Co myślicie o takim wynalazku? :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Grzałka do podgrzewania wody

A co, chcesz sobie kawę parzyć podczas jazdy?

mam taki specjalny kubek do grzania wody pod zapalniczke - ani razu go jeszcze nie uzylem

czyli na pewnoi jest potrzebny w aucie jak blokatorek do betoniarki

wynalazek ... jakich mało, jeszcze tylko lodówka, kuchenka gazowa i można z auta nie wychodzić

jak ktos stoi w korku to sobie moze kawe zaparzyc
a teraz serio, ciekawe ile taka grzaleczka potrzebuje czasu aby zagotowac taka szklaneczke wody.....

znając jej moc łatwo to obliczyć - jednak biorąc pod uwage grubość przewodów (przy niskim napieciu i tak z reguły są grubsze)
to ta grzałka potrzebuje ponad 15 min (przy maxymalnym wykorzystaniu przepływności gniazda zapalniczkia)

Miałem taki wynalazek i użyłem ze dwa razy.Czas zagotowania szklanki wody to około 25min.Totalne badziewie

Kolega ma taki kubek do podgrzewania napojów pod zapalniczkę, szczelny, więc kawkę można wziąść już domu w nim a potem tylko podgrzać. Najlepsze jest to że ma podgrzewać, a chwila nieuwagi, i już nie raz mu zagotował kawkę zamiast podgrzać Bardzo fajny patent

Na światłach robienie kawki może nie, ale w trasach pomykam dużo, i chętnie w nocy ciepłą kawkę, nie taką z McPaszkowa (bleeee) bym skonsumował

A z tą grzałką nawet gdyby była szbsza w grzaniu to bym się nie bawił, bo zanim by podgrzało to bym miał całą tapicerke w kawie.

hmm a nie łątwiej termos sobie wziaść do samochodu czasem

Dobra ja wymyśle expres do kawyw półce

w schowku

Z bateriami słonecznymi na dachu

Cytat:
2006-11-12 17:29:01, arekturbo pisze:
hmm a nie łątwiej termos sobie wziaść do samochodu czasem

mi akurat by sie przydało takie coś. Cały dzień na dworze bez możliwości posiedzenia w ciepłym miejscu(chyba że asfalt kładziemy to jest nawet gorąco ) albo na zimnym krawężniku.
Termos nie potrzyma długo tak temperatury a poza tym musiałbym mieć ich z trzy żeby wypić ciepłą herbate.
10h to jest minimum jak robimy a czasami jest nawet 15h.

zapewne koledzy co maja ponad 2metry nad drogą szybę , 500 koni pod maska ) (dupa raczej) i ze 25 t ładunku stosuja expresy - ( pomijamy inne napiecie (24v) bo ma to małe znaczenie - co wy na to , aby ....... zastosować przetwornice ( zasilana bezpośrednio (z zabezpieczeniami oczywiscie ) z aku - i do jej gniazda wetknać cos wiekszej mocy ? np czajnik EL wiem że to kombinatorstwo ponad wszystko ale ?
zapewne najtaniej w exploatqacji okazało by sie zrobienie wymiennika na wydechu ten to by szybko wode zagotował !!!!
pozdrawiam (termos metalowy rulez) - a jak nie starcza to agregat mi pomaga - taki co uciagnie czajnik 2000 w ( luzem bo ma 7500 VAR) czyli ok 7 kilowatów uciagnie

Cytat:
2006-11-12 22:40:34, le-mar pisze:
zapewne koledzy co maja ponad 2metry nad drogą szybę , 500 koni pod maska ) (dupa raczej) i ze 25 t ładunku stosuja expresy

Najczestsza przyczyna spalonej ciezarowki ...

Cytat:
2006-11-12 22:45:01, Seba pisze:
Najczestsza przyczyna spalonej ciezarowki ...

A to expresów to chyba najlepiej kupić przetwornice 12V na 220V ;] w zależności od ceny do 300W może pracować.