ZETEC zmiana Oleju, nowy samochod.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Ostatnio sprawdzlaem olej i znajomy zwrocil mi uwge na to ze jest "CZORNY JAK SMOŁA" . Samochod mam od niedawna, nie wiem co lal wczesniejszy wlasciciel i mam wrazenie ze samochdo bierze troche oleju. Wrazenie bo przejechalem nim raptem ok 2000km i nie pamietam ile bylo dokladnie jak sprawdzlaem za 1 razem, ale teraz jest moze z milimetr, dwa mniej - jezeli dobrze pamietam.

W piwnicy mam banke castrola 15W40 to jest olej mineralny. Niedlugo jade robic przegub wice pomyslalem zem oze od razu zmienic filtr i olej. CZy ten olej temu silnikowi nie zaszkodzi? ;] Czy moze zaryzykowac i lac jakis polsyntetyk. Wyczytalem w necie ze ten castron to jest do jakichs starych gratow ale moze to pierdoly. Nie uwazam jeszcze mojego essiego za starego grata wiec pytam. Dzieki z gory za pomoc.

według mnie najbezepieczniej będzie jak zalejesz półsyntetyk.. polecam Valvoline maxlife. Mineral to chyba jeszcze sporo za wczesnie dla tego auta. poszukaj jakiejś kartki pod maską może jest napisane jaki był.

polecam valvoline max-life.

No samochod ma TEORETYCZNIE 120tyś ale rownie dobrze moze byc 220 tys albo 320 itd ... bo nie ma tej cholernej pierwszej liczby na liczniku. Silnik chodzi rowniotko ale martwi mnie ten maly ubytek. To znaczy ze mam sobie zaoszczedzic ten castrol i kupic polsyntetyk .. jaka jest cena takiego oleju? Dostane go wjakims markecie?

kartek niestety nie ma

[ wiadomość edytowana przez: 5zymon dnia 2006-10-22 12:15:36 ]

na allegro, nawet o 25zl taniej niz w sklepie.
olej valvoline

i ten olej na pewno nie spowoduje ze silnik zmieni sie w fontanne? ;]

4l to chyba za malo na 1.6 z filtrem?

[ wiadomość edytowana przez: 5zymon dnia 2006-10-22 12:26:33 ]

w instrukcji obslugi jest napisane:
Silnik 1,6 l i Zetec-E
- z filtrem 4,25 l.
- bez filtra 3,75 l.
ja kupilem na allegro tylko 4 l. i wszystko ok.

lej pósyntetyk 10W40. Mineralny sprzedaj ... Ja śmigam na Shellu i jest ok.

a co pwiecie na to?170 tys.caly czas syntetyk.teraz musz zmienic olej ale nie wiem jeszcze co wlac pomozcie

Cytat:
2006-10-22 12:26:15, 5zymon pisze:
i ten olej na pewno nie spowoduje ze silnik zmieni sie w fontanne? ;] 4l to chyba za malo na 1.6 z filtrem? [ wiadomość edytowana przez: 5zymon dnia 2006-10-22 12:26:33 ]

Nie przejmuj się tymi opowieściami o tym że półsyntetyk się nie nadaje albo że coś się stanie z silnikiem. Śmiało lej do swojego essa półsyntetyk. Mineralny to do poloneza może być a nie do zeteca.

Valvoline MAXLIFE 10w40, reszta to pragnienie ;]