Kontrolka awarii silnika _co z nia??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cze. wiecie co wlasnie kilka dni temu zagazowalem omesie i na gazie zapala mi sie kontrolka awari silnika - macie to samo?? na benzynie jest ok

Nie wiem jaka masz instalacje, ale powinienes miec modul, ktory na gazie emuluje prace sondy lambda. Jesli go nie ma albo zle dziala moze Ci sie zapalac lampka.

pozdro
3

jest dokładnie tak jak napisał 3.
być może ktoś chciał zaoszczędzic na twojej instalacji i pominął kilka elementów (bywa tak w Polsce) niestety.

Zeby usunac awarie swiecacej kontolki mozna wyrzucic gaz.
Jak wstawisz modul to nie bedziesz wiedzial gdy nastapi prawdziwa awaria i bedziesz szukal, biegal, pytal, postowal, co to, a dlaczego itp itd Albo wszystko dziala sprawnie albo gaz w gaz.

Witam
U mnie też się świeci często lampka, ale tylko na gazie, chociaż ostatnio coraz mniej. Błędy głównie pochodzą od sondy lambda, tak wychodzi w auto teście, natomiast po podłączeniu do komputera i pracy na benzynie wszystko jest ok.
Raday:
1. Możesz zignorować lampkę i potraktować ją jako choinkową
2. Możesz zastosować moduł, ale wtedy nie będziesz wogóle wiedział co się dzieje nawet na benzynie (to też zależy od tego co by to zakładał)

dzieki bylem na stacji tam gdzie mi montowali gazik i zapewnili mnie ze niec sie nie stanie ale za top wydebilem jeszcze od nich ze zamontuja mi wylacznik pompy paliwa aby na darmo nie chodzila gdy mam wlaczony gaz.

< tylko OMA (.)(.) hi>

z tym wyłącznikiem pompy paliwa to bardzo głupi pomysł.
zapewniam Cię że szybciej ulegnie awari a poza tym w sytuacji gdy nagle potrzebuje przełączyć z gazu na paliwo silnik się zatrzyma i bęziesz musiał go ponowanie startować.

moze masz racje z tym, jescze nie postawilem zastanowie sie dzieki za wytlumaczonko

no i podstawowa sprawa o której niestety wielu zagazowanych zapomina. jeżdżąc na gazie trzymamy sie 2 żelaznych zasad - jeżeli nie chcemy miec problemów:

1. zawsze mamy w baku ok. 15-20l benzyny - nie padnie nam pompa paliwa od pracy na sucho

2. odpalamy na benzynie . przez ta minutę do 20 st.C nie spalimy wiadra. a silnik odwdzięczy nam sie żywotnością

pzdr

Witam
wypowiadam sie 1 raz na Tym forum
jeśli chodzi o pompę paliwa to odradzałbym jej wyłączanie
w pewnym warsztacie nie mylić z warstatem powiedzieli mi, że
musi ona pracować i pompować paliwo jest to potrzebne do chłodzenia wtrysków
jeśli siemylę to mnie poprawcie

Wymieniłem świece,przewody wysokiego,kopułke(bo podobno było przebicie) i po przejechaniu ok.10 km.zapala sie ta sławna kontrolka i nie gaśnie..Dzieje sie tak bez wzgledu na to czy odpalam na gazie czy benzynie?Miał ktoś taki przypadek???

Pozdr.
Bast

ps.A może do wymiany także palec?????

ja w 2.0 mialem najprostsza instalacje gazowa.
Kiedy przlaczal mi sie na gaz, zapalala sie kontrolka bledu silnika. Mi tlumaczyli ze to z powodu odciecia wtrysku......

Emulator sondy lambda dziala tylko podczas jazdy na gazie czyli nie ma wplywu na prace na bezynie.
Emulatory wtrysku rowniez
Emulator sondy lambdanie odlacza calkowicie sondy od sterownika tylko wysyla sygnal falszuje sygnal poniewaz sklad spalin gazowych jest inny co powoduje sapalenie kontrolki silnika
dodatkowo emu. sondy polaczony jest najczesciej z prostym strownikiem regulacji ilosci gazu za pomoca wlasnie sondy lambda
ilosc gazu regulowana jest elektrycznie za pomoca zaworu z silniczkiek krokowym lub rotutatora a zapalanie sie kontrolki mimo obecnosci emulatora sondy spowodowane jest czesto przez duze odleglosci miksera gazowego od kolektora ssacego przy gwaltownych zmianach obrotow szczegolnie spadku duza ilosc gazu w przewodach dolotowych powoduje swojego rodzaju chwilowe zalewanie silnika.

Ja mam najtańszą instalke bez kompa... chodzi jak złoto (przepraszam PiotrzeS... wiem bluźnie...) Ww. kontrolka niegdy mi się nie pali (zapalała mi się jak postanowiłem samodzielnie wyregulować gaz... nie udało się a palił jak smok...) ostatnio zapaliła mi się po ostrzejszej jeździe... dodałem gazu i puściłem nagle pedał... kontrolka zgasła i jak ręką odjął od 2 tygodni

pozdr.

U mnie kontrolka tęż sie świećia ale u mnie jak zakładali to pod tą kontrolke poprostu podłączyli wskaźnik że jeżdże w danym momencie na gazie pozdrawiam

Yo! Jestem posiadaczem Omegi 2.0i, jutro będą mi zakładać gaz i zaczynam się bać jak tak czytam o tej nieszczęsnej kontrolce. Mam ich uprzedzić w zakładzie?np:..."Panowie pamiętajcie, że jak spieprzycie mi instalacje i będzie mnie prześladowała ta pomarańczowa kontrolka to Wam tą kontrolkę w d... wsadzę a wtedy już nigdy nie będziecie mogli puszczać gazów "... Mam ich jakoś uprzedzić o możliwości wystapienia błedu?
Pozdrawiam!
Cezi

..."Tylko Omega NALEGAM!!!"...

Yo! Jestem posiadaczem Omegi 2.0i, jutro będą mi zakładać gaz i zaczynam się bać jak tak czytam o tej nieszczęsnej kontrolce. Mam ich uprzedzić w zakładzie?np:..."Panowie pamiętajcie, że jak spieprzycie mi instalacje i będzie mnie prześladowała ta pomarańczowa kontrolka to Wam tą kontrolkę w d... wsadzę a wtedy już nigdy nie będziecie mogli puszczać gazów "... Mam ich jakoś uprzedzić o możliwości wystapienia błedu?
Pozdrawiam!
Cezi

..."Tylko Omega NALEGAM!!!"...

Witam.
Wywalili mi komputer autko lepiej jeździ a kontrolka nadal się zapala. .???????????????????
????????????????????????????????????????????????????????

A nie powinna.

pozdr

Bast

Bast na gazie to standard.....

Zgoda Piotrze ale tego wczesniej nie było i to mnie denerwuje.Pozatym na wyzszych obrotach chodzi ok.natomiast na b.jałowym ewentualnie jak zdejme noge z gazu nie chodzi tak jak powinna..wskaznik obrotów pokazuje 600 a praca silnika wskazuje na nieco mniej..Jestem już głupi..

Tak sobie mysle moze jeszcze wymienic palec?A moze jakieś lewe powietrze?

Bast