Co ile filtry w 1.8 D ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Grzebałem po forum, grzebałem, ale dokładnej odpowiedzi nie znalazłem Może nie umiem grzebać ...
Stąd moje pytanie - co ile km przebiegu w 1.8 D należy wymienić filtr powietrza i paliwa? Chyba, że posługujecie się metodami "na wiosne", "przed zimą" itp ...

THX za odpowiedzi
Pozdrawiam
wacen

co 10tyś km + przed zimę , no chyba że silnik fajnie pracuje a do wymiany filtrów daleko to pominąć to 'przed zimę' .

dzisiaj obejrzałem swój filtr powietrza po 9 tyś i czarny, pełno komarów , babrochów, piachu(?) i innego badziewia, - wymieniłem... ale kurde.. szybko się zabrudził.. myślałem że nadłuzej starczy.. i 20zł zapłaciłęm, filtron:/ chyba drogo?

nie drogo a filtr paliwa zawsze wymieniać przed zimą.

Nie oszczędzac,to nie są drogie elementy a mają bardzo dużo do roboty,i jeśli są przytkane to wtedy zaczynają się kłopoty stosuję technike co 10 tyś wszystkie filtry i olej,miałem samochod nowy gdzie producent przewidywał wymiane filtra paliwa po 40 tyś a powietrza 50 tyś,nie muszę chyba mówić co było w tych filtrach po 15tyś.pozdrawiam

Filtry w 1,8 sa taniutkie. Wklad filtra paliwa .. 4 zlote filtron, powietrza okolo 17, oleju najdrozszy chyba z 25. Powietrza i paliwa MAX co 10 000

Za WKŁ: paliwa 30 000, powietrza 40 000, oleju 10 000 (przy każedej wymianie)
Biernus: tanie to są, ale zamienniki. No i nie każdy ma filtr paliwa z pomka i wymiennymi wkładami (Lucas) niektórzy maja Bosh'a

Powietrza można podratować odkurzaczem, moim zdaniem 40 000 raczej nierealne, wszystko zależy w jakich warnkach jazda.
Paliwa - i tak w zimie przy złym paliwie zatka się parafiną, bez względu na wymiany. Przy dobrym 30 pewnie wytrzyma.
Olej - bez komentarza.

może to na warunki europejskie się sprawdza czyste(czy czystsze) paliwo, powietrze bez babrochów itp...

Ja to kurna troche z filtrem paliwa przyburaczyłem Zapomniałem o nim wogóle i jeżdże już prawie 50 000 km na jednym. Żeby nie ten post pewnie dalej bym zapominał, zapisałem już by kupić. Filtr powietrza wzrokowo oceniam do wymiany i w te 50tys 3 razy wymieniłem już. Po ok 10tys. raz przedmuchuje go sprężarką i później jeszcze ok 5-7tys robie do wymiany. Olej z filtrem regularnie co ok 10tys.