Ciekawostka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Silnik C16Ne - Opel Astra rocznik 1993. Kolega zmianiał ostatnio pasek i okazalo sie ze do tej pory poprzedni wlasciciel jezdzil na pasku ktory mial o 3 zabki mniej niz powinien. Jak to mozliwe ze - nie bylo rzadnych problemów z niczym?

Może wszystko było tak brudne, że i bez tych ząbków było tarcie jak trzeba

A tak na marginesie - w tej renówce był oryginalny rozrząd. Cholercia - chyba faktycznie ma taki przebieg

w c16nz rozrzad jest bezlolizyjny w 2 8V wiec spokos jak przeskoczy, autko bedzie chodzilo średnio ale pojedzie. Mialem kiedys kadeta 1.6 i kilku klubowiczow mialo przypadek zerwania paska rozrzadu, zakłądali nowy i w droge Kadet górą

Tam pewnie napinaczem była pompa wodna, a nie rolka sprężynie, więc nie było kłopotu z 3 zębami mniej

tak tam napinaczem jest pompa wody

Ja mialem corse 1,2 8v i tez raz mi pasek pocharatalo i jezdzilem jakis czas,do momentu az mi go rozerwalo
Zadnych wiekszych problemow nie bylo, zakupilem nowy pasek i dalej jazda. Wiekszosc silnikow opla 8v jest bezkolizyjna.

Cytat:
2006-10-24 13:19:13, szfagier pisze:
.. Wiekszosc silnikow opla 8v jest bezkolizyjna.

W końcu jakieś pozytywne słowo o moim dupowozie... Jeśli oczywiście się nie mylę.

Cytat:
2006-10-24 13:30:37, Grande pisze:
W końcu jakieś pozytywne słowo o moim dupowozie... Jeśli oczywiście się nie mylę.

a co masz za motor??

..Zapewne 2.0 8V?

Dokładnie - 2.0 8V wersja SuperSport zasilana alternatywnym paliwem dla wyczynowców o oznaczeniu... LPG!!!

..Jednym słowem - RAKIETA - o napedzie lotnym

Cytat:
Wiekszosc silnikow opla 8v jest bezkolizyjna.

Dobrze napisałeś " więkrzość" bo nie c14se

A C14NZ ?

jak nie pomyliłem oznaczeń silnika to kolizyjny
stwierdzone empirycznie na przykładzie astry classic `92 bodajże.

C20NE pojedzie nawet jak pasek jest ustawiony 5-6 ząbków źle - sprawdzone