Omega mv6 nie ma mocy przerywai szarpie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam ome mv6 3.0
nie wiem co jest grane auto przy dodawaniu gazu szarpie i się muli przerywa nie równo pracuje
Wymieniłem świece sprawdzałem kable wysokiego napięcia wszystko ok
Byłem na kompie u jednego nic nie wykazał tylko nie dogrzanie lambdy ale przy tak nie równej pracy powiedział że taki błąd może powstawać jechał do drugiego z kompem ale temu wyszło że wszystko jest oki coś z przepływem powietrza tak jak by brała lewe sprawdziłem ale układ powietrza jest ok poradził mi jeszcze zamienić świece na orginalne oplowskie bo mówił ze to też może być przyczyna ale świece mam nówki GM
Pojechałem do drugiego z kompem i ten już wogóle nic nie wykrył tzn były błędy ale je wykasował
key word5280
spare code90457098
info:0261
03272
26
a auto nadal szarpie
Może ktoś wie co jeszcze można zrobić???

Ja mam pytanie jak sprawdziles kable??
Wiem z doswiadczenia ze kable to takie badziajstwo ze lpeiej co jakis czas wymienic bo lubia sie dziwnie psuc

Sprawdzenie polegało na odpaleniu po ciemku i sprawdzenie czy gdzieś iskry nie latają bezpańsko pod machą
Jak wymieniałem świece to sprawdzałem czy wszystkie są jednakowo wypalone ,oraz czy na którejś nie ma sladu wypalonej ścieżki

Podstaw przepływkę lub wypnij z niej wtyczkę, postukaj w zawór recyrkulacji i sprawdź uszczelkę od zaworu do kolektora( papirowa, zielona u mnie )

posprawdzałem wszystko łącznie z wtryskiwaczami i nadal nic
Zauważyłem jeszcze że po odpięciu lambdy samochód dalej tak samo chodzi bez zmian cały czas szarpie Czy to może być padnięta sonda????.Jak jest zimny to chodzi ok ale tylko podskoczy do 90 stopni odrazu przerywa.Jak sprawdzić sonde lambde bo na pierwszym sprawdzeniu kompem wyszło niedogrzewanie sondy ale elektryk stwierdził że przy nierównej pracy silnika to normalka

No jesli zaczyna sie jazda gdy sie silnik troszke zagrzeje to jest duze prawdopodobienstwo ze to sonda. Ona sie musi zagrzac i jak juz sie zagrzeje to sa cyrki. Chodziaz u mnie tez byla padnieta i autko smigalo bezproblemowo tylko palilo 16 litrow (X20XEV). Sonde mozna sprawdzic wystarczy podpiac ja do miernika. Nalezy sie wpiac w tyczke i sprawdzac czy pulsuje (napiecie). Nie pamietam w ktore dokladnie kabelki ale po podpieciu do Techa mozna to sprawdzic z pozycji Techa.

To teraz w kolejce czujniki temperatury.
Jakie zużycie pokazuje komputer od razu po zapaleniu silnia ? l/h

Przy rozruchu na zimnym wiadomo zsanie do 5 l potam 1,7 .Przy odpaleniu ciepły praca nierówna to nie schodzi poniżej 2,4 l itak skacze nawet do 5 l. A czy to może być jeszcze cewka ??

Scooby dlaczego pytasz o zużycie zaraz po odpaleniu?
Ja właśnie borykam się z tym problemem. Przy zimnym silniku zaraz po odpaleniu mam spalanie na poziomie nawet do 10l/h!!! cholernie bogata mieszanka, nierówna praca silnika i i smierdzi paliwem. Jak się rzgrzeje to wszystko ok.
Wymieniłem czujnik temperatury i dalej to samo

Taka myśl mi przyświeca, bo mam prawie podobnie, ale ledwo wyczuwalne co u was:
Komp. oblicza chwilowe zużycie na podstawie czasu odwarcia wtrysków. Jeśli cisnienie na listwie bedzie za małe to będzie za duzo. Ciekawe czy cisnienie jest prawidłowe?

Ale na poczatek proponuje zrobic dwie rzeczy.

W TISie pod haslem "rózne kłopoty z motronikiem M2.8.1"
napisali aby w pirwszym rzędzie rozebrać wtyk od kompa i oczyścić od strony kabli i styków. Coś tam się zbiera i ECU świruje.
Aby mieć pewność że to napewno to to napoczatek zdejmijcie kleme na 10 min. Błędy się nie wykasują, ale ECU "zapomni" ustawienia i wróci do wzorcowych.

Po drugie sprawdźcie te pikielne kable od aku. Mnie się mocno grzeją, wiec kto wie czy to nie wina tego pskudctwa.

Wracając wskazań kompa średniego zużycia paliwa to u mnie pokazuje 9l a pali 13,5. Jak pokaże 6,8 to spalanie mam równo 10. Poruszałem ten temat ale nikt nic nie wymyślił. Co to może być?

Ja mam podobne objawy tylko że one występują przy jeździe na benzynie jak przełączę na gaz to autko idzie normalnie tylko pali troszkę dużo gazu 22l/100

Cytat:
Wracając wskazań kompa średniego zużycia paliwa to u mnie pokazuje 9l a pali 13,5. Jak pokaże 6,8 to spalanie mam równo 10. Poruszałem ten temat ale nikt nic nie wymyślił. Co to może być?

Jeśli gazownia to źle ustawiona mapa gazu, jeśli niema gazu to wciśnij oba guziki na kompie i przytrzymaj. Powinno pokazać 017 lub 018, 248... coś tam jeśli inaczej jedź na Techa.

Witam problem mam już prawie z głowy!!!!!!!!!!!!!
Pojechałem do mechaników którzy zajmują się tylko oplem i wiedzą jak się posługiwać kompem
Sprawdził mi pierw auto na kompie wyszło:
-że jedna sonda nie pracuje tak jak trzeba poprostu raz zamyka raz otwiera tak jak jej się podoba
Następnie przeczyścił mi czujniki temperatury znalazł nieszczelność na kolektorze spalin /wyrobił się gwint i śruby nie trzymały i brał lewe powietrze
Po tych zabiegach samochód odżył jeszcze troszke szarpie ale odzyskał moc w poniedziałek będe miał sonde i ją założe .Sądze że w tedy wszystko już będzie oki
ZAPłACIłEM ZA WSZYSTKO 70 zł

NA KOMPIE WYSZEDł JESZCZE JEDEN BłąD
NAZWA BłęDU--- " BłąD KIEROWCY "
I NAWET ONI NIE WIEDZIELI CO ON ZNACZY
JA MYśLE żE TRZEBA KIERWCE WYMIENIć!!!!!AUTKO MA MNIE DOSYć BO W ROKU ROBIE PONAD 70 TYś KM
ODDAM JE W DOBRE RęCE

Panowie mam podobny problem jak kolega nie mam mocy tyle że mi do tej pory nikt nie był w stanie pomóc , auto pracuje nierówno , przy 3,5 tys obrotów przerywa jakby łapał paprochy z paliwem , byłem na 3ch kompach i nikt nie potrafi nic powiedzieć, jedynie jeden pokazał błąd nieznany nr 19 , i zaczeło się gdybanie , katalizatory , czujnik wałka rozrządu ,cewka itd , a koszty rosną POMOCY..... kable wymienione , świece Gm , kolanla dolotowe nowe może ktoś wie co tu robić , mieszkam w Łodzi jak ktoś ma magika godnego polecenia do omegi chętnie skorzystam prosze o pomoc arkadiusz.kadziela@pdk.com.pl
arkadiusz.kadziela@pdk.com.plnullPOMOCY.....

Cytat:
2006-10-18 22:41:50, matadorRS pisze:
...Chodziaz u mnie tez byla padnieta i autko smigalo bezproblemowo tylko palilo 16 litrow (X20XEV). Sonde mozna sprawdzic wystarczy podpiac ja do miernika.

Czy wskazania na kompie były adekwatne do rzeczywistego spalania?
Mam ten sam problem na gazie - żłopie jak wściekła, ale na kompie pokazuje w normie.
Auto chodzi bezproblemowo.
Sonda była sprawdzana, ale tylko na postoju, na wolnych obrotach.

imersion

leonardxxx wyslalem Ci adresik na maila jak cos to dzwon
pozdrawiam

Cytat:
2006-10-19 08:36:59, Scooby pisze:
To teraz w kolejce czujniki temperatury. Jakie zużycie pokazuje komputer od razu po zapaleniu silnia ? l/h

1.2- 1.4l po rozgrzaniu bez klimy

ja jak miałem problemy z gazem, to robiłem restart ecu PB i na jakiś czas te problemy mijały, (tzn złe wskazania spalania, szarpanie szczególnie na benzynie).

Teoria z ciśnieniem paliwa jest łatwa do obalenia, ponieważ Ecu będzie skracał czas otwarcia wtrysków w momencie większego ciśnienia, lub wydłużał w momencie mniejszego ciśnienia, ale warunek sprawna sonda

Dziekuję koledzy za namiary do mechanika , oddałem dzisiaj autko w jego ręce , póki co od piątku miałem nakaz jazdy tylko na benzynie , dzisiaj ma przywrócić wszystkie ustawienia fabryczne na techu i jeśli są jakieś błędy podobno mam wiedzieć , tani faktycznie nie jest bo na wejściu powiedział że jego zabawa będzie mnie kosztować 200-300 zł , ale jak pomoże na moje bóle .....zobaczymy opiszę jak dalej poszło , jeszcze raz dziękuje za namiary w mailach

[ wiadomość edytowana przez: LeonardXXX dnia 2007-06-25 10:29:59 ]