Jak podnieść omie zadek?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
nivomat to zapewne super sprawaTak przynajmniel mi się wydaje po przeczytaniu tego co o nim znalazłem i dlatego że go nie mam. Mam zato problem gdy posadzę z tyłu dwie dorosłe osoby. Zaczepiam kolankiem rury wydechowej o drogę i sykcesywnie je szlifuję. Dziury jeszcze nie ma ale tak być nie może. Widziałem kiedyś ome (B kombi) rawieszoną niemal jak audi quqtro. Optycznie zajebiście. Czy ktoś próbował czegoś takiego? Czy można dać jakiś dystans pomiedzy wachacz a sprężynę? A może to by napompowany nivomat?
Jestem otwarty na propozycje.
Pozdro.

można dać nowe sprężyny i amorki - od razu bedzie lepiej.
można dać gumy (takie podkładki - dystanse) na sprężyny - tez będzie wyżej ale ustrojstwo czasem się wysuwa.

podejrzewam, że jak sugeruje 7gsi najlepiej byłoby wymienić amorki i sprężyny, choć uważam, że trzeba było by spróbować ruszyć spręzyny bo o w sumie one chyba siadają przy ciężarze (a może sie mylę?)... Ale dobrą metodą będzie, choć napewno nie rewalcyjną, ani długotrwała zamontowanie takich gum wkręcanych w sprężyny, znów potwierdzam 7gsi ... Zgadzam się w pełni z kolegą przedmówcą ...
Gumy kosztują coś bodajże koło 10-20 zł za szt i wkręca je się w sprężyny, co powoduje, że sprężyna opiera się o gumę i nie ugina się tak bardzo... Możesz to wypróbować, koszt niewielki, a może pomoże... Broń boże nie jedź do żadnego kowala (bo i takie opcję niektórzy mogą Ci podpowiadać - syf z tego wyjdzie i nic więcej)... A jeśli gumy Cię nie zadowolą - jak pieknie zabrzmiało - to pomyśl o wymianie całego zestawu...
Życzę powodzenia

Małe sprostowanie te gumy kosztują 5zł . Sam takie kupowałem do poprzedniego autka w tym roku.

widziałem takie gumy z tyłu w" punto"

[ wiadomość edytowana przez: jerzy1961 dnia 2006-10-14 12:34:13 ]

jak ktoś wcześniej napisał - nowe sprężyny (ew regenerowanie u kowala) i amortyzatory żeby mniej na dziurach bujało

jak komuś trze samochód o glebe to te gumy może sobie bardzo głęboko wsadzić, pozatym często wypadają itp. itd.

kurcze, taki temat już był... osobiście ponad rok temu zostałem zjechany że o to pytam, bo jeszcze wcześniej był jeszcze jeden taki temat - tam mądre głowy tego forum rozpisywały się w tej materii - uruchomcie kilka szarych komórek i wyszukiwarkę, a odpowiedź sama się znajdzie

Cytat:
jak komuś trze samochód o glebe to te gumy może sobie bardzo głęboko wsadzić, pozatym często wypadają itp. itd.

No nie do końca prawda. U mnie przy komplecie osób na dziurach koło ocierało o nadkole. Kupiłem te gumy za 8zł sztuka, podniosłem auto i wkręciłem je w odległości gdzieś jednego zwoju od dołu. Auto sie podniosło może z centymetr(wada) ale już przy komplecie pasażerów nie trze(nie tarło rok) nic więc te gumy pomogły. Nie wypadły nic.

Pomogły ale tylko przez rok w moim wypadku, po roku znowu zaczyna trzeć przy komplecie pasażerów. Wybiły sie już czy co albo sprężyna juz jest zbyt zużyta, ale nie mam zamiaru pakowac kolejnych gum. Trzeba sie zaopatrzyć w nowe sprężyny.

Więc gumy to jest tani sposób na podratowanie spręzyn gdy chwilowo brak kasy na nowe sprężyny.

Cytat:
no i jak określił zachowanie w czasie jazdy - to podobno lepiej wchodzi w zakręty ??????

to chyba musiał sobie z pięć tych gum wkręcić.

pozdrawiam

kilka minut szuaknia, a na forum jest tego napewno więcej:

gumy

gumy2

Nie tyle nowe co odpowiednio długie - trzeba poszukać zamienników, moze od innego auta - wtedy bedzie Omega a'la Audi quatro.
Tylko trzeba pamietac, że dość drastycznie pogorszy to prowadzenie samochodu przy większych prędkościach ze względu na wyższy środek ciężkości...

Na wstepie dzięki wszystkim za zauważenie tematu i wszelkie sugestie.
Wnioskuję że poprostu zużyły mi się sprężyny bo amory na ścieżce w aso wypadają pozytywnie. Gdzie na terenir dolnego śląska dostanę nie drogo pewne sprężyny do B kombi?

PS. dla Kszysiu19.. widzę że nadal żywisz urazę do kogoś kto utarł si nosa dawno dawno temu. Ja doskonale wiem o istnieniu wyszukiwarki na LOB i często z niej korzystam ale nikt nie jest w stanie wymyślić wszystkich tytułów postów, pisałem o sprężynach , zawieszeniu, prześwicie, i wielu pokrewnych ale na gumy i gumy2 nie trafiłem. Dzięki i Pozdrawiam.

Cytat:
PS. dla Kszysiu19.. widzę że nadal żywisz urazę do kogoś kto utarł si nosa

e, bez przesady..... dobrze jest