Po odpaleniu nie zmniejsza obrotów i chyba więcej pali

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam motor 1.4i z 91 roku. Jeszcze tydzień temu było ok, to znaczy po odpaleniu po jakiś 40sek. Silnik zmniejszał wyraźnie obroty i tak sobie pyrkał. Teraz po odpaleniu nie ma takiej opcji. Wydaje mi się że silnik pracuje na podobnych obrotach jak zaraz po odpaleniu. Wydaje mi się też że auto trochę więcej pali (ale przejechałem dopiero 200km, wiec mogę się mylić). Czy coś się psuje, czy to może wina niskich temperatur z rana? Co musiałbym sprawdzić?

a ze tak zapytam to kolegi pierwsze auto?
pierwsza zima?

[ wiadomość edytowana przez: BUGZ dnia 2006-10-17 10:39:40 ]

Auto mam od 3 tygodni i jest to moje pierwsze auto . A wiec i zima pierwsza...

pytania BUGZ sugerują odpowiedź, która brzmi....wszystko jest w normie

p.s. życze miłego uzytkowania i bezawaryjnego korzystania z essinki

ok w takim razie moja odpowiedz brzmi...winna jest temperatura bliska zera, bedzie ponizej zera bedzie dluzej chodzil na wyzszych obrotach. Spalanie niestety rowniez wzrosnie w zaleznosci od tego jakie odcinki pokonujesz. Jesli np codziennie dojezdzasz 10-15 albo wiecej km w jedna strone to tragedii nie bedzie, ale gdy beda to krotsze odcinki to raczej mozesz spodziewac sie zuzycia paliwa nawet o 20% wiekszego od tego ktore wystepowalo dotychczas. Moje 1.4 tak dla pocieszenia nawet 14-15l zima bralo
Glowa do gory

[ wiadomość edytowana przez: BUGZ dnia 2006-10-17 12:17:19 ]

A schodzi Ci z tych obrotów po jakimś czasie, czy tak już trzyma?

No raczej nie schodzi. Teraz stoi na słońcu i po odpaleniu w ciagu trzech minut obroty silnika nie uległy zmiejszeniu. Szkoda że nie mam obrotomierza, wiedziałbym wtedy co i jak. Jak wróce z pracy do domu to napisze czy obroty są mniejsze.. A do pracy mam 5,5km w jedną a 3,5km z powrotem. Czy po przejechaniu tak krótkich odcinków zauważe zmniejszenie obrotów? Może jakiś czujnik sie odłączył czy coś?

Cytat:
2006-10-17 13:43:48, Robeerto pisze:
A do pracy mam 5,5km w jedną a 3,5km z powrotem

hehe, też tak chcę - jak to się robi

Cytat:
2006-10-17 13:43:48, Robeerto pisze:
No raczej nie schodzi. Teraz stoi na słońcu i po odpaleniu w ciagu trzech minut obroty silnika nie uległy zmiejszeniu.

To według mnie albo jakaś gumowa rurka podciśnienia Ci albo wypadła, albo pękła - sprawdź rurki wchodzące od spodu z lewej do obudowy filtra powietrza, albo jak możesz to zresetuj komputer EECIV - odłącz klemę z aku.
Jak coś to pytaj.

Rurka jest OK. Ale coś mnie tkneło i wyjąłem kabelek który jest doprowadzony do silnika z prawej strony, taki z czarnym kapturkiem. Wyczyściłem styk wewnętrznyi chyba jest OK. Nareszcie wskazówka pokazująca temperature wykracza poza białe pole no i silnik po odpaleniu po chwili zmniejsza obroty. Czy te dwie sprawy sa w ogóle powiązane ze sobą??

najlepiej napisz nam jutro rano czy nastapila poprawa

i jak?

Zajechałem do pracy, wyłączyłem silnik, odczekałem chwile. Ponownie włączyłem, pochodził z 30 sekund na wiekszych obrotach potem obroty wyraźnie się zmniejszyły. Myśle że wszystko wróciło do normy .