MotoNews.pl
6 Zegar na obrotomierz (160490/0) - NT

Zegar na obrotomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Mam pytanko. Chcialbym wymienic zegary,teraz mam zegarek zamiast obrotomierza a chcialbym wsadzic zegary z obrotomierzem.Czy jak zamontuje takie zegary to wszystko bedzie ok? Wiem ze musze dobrac zegary od 4 cylindrowki ale czy w kablach mam wyprowadzenie do obrotomierza odrazu?czy moze w wersjach z zegarkiem nie wyprowadzali odrazu podlaczenia do obratomierza? Moze ktos to wie?

dzieki za wszystkie odpowiedzi

Właśnie mam to za sobą w niedzielę zrobiłem podmiankę w mojej E36 316 i tak:
Licznik kilometrów działa
Prędkościomierz wskazuje dobrze
Wskaźnik zużycia paliwa chyba też problem jest z samym obrotomierzem ponieważ oszukuje wg mnie. Na wolnych obrotach wskazuje 500 obr natomiast na piątym biegu przy prędkości 100km/h wskazuje 2000 obr. co jest zdecydowanie za mało wydaje mi się że zaniża i nie wiem czym to jest spowodowane właśnie zaczynam przeszukiwać forum

Slyszalem ze wystarczy przeprogramowac komputer aby wskazywalo dobrze, ale to tylko slyszalem nei sugeruj sie za bardzo tym

Jestem już po wizycie w serwisie wystarczy wgrać nowy soft i zegary będą przeskalowane koszt 100zł

A gdzie ten soft trzeba wgrać? W sterownik silnika? Czy w zegar? A jak sie kupi od 316 to bedzie dobrze pokazywał?

Cytat:
A gdzie ten soft trzeba wgrać? W sterownik silnika? Czy w zegar? A jak sie kupi od 316 to bedzie dobrze pokazywał?

Ważne jest że jeśli masz silnik 4 cylindrowy to zegary też muszą pochodzić z takiego silnika , ja do swojej 316 kupiłem od 316 ale mimo to musiałem przeprogramowywać.

jak zmieniles zegary to tez musiales zmienic ten komputerek co pokazuje przebieg? czy mozna same zegary, a przebieg zostaje ten sam???

I jeszcze jedno pytanko......
kiedy sie wam rezerwa zapala? bo mi dopiero gdzies dopiero jak wskazowka jest w polowie lampki..... wczesniej sie nie swieci i podejrzewam ze cos tu jest nie tak.......
a tez jestem po takiej podmianie, z tym ze ja zrobil ktos przede mna, a z obrotami mam identycznie .... tez 500-600 na luzie.....

Cytat:
jak zmieniles zegary to tez musiales zmienic ten komputerek co pokazuje przebieg? czy mozna same zegary, a przebieg zostaje ten sam???

Zmieniałem całe zegary nic osobno w starych miałem 270 000 a w nowych 234 więc nie było sensu kombinować

piotrfire możesz powiedzieć coś więcej o tym sofcie???

Bo gdzie nie pojadę to wszyscy albo nie wiedzą o co chodzi albo nie mają takiego sprzętu.....