MotoNews.pl

Wtrysk paliwa i pompa ainstalacja gazowa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę rozpocząć temat dotyczący wyłączenia pompy paliwa i chcę się dowiedzieć czy może to mieć wplyw na wtryski paliwa ponieważ spotkałem się z opinią żę paliwo które krazy i przepływa przez listwe chłodzi wtryski i zabespiecz je przed uszkodzeniem, a mam wyłącznik pompy paliwa i teraz niewiem czy wyłanczać pompe czy też nie, bo wiadomo iż paliwo które krąży mimo wszysto odparowóje i go niestetu ubywa. Zaznaczam że mam instalacje II generacji a samochód to Toyota Carina E 2.0. Nara pozdro.

No ja też miałem dylemat czy odłączać pompe przy przejściu na lpg.I z allegro kupiłem automat który samoczynnie odłącza pompe i po włączeniu na benzyne znów się sama załącza i nie ma żadnej różnicy w jezdzie.Moje ryzyko co będzie dalej,ale już jeżdże 6-m-cy i nie mam problemów z tym związanych,jak na razie.'''

Cytat:
2006-11-10 12:56:20, edi52 pisze:
spotkałem się z opinią żę paliwo które krazy i przepływa przez listwe chłodzi wtryski i zabespiecz je przed uszkodzeniem

A po co je chłodzić skoro nie pracują i się nie grzeją?

Z drugiej strony po co ma pracować pompa skoro nie potrzebujemy benzyny?

Nie przeglądam forum od jego początków ale jestem pewien, że taka dyskusją już była i fanów odłączania pompy jest zawsze tyle samo co zwolenników jej pracy podczas jazdy na gazie.

ps. ja nie odłączam, bo nie przeszkadza mi jak pracuje.

faktycznie był już taki temat
ja jeżdżę na odłączonej pompie już od około 4,5roku, przez ten czas przejechałem jakieś 60kkm (aktualny przebieg 96kkm), wtryskiwacze żyją i czują się całkiem dobrze, pompa paliwa również
ja jednak nikogo nie namawiam do tego kroku, gdyż różnie może to być w różnych samochodach

Cytat:
2006-11-10 12:56:20, edi52 pisze:
[...]teraz niewiem czy wyłanczać pompe czy też nie, bo wiadomo iż paliwo które krąży mimo wszysto odparowóje i go niestetu ubywa. Zaznaczam że mam instalacje II generacji a samochód to Toyota Carina E 2.0. Nara pozdro.

Eeee... tam, paruje. Ileż go odparuje ?
U mnie pompa chodzi cały czas, a tankuję rocznie dwa razy do pełna czyli ok. 100-110l przy przebiegu ok. 25 tys. km na rok. To chyba nie aż taki straszny wydatek ?
Z tym, że leję Pb98 na przyzwoitych stacjach
Pamiętaj że u nas jest jakiś układ odprowadzania oparów czy coś w tym stylu. W baku jest cały czas podciśnienie i w zasadzie nieistotne jest czy pompa chodzi czy nie, bo i tak co ma wyssać to sobie wyssa
Pozdro.

To co Perzan piszesz wydaje się rozsądne i dlatego nie będę odcinał pompy paliwowej mam jeszcze jedno pytanie czy zawsze zpalasz na benzynie czy w zależności od temperatury na gazie,bo ja tak właśnie robię.

Mialem zamiar zakupic wylacznik pompy paliwa na allegro ale znajomy z serwisu odradzil mi taka modyfikacje gdyz paliwo ze zbiornika krazy w ukladzie paliwowym i chlodzi wtryski chroniac je przed przegrzaniem.Wsamochodach posiadajacych niewielki zbiornik paliwa zaleca sie min.1/3 poj. zbiornika.Uwazam ze mozesz wiecej stracic niz zyskasz /zaoszczedzisz na paliwie a ile kosztuja nowe wtryski?/ Decyzja nalezy do ciebie.

to ja zadam inne pytania:
1. w jaki sposób paliwo chłodzi wtryski (skoro nie pracują)?
2. ile kosztuje pompa paliwa (skoro się pytasz ile kosztuja wtryski)?

he he, dobre... miałem już wcześniej zwrócić uwagę na aspekt sprawy o którym jeszcze nikt nie wspomniał, a mianowicie:to chłodzenie wtrysku to tak naprawdę chłodzenie listwy. co to daje? moim zdaniem podczas pracy pompy, niemożliwe jest zasilenie gorącego kolektora paliwa lodowatą benzyną ,bo to jest właśnie niebezpieczne...

Cytat:
2006-11-14 13:00:23, edi52 pisze:
To co Perzan piszesz wydaje się rozsądne i dlatego nie będę odcinał pompy paliwowej mam jeszcze jedno pytanie czy zawsze zpalasz na benzynie czy w zależności od temperatury na gazie,bo ja tak właśnie robię.

Zawsze na benzynie.
W lecie ustawiam temperaturę na ok. 30-35*C żeby chociaż z parkingu wyjechała na benzynie, a w zimie jak zaczynają się mrozy, zjeżdżam do ok. 15*C i tak to stroję żeby sama się przełączała na gaz podczas gdy ja skrobię szyby Przy ok. 3/4 oskrobanego auta robi "pstryk" i bulka sobie dalej na gazie, a jak wsiadam do środka to wita mnie miłe ciepełko
Staram się to wszystko utrzymać tak, żeby jakieś 3min pochodziła na benzynie niezależnie od sezonu. Niech chociaż na starcie ma warunki pracy takie jak przewidziała fabryka

Kiciu36: nie zadawaj tak przerażających pytań W przypadku Toyot takich jak nasze, kilka nowych podzespołów przekracza wartość rynkową całego auta

A tak na marginesie, w całej dyskusji o chłodzeniu wtrysków (starej jak świat) chodzi bardziej o wysuszenie wtrysków i ich ewentualne zatarcie lub uszkodzenie uszczelnień gumowych, które są przewidziane do pracy ciągłej z paliwem. Opowieści o chłodzeniu można raczej odłożyć na półkę z gatunkiem science-fiction
Pozdro.