu? |
xedos2005 omega c 2.2dti combi Warszawa | 2006-06-18 19:34:11 Cisnienie mam 2.3 tak jak podaja na wlewie paliwa chyba ze jest obcazona to daje ponad 3 |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-06-18 19:35:00 Albo masz za szerokie opony względem tych felg, albo ktoś ci za dużo powietrza do nich pompuje. |
xedos2005 omega c 2.2dti combi Warszawa | 2006-06-18 19:39:22 felgi mam fabrycznie od tego modelu tj. 235/45R17 a co do cisnienia to napewno nie mam za duzego sprawdzam co jakis czas |
Nav DEADSOUL Honda CR V Szczecin | 2006-06-18 19:44:01 Pewny jestes, ze auto nie bylo po "dzwonie"? |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-06-18 22:01:19 Napisz jaką masz szerokość felg, nie opon. |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2006-06-18 22:17:12 Rozmiar opon jest OK.
Może napełnij opony azotem, wtedy opona staje się jakby twardsza i przy tym ma lepsze właściwości. Jakiej marki opony miałeś? Jaki indeks nośności i prędkości? PZDR |
Mariosomegos LOB MEMBER ![]() Omega-Monaro, Omega ... Parczew | 2006-06-18 22:47:10 Ja też mam 17 i 235 są trochę za szerokie do moich felg, podaj rozmiar felg ? |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2006-06-18 22:56:37 Wklej fotki swojej Omegi
Ja napełniam kółka azotem, utrzymuje się w nich stałe ciśnienie, bez względu na temp., lepiej kleją się do asfaltu i wolniej eksploatują, a także wiele innych zalet. Poza tym Pirelli i Michelin są bardzo miękkie, polecam Conti i Nokian. Szerokość felgi w 17 nie może mieć mniej niż 7,0, ale Ty zapewne masz jak u mnie - 7,5x17 Tutaj szerokość felgi i rozmiar opony jest taki jak powinien być. PZDR |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2006-06-18 22:59:53 A może zawieszenie, amortyzatory...!? |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2006-06-18 23:32:06 Nie wiem czy warto ciągnąć ten temat w tym wątku, ale OK.
Sprężone powietrze zawiera zwykle niepożądane składowe, jak: olej, kurz i wilgoć atmosferyczna, które są szkodliwe dla opon. "Azot" jest pozbawiony wspomnianych dodatków. Nie zawiera również tlenu, będącego także czynnikiem starzenia się opon. Utleniające właściwości tlenu + wysoka temp. powodują przyspieszoną degradację opony i jej zużycie. Obecność tlenu i zmiany temperatury powietrza w oponie są też główną przyczyną utraty ciśnienia w oponach. Obecność oleju wewnątrz opon wyraźnie przyspiesza proces starzenia gumy. Wilgoć wewnątrz opony powoduje wahania ciśnienia (w zależności od temperatury), oraz powoduje przyspieszone starzenie się opony."Azot" zapewnia utrzymanie poprawnego i stałego ciśnienia opon 5xdłużej, niż przy oponach napełnionych zwykłym powietrzem. Opony napełniane azotem podlegają w mniejszym stopniu ujemnym wpływom, które powstają podczas jazdy. Doprowadza to do istotnego powiększenia osiągów opony i do obniżenia zużycia ilości materiałów pędnych. Mieszanka azotowa, dzięki wyeliminowaniu z niej tlenu, wilgoci i innych substancji pobocznych, procesu napełniania opon, jest niereaktywna. W związku z tym zastosowanie jej, zmniejsza ryzyko pęknięcia opony i utraty przez nią elastyczności. Jeśli mam wymienić więcej zalet, zapraszam na prv
PZDR |
Nav DEADSOUL Honda CR V Szczecin | 2006-06-18 23:38:55 Jest cos w tym prawdy ale dla mnie to troche jak "...Red Bull doda ci skrzyyyydel..."
Nie wiem czy dobrze dedukje ale przyjzal bym sie tez dyferencjalowi czy dziala poprawnie. Czy przypadkiem nie przyblokowuje jednego z kol podczas zakretow. |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2006-06-18 23:42:51 To prawda, teoretycznie brzmi tochę cudownie, ale w jakimś (nie chcę podawać %) stopniu działa.
W praktyce - stosuję od 2 lat i jak dla mnie bomba - w kołach
PZDR |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2006-06-18 23:52:39
V power z Shella Verva z Orlenu Ultimate z BP Suprema ze Statoil też PODOBNO dają dodatkowe konie mech. i lepsze osiągi w silniku. kto chce to "wyczuje" tę wyższą moc a kto niechce to powie, że mu auto jedzie gorzej na tego typu paliwie niż na oleju z biedronki nie mam już więcej pytan i wole powietrzem napełniać opny |