0130 Heated Exhaust Gas Oxygen (HEGO) sensor

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam! jak w temacie omaB 2.0 '99, znalazlem tlumaczenie na polski to podobno - "regulacja poza zakresem - (nie prawidlowy sygnal sondy?) " Pytam tutaj poniewaz nie znalazlem tego problemu na forum,bede wdzieczny za wszelka pomoc.pozdro
(pomijajac oczywiscie 0335 i 0340)

wracam do tematu.
Problem nie rozwiazany,nie przeszkadza w zyciu mi to,ale ostatnimi czasy coraz bardziej mi faluja obroty ponizej 2tys,najbardziej jest to denerwujacy przy wolnym ruszaniu i redukcji biegow. Do czego doszedlem - pekniety kolektor i sonda przy malych obrotach zle analizuje spaliny bo jest ich zbyt malo gdyz czesc wydostaje sie inna droga. Mozliwe? ktos sie spotkal?

No ciekawe to co piszesz. U mnie tez obroty lataja i nikt nie wiem co moze byc przyczyna, bo wszystkie czyjniki i inne pierdoly powymieniane.

Macie gaz?

Ja nie mam i nie bede miec gazu chyba musze to w podpisie napisać

Cytat:
2006-09-20 09:44:04, zYx pisze:
Ja nie mam i nie bede miec gazu chyba musze to w podpisie napisać

Sprawdź szczelność na dolocie za pomocą pędzelka i benzyny.

U mne jak taki blad wywietlam to powiazane to bylo z niepodpietym czujnikiem spalania stukowego. Po popieciu czujnika bledy zniknely

Cytat:
2006-09-20 10:16:49, PiotrS pisze:
Sprawdź szczelność na dolocie za pomocą pędzelka i benzyny.

Tzn gdzie dokładnie?

...Układ DOLOTowy ...

Cytat:
2006-09-20 14:00:29, matadorRS pisze:
U mne jak taki blad wywietlam to powiazane to bylo z niepodpietym czujnikiem spalania stukowego.

OT, ile razy czytam ten wyraz to najpierw wychodzi mi sutkowego, dopiero jak mi w kontekscie nie lezy to czytam dokladniej..

Zdro!
T

Ok, ale gdzie dokładnie mam tym pędzelkiem machać? :>

Cytat:
(..) stukowego (..)

ile razy czytam ten wyraz to najpierw wychodzi mi sutkowego

Typowy objaw Zespołu BB - Braku Baby

Wszędzie na układzie dolotowym.

tez ni mam gazu i tez ni bede miec. sprawdzimy i dolot i ten czujnik stukowego tez przy okazji (trzeba go znalezc najpierwpozdro

Czujnik spalania sutkowego w X20XEV jest po lewej stronie glowicy (patrzac od przodu) pomiedzy 1 i 2 swieca (liczac od nas). Wystaje taka palka (tylko bez skojarzen znowu) ktora idzie kabelkiem w kierunku scianki grodziowej. Poprzygladasz sie dobrze to znajdziesz (najlatwiej jest znalesc patrzac z boku od strony pasazera/pasazerki oczywiscie).

[ wiadomość edytowana przez: matadorRS dnia 2006-09-21 00:18:54 ]

tez mialem ten blad i tylko ten wyszlo ze przeplywomierz do wymiany ok 200zl po zalozeniu nowego GM wszytko ladnie dziala kontrolka silnika sie juz nie pali i ladniej pracuje silnik.
Bylem u znajomego w aso na modlinskiej Wawa i i top sprawdzil dla pewnosci podlaczyl nowy i potwierdzila sie teza przeplywomierza, nie musi to byc sonda jak wszyscy mowia z tlumaczenia warto sprawdzic czy w tym przeplywomierzu takie 2 druciki sa cale ...