Silnik-dziwny odglos

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, musze przyznac ze silniczek 2.6 ktory posiadam w swojej omesi pieknie mruczy, szczegolnie w okolicach 4tys. tylko lepiej nie patrzec na chwilowe zuzycie. Niepokoi mnie jedno, w zakresie 1000-1500obr/min slychac takie.... jakby to nazwac chuczenie. Dzwiek ten wydobywa sie z lewej strony silnika, stojac przodem do autai tylko przy rozgrzanym silniku. Watpie zeby to byla pompa lub cos z osprzetu, raczej okolice miski olejowej, bardzo dobrze slychac to w kabinie. Czy ktos z Was spotkal sie z czyms takim? pozdrawiam, adam.

..a czy jak wcisniesz sprzegło odglos zanika?

Byc może odzywa się któraś rolka napinająca lub pompa wody(przerabiałem to w poprzedniej omedze).
Może to być równiez łozysko alternatora itp.itd
Zdejmij pasek i sprawdż rolki i pompe,ew.alternator.Wpraw je w ruch i się dowiesz,który z podzespołów się już odzywa,a który nie.Odgłosy tak się rozchodzą po silniku,że trudno Ci bedzie zdiagnozować to wyłącznie na podstawie słuchu na uruchomionym silniku.

PS:Jak ja lubie c20ne

Tak jak pisalem, to nie jest raczej dzwiek osprzetu lub skrzyni, na 99% stawiam na silnik, moze to chuczenie wystepuje tylko w 2.6?