Kody błędów... proszę o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
dziś zebrałem się w sobie i zczytałem kody błędów w mojej omesi... gdyż od kilku dni zaczęła mi się zapalać co jakiś czas kontrolka Check. Pomocny mi był oczywiście spinacz przy całym zabiegu)
z całego zczytywania wyszła następująca kąbinacja: 12/12/89/89/89/12 i znów wszystko od początku.... czy któryś z klubowiczów mógłby mi wyjaśnić co oznacza kod 89. Przeglądałem forum ale 89 kodu nie znalazłem((
pozdr
mitecl

Kąbinacja? Litości...

e tam lepsze jest

"żeszuf"

Co do kodów to jakiś magiczny jest .

kody

jest to prawdopodobnie sonda lambda. Mam to samo u siebie ale jeszcze sie za to nie wziolem. Trzeba pojechac spr sonde. Daj znac jak cos zrobisz w tej spr.

pozdr

błędy tego typu robiłem zawsze i chyba tak zostanie.....
ale nie o to biega w tym poście.....

też zauważyłem że jest jakiś dziwny, bo po przeszukaniu forum w żadnym spisie go nie znalazłem...

faktycznie wygląda na sondę... najciekawsze jest to że niedawno były wymienione obie, jutro sprawdzę i dam znać

[ wiadomość edytowana przez: mitec dnia 2005-06-27 21:32:53 ]

Kod 89 w opisie to OXYGEN SENSOR LOW VOLTAGE, czyli to samo co 38, sonda lambda, tak przynajmniej znalazłem kiedys gdzieś w UK,

89 - Oxygen sensor heater - Low voltage

czyli grzalka sondy lambda. prawdopodobnie zwarcie do masy...

Witam LOB!Znalazłem stary temat i chciałbym odświeżyć.Dziś zczytałem kody z mojej omesi i oczom nie wierzę jest ich aż 9,oto one:
69,33,129,57,86,85,84,83,31.
Omesia to 3.0 MV6,X30XE,BOSH MOTRONIC.
Czy ktoś może napisać w paru słowach co oznaczają i czy da się toto wykasować jakimś domowym sposobem.

Wykasowac sie nie da bo sa bledy. Jak naprawisz toco jest zepsute to same znikna

O.Ki.... A może ktoś podpowie gdzie znajdę znaczenie tych kodów,albo co oznaczają.Z góry dziękuję. Obiecuję browarek postawić

Cytat:
2006-09-14 18:06:19, Androb pisze:
O.Ki.... A może ktoś podpowie gdzie znajdę znaczenie tych kodów,albo co oznaczają.Z góry dziękuję. Obiecuję browarek postawić

no ze jestes ode mnie z miasta to nie znaczy ze mozesz sobie darowac szukanie, szukaj czlowieku, a jak nie to masz namiar do mnie w prof i dzwon, ale w poniedzialek

Co do kasowania to mozesz u Patryka skasowac

edit:
bledy

[ wiadomość edytowana przez: Brutal dnia 2006-09-14 18:50:10 ]

Poszukałem i znalazłem Kupa czujników i w dodatku coś z wtryskami.Do Patryka podjadę tylko gdzieś tak za dwa tygodnie,jak mi z nogi gips zdejmą.
Jak już wspomiałem mam teraz troszkę wolnego czasu więc sam coś próbuję pokombinować.Pozdrawiam.

zainstaluj TISa tam jest opisane co i jak

Musisz wykasować najpierw błędy. Potem do dzieła. Tak wygląda jak by ktoś odpinał po kolei wszystko co popadnie.
Masz gaz?

Witam!Gazu nie mam,ale ostatnio wymieniałem cewkę zapłonową i odpinałem jakieś kostki

moze poprostu wystarczy skasowac bledy i bedzie po klopocie

Cytat:
2006-09-15 16:02:02, Brutal pisze:
moze poprostu wystarczy skasowac bledy i bedzie po klopocie

Właśnie,właśnie.Pamiętam że po ostatniej wizycie u Patryka został mi jeden błąd którego nie można było wykasować.To było coś o czujniku temp. powietrza,sprawdzaliśmy go niby dobry był.Gdzieś tam prawdopodobnie jakieś zwarcie do masy czy cuś.Mieliśmy się bardziej zagłębić w ten temat,ale jakoś do tej pory czasu nie było.
Jeździłem sobie z błyskawicą na blacie aż do momętu jak mi cewa padła.Wymieniłem,sprawdzam błędy,patrzę,a tam takie cuda na kiju się wyświetlają że aż głowa boli.
Silnik niby pracuje normalnie,ale kto go tam wie.

Witam. Nie wiem czy jeszcze to potrzebne, ale:

89 - Sonda lambda lub jej obwod, niskie napięcie
69 - Czujnik temperatury powietrza lub jego obwod, niskie napięcie (Bosch Monotronic, Simtec)
69 - Przeplywomierz powietrza masowy lub jego obwod (GM Multec)
33 - Czujnik bezwzględnego ciśnienia w kolektorze wlotowym lub jego obwód, za wysokie napięcie (GM Multec, Bosch Monotronic)
129 -
57 - Zawór regulcyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód, odłączenie (Bosch Monotronic, Simtec)
86 - Wtryskiwacz 6. lub jego obwód, niskie napięcie (Bosch Monotronic, Simtec)
85 - Wtryskiwacz 5. lub jego obwód, niskie napięcie (Bosch Monotronic, Simtec)
84 - Wtryskiwacz 4. lub jego obwód, niskie napięcie (Bosch Monotronic, Simtec)
83 - Wtryskiwacz 3. lub jego obwód, niskie napięcie (Bosch Monotronic, Simtec)
31 - Sygnał obrotomierza lub jego obwód (brak sygnału)

Wg. "Kodów usterek". Pozdrawiam

nie chcialem zakladac nowego tematu, ale stala sie rzecz diwna!
kod 050!!! ale jaja!! mialem uszkodzony przekaznik, kod 054, po wymianie, kod 050 i dalej odcina zaplon!!!
a czy ktos zweryfikowal moj sposob sprawdzania kodow bledow???