[125p] Koło zapasowe - mocowanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak we Fiacie sprzed 1975 roku jest mocowane koło zapasowe wnęce. Napewno nie jest tak jak w Polonezie, czy są tam jakieś pasy gumowe?

[ wiadomość edytowana przez: GDA dnia 2006-11-07 08:23:15 ]
[ powód edycji: OT ]

Nie jest mocowane. Tak jak w polonezie.

[ wiadomość edytowana przez: GDA dnia 2006-11-07 08:23:15 ]
[ powód edycji: OT ]

To, że nie jest mocowane nie bardzo do mnie przemawia, bo we wnęce koła zapasowego na tylnej ściance są jakieś uchwyty ( zaczepy ) i nie są one raczej tak z przypadku.

Masz jakieś zdjecie tych uchwytów?

Zdjęcia nie mam, ( zresztą i tak jak dobrze zrozumiałem powód zamknięcia wątków, nie można go by było oglądać (czy umieszczać wszystko mi jedno) ) postaram się te uchwyty opisać : są dwa jakby haczyki skierowane na dół , dość szeroko rozstawione ( prawie przy końcach tylnej ścianki wnęki ) jak nic pasowałoby to za punkty kotwiczenia jakichś pasów gumowych, tylko nie ma ich ( pasów ) za co zaczepić z przodu wnęki.

[ wiadomość edytowana przez: Gump dnia 2006-11-06 20:55:35 ]

sa to uchwyty do gumowych pasów które maja na celu unieruchomienie lewarka ,, zapewne jak otwierasz bagaznik to na tylnej sciance wnęki... brak uchwytów na przedniej sciance tłumaczy przeznaczenie tych uchwytów .... a koło zapasowe było mocowane dopiero w caro za pomocą blaszki z otworem na śrube umieszczonej w centralnej części wnęki ( tak aby od góry mozna było unieruchomić koło przykręcając je jedna śrubą do ów blaszki

EOT

[ wiadomość edytowana przez: berek33 dnia 2006-11-06 20:57:55 ]

Cytat:
2006-11-06 20:54:17, berek33 pisze:
najprawdopodobniej sa to uchwyty do gumowych pasów które maja na celu unieruchomienie lewarka ,, zapewne jak otwierasz bagaznik to na tylnej sciance wnęki...

Wiem co masz na myśli, ale to nie to. Mam to o czym mówisz w Polonezie, a tu jest co innego.

Dokładnie - to są do pasów od lewarka. U mnie tak był fabrycznie przyczepiony. Koło miało też zaczepy - były na podłodze i zostały mi takie długie paski od koła po moim fiacie.

Czyli podsumowując ( bo zaczynam się gubić ) opisywane przeze mnie
uchwyty są do mocowania koła zapasowego za pomocą gumowych pasów, mocowanych z jednej strony przez wyżej wspomiane uchwyty a z drugiej do felgi koła. Czy dobrze rozumuję?

Już pamiętam. Na podłodze wnęki były w narożnikach zaczepy i koło się przypinało takimi długimi paskami (wyglądały podobnie do tych od podnośnika tylko mialy po jakieś 30cm) - za brzeg otworu centralnego je zaczepiałem.

No to już chyba jestem w domu

[ wiadomość edytowana przez: Gump dnia 2006-11-06 21:37:10 ]