| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
leeyo1976 Omega A racibórz | 2006-10-29 10:02:53 Witam!
Ostatnio zauważyłem, że przy jeździe miejskiej mam duże spalanie - dużo wyższe niż jakiś czas temu. czasami nawet ponad 18litrów/100km. Również pojawił się następujący objaw - na zimnym silniku wolne obroty spadają poniżej 500 i silnik dostaje telepawki. Trwa to jednak chwilkę - jak się zagrzeje wolne są OK! Na instalacji przejechałem już koło 70Kkm. PO podłaczeniu do komputera wszystko niby OK. sonda pracuje ładnie, dynamicznie się zmieniaja wartości, Przy wolnych obrotach również mieszanka jest OK. Kable, kopułka, palec, świece nowe. Jedyne co mnie dziwi - to to że po kalibracji komputera gazowego pojawia się ZAWARTOŚĆ METANU OK (czy coś takiego) i ZBYT DUŻA DAWKA POWIETRZA. Nie wiem co z tym zrobić. Zastanawiam się czy np. silniczek krokowy od gazu nie jest walnięty - chociaż słychać że działa... Co radzicie - mi się pomysły kończą. Jakie sa objawy jak trzeba wymienić membranę w parowniku? Pozdrowienia LEEYO |
kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-10-29 19:50:05 Jeśli masz ustawienia elektroniki gazu jak należ to proponuję spuścić syf z parownika, po takim przebiegu watro. Na zimnym silniku blokuje ci membrany w parowniku i możesz mieć problemy z obrotami. |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2006-10-29 22:27:18 a 18l LPG/100km to przypadkiem nie jest w miarę prawidłowa wartość dla tego silnika przy jeździe miejskiej....??
mam na oku coś podobnego w manualu (też 2.6) i nastawiam się właśnie na takie spalanie przy średnio dynamicznej jeździe po mieście
takie same jakby kończył Ci się gaz w butli i nie chce wejść na wyższe obroty |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2006-10-29 22:41:32 Prawidłowa wartość spalania gazunku dla c26ne powinna oscylować w granicach 15 litrów.Tyle pali ojca omega, a trzeba przyznać noge ma ciężką.
leeyo parownik faktycznie nalezałoby oczyścić z syfu i dodatkowo wymienic filterek od gazu,bo pewnie "maku" się nazbierało w nim od groma.Jakby nie było,zrobiłeś już na instalce 70 tysięcy. Regulator obrotów jakby padł to by nie działał prawidłowo czy to na zimnym czy ciepłym silniku.Takie moje zdanie. |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2006-10-30 07:52:19
Może to być nieszczelmość wydechu. |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-10-30 08:26:22 ..u mnie nic sie nie dzieje zlego (odpukać) .. Omega ma nakrecone 216tyś.. Ostatnio bylem w trasie - Radom/Koszalin/Radom --> 1120km.. Trasa lux, wreszcie doprowadzaja ją do ładu (Na Warszawe, za Warszawe trasa na Gdanśk, potem odbijanko na Torun itd..) - omega spalila mi 12.1 i 12.3 w druga strone - ale wskazowka predkosciomierza unosila sie wysoko (przykleilem sie do 607-mki).. W kazdym badz razie co zauwazylem i nie wiem czy jest taK tyko u mnie - czy jade 140, czy 170 - roznica w spalaniu waha sie o max 0,5L.. W kazdym badz razie - jestem bardzo zadowolony..
..W miescie przy spokojnej jezdzie na 60L gazu robie nie wiecej jak 450km.. Ale zawsze rozgrzewam na PB.. Spalanie w miescie waha sie raz od 7,8 (z górki na pazurki ) do 19 przy normalny b.dynamicznym butowaniu..
..W kazdym badz razie - Omega Moja spala w normie i nie zamierzam jej krytykować (na LPG ma zrobione ponad 100.000km) - wymieniona membrana rok temu.. Swiece i przewody WN - NGK.. itp itd.. |
leeyo1976 Omega A racibórz | 2006-10-31 07:10:47 Jezeli chodzi o trase - jeżdze dosyc duzo to:
-do 120km/h spalanie około 11l -do 160km/h spalanie około 12-12.5l -do 190km/h spalanie około 13.5l Proszę się nie dziwić prędkościami - mówię o autostradach w niemczech
W mieście czasami nie jestem w stanie nadążyć za wskazówką w baku a chyba kiedyś było inaczej... Czy ktoś wie co oznacz ten błąd w AMONie - zbyt duża dawka powietrza?? |
lindom omega b Elbląg | 2006-10-31 09:20:07 moja 2.0 16V na automacie pali 11 na trasie i 17 w mieście, więc twoje wyniki to nic nadzwyczjnego, popro stu omy palą sporo. |
profil-usunięty | 2006-10-31 09:27:26
Fajnie masz - "pali jak 3.0, jeździ jak 2.0..." |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-10-31 10:33:13 ..hehe..
..Tak nawiazujac do tego spalania - to czy ono jest az takie wazne? .. Duzy silnik, duza masa - duzy apetyt - przeciez nie bedzie sie czlowiek toczyl taka dostojna limusyna 50km/h.. ..Dla mnie najwazniejsze zeby Oma byla zdrowa - a jeść niech je - NA ZDROWIE ![]() |
lindom omega b Elbląg | 2006-10-31 11:57:23 fajnie, niejajnie byłem już u wszystkich gazowników w mieśce i nic z tego. Gadałem z kolesiami co mają takie maszyny i podobno to norma ale jeśli uważasz że jest możliwe aby paliłe mniej to słucham. Udowodnisz że gazowcy w moim mieście to partacze. |
AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-10-31 12:08:08 ..Kierujesz zapytanie do mnie czy do wszystkich? |