MotoNews.pl

BMW 316 + BRC Just Heavy,problem z odpalaniem Benzyna

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ,szukalem i nie znalazlem odp na forum .Posiadam BMW 316 silnik 1.6 94r instalkacja GAZ BRC Just Heavy.Autko na gazie jezdzi spoko tutaj nie mozna sie doczepic ale w czym problem a mianowicie z odpaleniem auta na benzynie ,wyglada to tak . Po udanej probie odpalenia auta na benzynie i jezdzie na benzynie auto odpala OK ,ale gdy juz auto przejdzie na GAZ (oczywiscie jezdze sobie nim ) gasze auto i jest wielki problem z odpaleniem z Benzyny ,wziolem sie na sposob wciskam gaz do dechy i auto w miare odpala na Benzynce .Gazownik tlumaczy to tym ze w kolektorze zostaje GAZ i dlatego ciezko auto odpalic .Prosze mnie uswiadomic co z tym fantem mozna zrobic ,gdzie tkwi przyczyna i czy to nie szkodzi autku no bo praktycznie skoro w kolektorze jest Gaz to odpalam je przez chwile na gazie,za wszelkie uwagi bede wdzieczny .

pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: uris dnia 2006-11-07 11:36:28 ]

Nic sie nie stanie. Auto dostaje w momencie odpalania benzyne i gaz i jest poprostu "zalane" paliwem, dlatego pomaga dodanie gazu - otwarcie przepustnicy, wtedy dochodzi wiecej powietrza.

Dzieki za szybka odpowiedz ,czy jest na to jakas rada zeby auto odpalalo normalnie na benzynie czy po prostu taki urok tej instalacji gazowej .

pozdr...

Jesli nie masz opcji odpalania z gazu albo recznego przelaczania benzyna - gaz, to raczej nic z tym nie zrobisz.

Ta instalacja ma reczne przełaczanie ,Tylko benzyna/AUTOMAT/Tylko GAZ ,generalnie nic to nie daje bo zeby auto przelaczylo sie na GAZ to musi sie rozgrzac silnik ,przełączenie na opcje GAZ nie odpali auta na gazie ,to samo jest z benzyna gdy przelacze z AUTOMATU na benzyne ,nic sie nie zmienia .Dodam jeszcze ze taka sama instalacje mam w Seacie Ibiza 1.4 i tam nie ma problemu z odpalaniem na benzynie ,wiedz sie poprostu zastanawiam czy w BMW tak poprostu musi byc .Gazownik tłumaczyl to ze w Ibizie jest o wiele mniejszy kolektor dolotowy i tego gazu zostaje malutko a w BMW jest kilkakrotnie wiekszy i gazu zostaje o wiele wiecej .Czy ktos mial lub ma podobny problem z odpaleniem na benzynie .

pozdrawiam

proponuję dołożyć takie urządzenie co nazywa się "start-ok" oczywiście też firmy brc,o ile problem leży po stronie zalegającego w kolektorze ssącym gazu.

@autogaziarz dzieki za odpowiedz,powiedz mi co daje to urządzenie,moze je mam tylko jest popsute .Druga sprawa ,na tym wyswietlaczu od gazu (4 diody zielone + jedna dioda ktora przechodzi z czerwonej na pomaranczowa --->> zielona(GAZ) wywala mi co jakis czas taki blad .... Jadac na GAZIE auto sie przelacza samo na benzyne i mrugaja diody skrajne zielone i ta co zmienia 3 kolory.Ktos mi kiedys powiedzial ze walniety jest czujnik temperatury i od czasu do czasu zle podaje a komputer od Gazu wywala taki błąd .Po zgaszeniu sielnika i odpaleniu ponownie wraca wszystko do normy .Czy ktos mial do czynienia z takim błedem

pozdrawiam

instalacja Just Heavy ma funkcję samodiagnostyki i miganie diodek na przełączniku sygnalizuje jakiś problem. Radzę podjechać do monterów BRC i po wpięciu laptopa okaże się co nie gra. Może to być tak jak piszesz przedewszystkim czujnik temperatury gazu ale oprócz tego sonda i RPM. Jeżeli chodzi o problem z odpalaniem to podejrzewambardziej elementy benzynowe a propozycja założenia ok-start`a w tym systemie mija się z celem gdyż jest to wtrysk gazu III generacji i ilość gazu która poostaje w kolektorze jest w śladowej ilości. pozdrawiam...