[ot] trudne życiowe pytania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1. od czego zależy to, że u jednego i tego samego człowieka jednego dnia oczy mają bardziej nasycony kolor, a dnia innego są bardziej przygaszone (w sensie mniej intensywnie kolorowe) ?

Ja to narysuje, żeby nie było wątpliwości o co chodzi:
np. poniedziałek:

np. wtorek:

2. od czego zależy zjawisko posiadania różnych smaków podczas gdy nic nie jemy, nic nie pijemy, tylko siedzimy i nagle mamy wrażenie że czujemy jakiś smak? że niby co...?

(to bym narysował, ale wtedy nikt nie zrozumie o co mi chodzi )

[ wiadomość edytowana przez: nds dnia 2006-10-24 02:43:12 ]

co paliles?

ad.1 - od koloru oka
ad.2 - od mózgu

Moje pytania:
1. Dlaczego psy mają mokre nosy ?
2. Po ile są bilety na koncert Vadera ?

Comar, nic nie palilem, po prostu się zastanawiam - nie doświadczasz takiego stanu na trzeźwo?

Lisu, ok, od koloro oka. Ale jak np. ja mam niebieskie oczy i jednego dnia one są błękitne a drugiego lazurowe to od czego to zależy?

A z moim drugim pytaniem jest tak: kiedyś jak byłem w szpitalu i dostawałem kroplówki, to miałem wrażenie jakbym czuł w gardle ich smak. To rozumiem. Ale czemu czuję smak bez bodźca smakowego? Chodzi o jakieś tam reakcje chemiczne zachodzące w moim organiźmie?

Twoje pytania:
1. "Każdy zapach składa się z molekuł z których pies ( w przeciwieństwie do człowieka) czyta jak drodzy Państwo w tej chwili z monitora. Psi nos jest (lub powinien być mokry) ułatwia to wąchanie rozkładając molekuły i umożliwiając im kontakt z nabłonkiem węchowym." [źródło]

2. zalezy od tego gdzie graja. Przewaznie cena nie przekracza 20 zl /tak wywnioskowalem z tego co jest na google/

oczy- niewyspanie, zmiana trybu zycia...
smak - czasem organizm daje nam znak ze czegos potrzebuje i informuje to np w postaci smaku.

moje pytanie - czy istnieje milosc ?

Dziewczyna z chłopakiem wpadli do pubu na parę drinków. Siedzą, dobrze się bawią,
i nagle kobieta zaczyna mówić o nowym drinku. Im więcej o nim mówi,
tym bardziej się podnieca i w końcu namawia chłopaka, aby go skosztował.
Chłopak się zgadza i pozwala, by zamówiła mu tego drinka. Barman podaje drinka
i umieszcza na stole następujące składniki: solniczkę, kieliszek śmietankowego likieru Baileys
oraz kieliszek soku z limonki. Chłopak patrzy na składniki z głupią miną, więc dziewczyna mu tłumaczy:
"Po pierwsze, sypiesz trochę soli na język, po drugie - wypijasz kieliszek Baileya
i trzymasz w ustach, a następnie zapijasz wszystko sokiem z limonki.
" Chłopak, pragnąc zadowolić dziewczynę, robi to, co mu kazała. Sypie sól na język
- słone, ale OK. Dalej idzie likier - gładki, aromatyczny, bardzo przyjemny...
Wporzo! W końcu nbierze kieliszek z limonką...
W pierwszej sekundzie uderza go w podniebienie ostry smak soku z limonki,
w drugiej sekundzie Baileys się zwarza, w trzeciej -słono-zwarzono-gorzki smak daje mu w przełyk.
To wywołuje, oczywiście, odruch wymiotny, ale nie chcąc sprawić dziewczynie przykrości, przełyka z trudem.
Kiedy udaje mu się opanować, obraca się do dziewczyny.
Ta usmiecha się szczerze i szeroko: "I jak ci smakowało?"
poczym dodaje z uśmiechem, "ten drink ma nazwe Zemsta Za Loda"
to tak o smakach

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

nie mów ze probowales ?

NDS:

ad. 1 - Poczytaj sobie o Irydologii Kolor oczu ma odzwierciedlenie w zmianach zachodzących w ciele.

ad. 2 - smak w ustach jest skutkiem autosugestii, w danym momencie podświadomie mogłeś myśleć o danym jedzeniu lub właśnie smaku. Może być teżtak jak napisał Siwy - organizm domaga się odpowiednich składników (witamin, minerałów) przy czym każdy taki składnik mózg określa również smakowo i taki smak przywołuje. Np, potrzebując witaminy C możesz odczuwać smak cytryny w ustach bądź po prostu kwaśność.

Siwy:

Miłość zdecydowanie istnieje - można ją opisać (patrz Teoria miłości Sternberga) ale to chyba w każdym przypadku indywidualna kwestia, która czyni ją właśnie tak wyjątkową, bo każdy smakuje ją i czuje inaczej

no to dalej lecimy. dlaczego gazuję dziś auto ?

Gazujesz bos gazownik - poza tym gaz kosztuje 2,05zł a bena 4 A do wożenia dupy gaz sie nadaje.

na 3 gazach mozna jezdzic...

a takie pytanko - jak to jest ze jak nie masz roboty to nie ma zadnych ofert, a jak juz znajdziesz to oferty inne wala drzwiami oknami i szyberdachem ?

nie ma miłości, najpierw jest chemia (coś jakby stan euforyczny po speedzie), a potem wszystko zalezy od dwojga ludzi. Albo jest dobrze albo zle. Potem jest związek. I albo się szanujemy i chodzimy na kompromisy, albo jest samsex Cokolwiek by nie bylo ona i tak odejdzie...

Niektorzy zwiazek nazywaja miloscia i mowia ze milosc przezwyciezy wszystko. A potem wypisuja na forach ze to bujdy

Cytat:
2006-10-24 10:02:41, nds pisze:
(...) Cokolwiek by nie bylo ona i tak odejdzie... (...)

czru czru... odrosla trawa gdzie stał diabelski mlyn... po 4 latach wrocilas ale z kims.. wnet zrozumialem ze ja tylko trace czas... spalone mosty to najlepszy w zyciu start.

nie wiem o so chodzi ale dobry temat, moje pytanie jest takie:

czy machnięcie skrzydeł motyla w japoni może spowodować pęknięcie lodowca na antarktydzie?

istnieje taka teoria

Efekt motyla (ang. butterfly effect) – anegdotyczna ilustracja zjawiska chaosu deterministycznego, tj. wielkiej wrażliwości zachowania układów nieliniowych na małe zmiany warunków początkowych. W tytułowej anegdocie trzepot skrzydeł motyla np. w Ohio może po trzech dniach spowodować w Teksasie burzę piaskową. Przykładami efektów nielinowych są zjawiska meteorologiczne, prognoza pogody, lub zmiany klimatu.

[źródło]

oko samo w sobie nie ma zadnej barwy, to migment nadaje mu koloru

Siwy cytujesz piosenki bo sam nie umiesz wymyslec

Efekt motyla - ja go tłumacze sobie raczej w inszy sposob jeszcze bardziej abstrakcyjny. Machnięcie skrzydeł motyla może spowodować wielkie zmiany - ale nie w naszej rzeczywistości - a w rzeczywistości równoległej. Jeśli wziąc pod uwagę czasoprzestrzeń jako zjawisko elastyczne takie coś jest możliwe.

Cytat:
2006-10-24 10:28:29, cypherius pisze:
czru czru... odrosla trawa gdzie stał diabelski mlyn... po 4 latach wrocilas ale z kims.. wnet zrozumialem ze ja tylko trace czas... spalone mosty to najlepszy w zyciu start.

ratujmy co sie da

ps: a co do smaku to pamietajcie ze wrazenia smakowe sa sprzezone z zapachem, sam smak to 4 podstawowe bodzce, reszta to zapach, stad sie bierze zjawisko braku smaku przy totalnym zakatarzeniu

[ wiadomość edytowana przez: flapjck1 dnia 2006-10-24 11:37:20 ]

nds daj mi nr do twojego dilera