Kontrolki:)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Swieci mi zółta kontrolka z prawej strony w MK IV. z silnikiem XR3i!! Wie ktos co to znaczy:>

najprawdopodobniej abs

Opisz jak wyglada kontolka to ktoś Ci podpowie.

dokladnie to nie wiem co tam jest jakis taki dziwny znaczek w nawiasie.

No popatrz co to jest...
W nawiasie moze byc taki samochodzij jakby w poslizgu, jesli to jest to, to masz uwalony ABS

hmm le ja nawet nie wiem czy ja mam abs:/ jak to sprawdzic?

Walnij czołowe i zobacz czy wystrzeli ;p Żartuję

ABS ma wystrzelić najprawdopodobniej masz zerwany pasek od ABS-u.

oj! ale strzeliłem gape, przeglądałem forum, śpieszyło mi się, bo musiałem gdzieś na chwilke wyjść i skojarzyło mi sie a air bagiem :/

A nie są to klocki lub tarcze ?
ABS w tak wiekowym aucie, i to jeszcze w Fordzie ??
Nie to nie możliwe.
Stawiam na układ hamulcowy a nie abs.

sprawdzilem dokladnie i okazuje sie ze to samochodzik w poslizgu, swieci mi to na zolto. wiec abs?

a gdzie szukac pasek od absu??

Ja bym stawiał na odcięte czujniki, albo na wyjechany wianuszek! Wianuszki sa to takie kółeczka z nacięciami montowane za bębnem z których czujnik aczytuje dane

a skąd wiadomo,ze pasek?? ja ma uwalony czujnik przy kole i też sie świeci kontrolka. czujniki te można sprawdzić,ale nie wiem dokładnie jaką powinny mieć rezystancje. komp do ABS w XR3i jest obok silniczka wycieraczek,patrząc od przodu to po prawej stronie pod maska przy szybie.
Ale sprawdz sobie czujniki przy kołach,mój jest jakby popekany,to logiczne,że jest do wymiany...
Załatw sobie oscyloskop od kogoś,poszukasz na kompie pinów odpowiadających za poszczególne czujniki,wpinasz sie i kręcisz kołem,powinna być ładna sinusoida na każdym z czujników.
ale to juz bardziej skomplikowana metoda...