Nie pali E36 1.6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Kupilem e 36 z silnikiem 1.6 i mam problem z zapaleniem samochodu .dlugo trzeba krecić na zimnym i czasami takze na ciepłym silniku.Obroty przy zapalaniu skacza do gory i na moment spadaja prawie do zera po czym (jesli nie zgasnie) stabilizują sie na 800 obr.Mam wrażenie że przy zapalaniu nie palil na jedną świeczkę(świece nowe)Byłem na komputerze i podobno od tej strony jest wszystko ok,
Proszę o radę.

Cześć.Tylko jedna rada z mojej strony, albo dwie bo przyczyn może być wiele: sprawdź stan przewodów WN i zobacz co się dzieje pod kopółką.Przeczyść styki i sprawdź szczelinę. Dobierz sie do filtra paliwa i go przeczyść. I tak po kolei... najprościej by było dać w łapę servisantowi by na kompie sprawdził, ale gdzieżby była ta radość gdy sami coś naprawimy ....nieprawdaż? Powodzenia! :-

HEY
Z kompa wszystko wychodzi ok, powoli dochodzę do ładu, wymieniłem wszystko (pasek,płyny ,filtry,świeczki) zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa ile powinno byc obrotów na zimnym silniku bo u mnie nawet nie dochodzi do 900. Ktoś napisał na forum że wymienił czujnik tem. który podaje temperaturę u kierowcy i przestały falować obroty itp al e nie watpie aby ten czujnik miał jakiś wpływ?

Witam!! Szanowny kolego jesli masz problem z zapalaniem i masz nowe swieczki to sprawdz przeplywomierz, a konkretnie odlacz wtyczke przed uruchomieniem. co do przewodow to nie stawial bym na to bo by pozniej byly problemy np. przeskakiwanie zaplonow mniejsza moc i takie tam. To samo sie tyczy filtrow, gdyby to bylo to to caly czas by byl problem a przeplwyomierz zadko wyskakuje na kompie ze jest awaria i moim zdaniem nalezy od tego zaczac, chociaz przyczyn moze byc wiele!!
pozdrawiam lukasz

Witam. trudno doradzić jaka jest przyczyna, bo może być ich wiele. Miałem podobne objawy w mojej Beni. Sprawdź centymetr po centymetrze!!! Dokładnie - rurę dolotową pomiedzy filtrem a kolektorem ssącym. Miałem nieszczelności i przez to problemy z utrzymaniem obrotów, nawet nie chciał bez przygazówki wejść na obroty przy ruszaniu. Jak to wykluczysz to możesz szukać dalej. Powodzenia!