Spalanie gazu z instalacja sekwencyjna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Jestem swiezy gdyz zamierzam dopiero stac sie szczesliwym posiadaczem opla omegi Aktualnie jestem posiadaczem samochodu z II generacja gazu i przyznam szczerze, ze spalanie gazu jest o 30% wyzsze niz benzyny czasem i wiecej Ponoc gaz sekwencyjny zuzywa niewiele wiecej gazu niz benzyny(sprawdzone informacje), wiec stad moje pytanie:
Jakie jest spalanie gazu w omedze przy zalozonej instalacji sekwencyjnej??

Pozdrawiam/smalski

Przy dobrze założonej i zestrojonej sekwencji spalanie gazu powinno być ok. 10 do 15% większe niż benzyny, przy braku spadku mocy i momentu.

A jak Ci instalkę założą piekarze to będzie palił i 40l/100km, a jeździł gorzej niż matiz

To w teorii a praktyka??

Praktykę mam w swoim aucie, zgodną z teorią w 100%
Oczywiście chodzi mnie o tę część teorii o dobrze założonej instalce

[ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2006-10-11 11:01:59 ]

moja oma MV6 na sekwencji ELPIGAZ spali średnio około 10-12l gazu (zalezy jak się jejzdzi) kumpel ma też ome ale, 2.0 16V i na zwykłej instalce to mu pali prawie tyle co moje 3.0 a co najwazniejsze to praktycznie nie odczuwam spadku mocy na gazie, 245kmh poleci

[ wiadomość edytowana przez: CMX19 dnia 2006-10-11 12:05:42 ]

[ wiadomość edytowana przez: CMX19 dnia 2006-10-11 19:20:17 ]

Ja w swojej B 2.5 V6 mam sekwencje ZAWOLI pali 11 l/100km a jak sobie poprzyciskam to 15l/100km a może więcej ale nie wydaje mi się. A spadku mocy nie odczuwam prawie wogóle ostatnio zrobiłem 150 km zanim się skapłem że nie jest na gazie no i to ttroszke zabolało ale teraz wiem że różnica na mocy jest nieodczuwalna

Witam,
dodam tylko, ze moja MV6 wciaga po miescie 16,9l gazu.
Jak pcham auto na auto-banie to wciaga 8,4.
Ogolnie Immo napisal dosadnie.

benzyna 7,5-11,5 gaz na sekwencji 9-13.

Moja oma w trasie tereny gorskie 5 osob, caly kufer bagazu 10-11l, bywalo nawet ponizej dziesieciu, miasto, powiedzmy raczej peryferia miasta litr wiecej, oczywiscie w predkosciach do 110, oma A combi 2.6 dual ram inst. sirocco, ogolnie sprawuje sie perfekcyjnie, tylko zaden gaziarz nie potrafi ustawic przejscia z beny na gaz (dlawi sie szarpi) i nie mozna tej instalki odpalic bezposrednio na gazie.

Ja mam sekwencje BRC srednio wychodzi u mnie 0.8-1.0 litra gazu więcej niz zuzycia benzyny, które pokazuje komputer .Sprawdzone w 100%...zawsze tankuje gaz do pełna i przeliczam na przejechane kilometry i najczesciej na jednej stacji.w sumie na gazie przejechane 25tyś...choc dwa razy spaliła mi ok 2 l więcej niz beny ..ale to za sprawe kiepskiego gazu pewnie(tankowanie na innej stacji)...

mam IIgen. EPLPIGAZ 2.0 16v i niestety bierze o duzo za duzo.
benzynki bral mi ok 12l, gazu pali niestety 15-17l/100 wlasciwie tylko po miescie.
moze dlatego, ze zalozona byla niedawno i nie mialem nawet 1 przegladu. moim zdaniem spalanie powinno sie zmiescic w miescie w granicach 13-15 max. choc w weekend jade w pierwsza trase i zobaczymy

kurde, czytam te wasze posty (niektórych) i zaczynam się zastanawiać po co robią wogole samochody miejskie z małymi silnikami skoro wasze omegi palą 11 litrów gazu po mieście.............

no chyba że koledzy bawią się w jazdę o kropelce,

witam
A ja jeżdże jak na MV6 przystało i pali mi 15-20l gazu po mieście.
Nie po to kupiłem MV6 żeby jeździć jak emeryt i spalać 5/100 jak niektórzy
Pozdr
ILKU

ja mam spalanie : do pełna proszę . Cały rok jzda z klimą i po mieście wychodzi 12-18, trasa 10-13. Te maksymalne zurzycia, to ajk żona prowadzi (prazzykład: lublin - majdan sieniawski k/leżajska 1godzina 10 minut - już więcej z nią nie jade w trase)

Ps ogólnie ujmując to spalanie zależy od aktualnego nastroju kierującego

Cytat:
2006-10-11 20:53:22, Krzysiu1981 pisze:
kurde, czytam te wasze posty (niektórych) i zaczynam się zastanawiać po co robią wogole samochody miejskie z małymi silnikami skoro wasze omegi palą 11 litrów gazu po mieście.............

dla pocieszenia: moje 3,0 wpiernicza 15-19 na mieście i jakoś nie chce zejść niżej aha, ale Pb95 nie gazu

Cytat:
lublin - majdan sieniawski k/leżajska 1godzina 10 minut

a ile to km?

Instalacja KME DIEGO z przewagą jazdy mjejskiej od 13.8 do 14.7l/100 km.na benzynie nie zszedłem poniżej 12l/100km Zresztą za mało na benzynie przejechałem żeby to był jakiś reprezentatywny wynik.

No pewnie, że trochę chłopaki fantazjują, a może faktycznie tak jest, cholera ...
Zbierałem opinie od paru użytkowników Omci i generalnie jest tak, że spalają bardzo mało (jak na Omy) po trasie, a w mieście normalka.
Ja mam instalację III gen. OMEGAS Landi Renzo i spala mi po trasie przy prędkości do 140Km/h - 11,00, (niedawno założyłem tempomat i zauważyłem jakby trochę mniej palił), a po mieście 13-15 l
Ostatnio byłem na przeglądzie i ustawili mi tak, że w ogóle nie odczuwam, że jadę na gazie ; również przy przełączaniu nie czuć.

W dodatku, o dziwo! , komputer pokładowy, pokazując zużycie średnie w ogóle nie przekłamuje. Sprawdziłem to: zatankowałem do pełna, zrobiłem 100km i znów zatankowałem. Pierun , jak w mordę - spalił tyle, ile pokazał komp.

Się zastanawiam... Normalnie... Szok... Jakie Wam spalania wychodzą...
Mam dwie omegi A i B. Oma A ma 2.0 8V (C20NE) automat i gaz II gen. Leonardo Elpigaz i w mieście pali w granicach okolo 15l a na trasie do 11 l zejde (raz udało mi się jakieś 10,5 l ale się strasznie wlokłem)... Instalacja ma regularne przeglądy i takie wartości otrzymuje...
Co do Omy B. Mam w niej silnik 2.0 16v automat - caravan no i Panowie ona na benzynie (nie mam gazu) pali teraz (światła) 15-16 l na 100km, a nawet do 18 dochodzi (cięzka bardzo stopa, to wiecie ) - najniżej zszedłem do 13,5 l /100 km (cud ). I nie wiem jakbym wolno jeździł nie zejde niżej... Na trasie udało mi się zejść do 8,5 - 9l ale to tak w miare jak mam lekka noge, a normalnie tak z 10 l. zje...

Cytat:
Zbierałem opinie od paru użytkowników Omci i generalnie jest tak, że spalają bardzo mało (jak na Omy) po trasie, a w mieście normalka.

I to jest prawda, co zaoszczędzisz na trasię , oddasz w mieście..Równowaga musi być

Cytat:
2006-10-11 21:12:18, 7gsi pisze:
dla pocieszenia: moje 3,0 wpiernicza 15-19 na mieście i jakoś nie chce zejść niżej aha, ale Pb95 nie gazu

No i to są normalne wartości... Realne, bym powiedział... Bo przecież te auta są cholernie ciężkie, a silniki nie oszukujmy się, naprawdę paliwochłonne (żerne bym też napisał )..

A może to moja wina... Nie wiem... Ale mam ciężką stopę... Z kim bym nie gadał to wszyscy twierdzą, albo to co ja - duże spalanie, albo się chwalą wartościami rzędu 11-12 litrów gazu na mieście... Hmmm... Jeśli mam się przez całe miasto ciągnąć, to chyba wolę troszkę pobutować ...
Pozdrawiam i życzę wszystkim małego spalania, a tym, którym palą małe wartości - oby tak dalej! Albo oby jeszcze raz się zweryfikować

Nie chwalę się bo instalka moja jest skopana. Nigdy jednak przez okres 40kkm nie zuzyła więcej niz 13/100. Maksymalne zuzycie tego rzędu osiagam w mieście co się Wawa zowie oraz na autostradach jadaąc 140-170. Mam jednak zasadę - z kluska obchodzę się delikatnie. Nie ścigam się, nie boksuje, nie zrywam - reasumując geriavit pharmaton. Rekord jednak osiągnąłem jadąc w 5 osób z pełnym bagażem i 2 rowerami na haku. Pomiaru dokonywałem 3 krotnie w okresie wakacji i dotyczył jedynie benzyny. Kluska brała od 7,2-7,6 przy prędkościach rzędu 90-130. Sam w to nie wierzyłem stąd trzykrotny pomiar. Jesli chodzi o spalanie w moim budziku - jest ok!
Pozdrawiam