Skrzynia biegów a jazda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hey!
Mam manualną skrzynię biegów.
Dziś odpaliłem, ruszyłem, jedyneczka, dwójeczka i zdjąłem nogę z gazu i sprzęgła. Auto jechało dalej przez około 1 kilometr aż je zatrzymałem naciskając pedał hamulca.
Ciekawe, co mogło się stać?
Co myślicie?
Dodam że nie jechałem z górki i prędkość wynosiła 25km/h.

Pozdrawiam

Cytat:
2006-10-17 18:49:33, werkid pisze:
Ciekawe, co mogło się stać?

Dokładnie... NIC! Normalna reakcja auta z wtryskiem i kompem.

A możesz dokładniej, bo niewiele mi to wyjaśniło.
thx

Cytat:
Dodam że nie jechałem z górki i prędkość wynosiła 25km/h.

Jeśli mam być szczery,to nie wiem jaką amerykę odkryłeś .Jakbyś wrzucił czwórkę pewnie jechałbyś z prędkością ok.35km/h.I już.A zwróciłeś uwagę,że na obrotomierzu były cały czas obroty biegu jałowego? .Komputer steruje dawką paliwa w zależności od obciążenia silnika.Dlatego silnik dostawał tyle paliwa,żeby ciągnąc te 1100kg nie udławił się i zgodnie z sygnałami z czujników obroty były na poziomie biegu jałowego.
Ot i cała magia

Cytat:
Hey! Mam manualną skrzynię biegów. Dziś odpaliłem, ruszyłem, jedyneczka, dwójeczka i zdjąłem nogę z gazu i sprzęgła. Auto jechało dalej przez około 1 kilometr aż je zatrzymałem naciskając pedał hamulca. Ciekawe, co mogło się stać? Co myślicie? Dodam że nie jechałem z górki i prędkość wynosiła 25km/h. Pozdrawiam

a czego oczekiwales?

To normalne. Nastepnym razem wrzuc trójkę, czwórkę i piątkę. Auto po równym pojedzie, bo niby dlaczego nie?
KOmputer silnika steruje obrotami tak, by wynosiły około 850 obr/min. Wiec jeśli wrzucisz bieg to pojedziesz.

Cytat:
2006-10-17 21:12:51, Robert_S pisze:
a czego oczekiwales? To normalne. Nastepnym razem wrzuc trójkę, czwórkę i piątkę. Auto po równym pojedzie, bo niby dlaczego nie? KOmputer silnika steruje obrotami tak, by wynosiły około 850 obr/min. Wiec jeśli wrzucisz bieg to pojedziesz.

byłem pierwszy

Cytat:
2006-10-17 21:22:04, JaRabbit pisze:
byłem pierwszy

Wielkie G
Ja byłem pierwszy

Dzięki bardzo!
A gdyby się tak rozpędzić do 90 km/h to działałoby jak tempomat?

Cytat:
2006-10-18 13:25:31, werkid pisze:
Dzięki bardzo! A gdyby się tak rozpędzić do 90 km/h to działałoby jak tempomat?

tak
musiałbyś wtedy mieć wrzucony osiemnasty bieg, albo siedemnasty, nie pamiętam dokładnie

Wystarczy przy 90 km/h na piątce wrzucić wsteczny - taki ukryty koreański tempomat.

P.S. Jak wsteczny nie będzie chciał wejść to na siłę chama.

Cytat:
2006-10-18 13:41:22, slayter pisze:
Wystarczy przy 90 km/h na piątce wrzucić wsteczny - taki ukryty koreański tempomat. P.S. Jak wsteczny nie będzie chciał wejść to na siłę chama.

Cytat:
2006-10-18 13:41:22, slayter pisze:
Wystarczy przy 90 km/h na piątce wrzucić wsteczny - taki ukryty koreański tempomat. P.S. Jak wsteczny nie będzie chciał wejść to na siłę chama.

Jesteś w błędzie. Wtedy samochód zacznie gwałtownie przyśpieszać, bo na gałce jest R jak Rakieta

Cytat:
2006-10-18 20:53:55, Adam4302 pisze:
bo na gałce jest R jak Rakieta

Całe życie myślałem, że to R oznacza Rower.

Cytat:
2006-10-18 20:53:55, Adam4302 pisze:
Jesteś w błędzie. Wtedy samochód zacznie gwałtownie przyśpieszać, bo na gałce jest R jak Rakieta

Mylisz się To "R" oznacza w tym przypadku: "R"ozpierd....sz skrzynię biegów;D Zyczę owocnych eksperymentów w tym zakresie

Jak przy 90km/h wrzuci się R to to nie oznacza "Rozpierduchy dla skrzyni" tylko RIP (rest in peace - spoczywaj w pokoju) dla skrzyni

Cytat:
2006-10-19 08:38:07, AndQ pisze:
Jak przy 90km/h wrzuci się R to to nie oznacza "Rozpierduchy dla skrzyni" tylko RIP (rest in peace - spoczywaj w pokoju) dla skrzyni

dawniej to było requiescat in pace - to samo ale po lacinie

Cytat:
RIP (rest in peace - spoczywaj w pokoju)

Użytkownik przeciętnego esperala powinien ten skrót rozwijać jako: Rust In Peace

Cytat:
2006-10-19 12:20:22, roland66 pisze:
Użytkownik przeciętnego esperala powinien ten skrót rozwijać jako: Rust In Peace

Nieeeeee

Rust Incomming Permanently

Pozdrawiam - SpeedR